Amca Esad: Esad iyi ama çevresi kötü

Güncelleme Tarihi:

Amca Esad: Esad iyi ama çevresi kötü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2012 14:00

Suriye’de muhalifleri şiddetle bastırmayı seçen Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sürgündeki amcası Rıfat el Esad, “Yeğenim hep kibar bir çocuktu. Onu kimseyi incitmediği için ‘iyi çocuk’ diye çağırırdık. Esad iyi bir insan, onun sorunu karar alma yeteneğinin olmaması” dedi.

Haberin Devamı

İşte Fransız "Paris Match" dergisine konuşan Rıfat el Esad’ın açıklamaları:

- Yeğeniniz Beşar Esad’ı nasıl tanımlarsınız?
- Beşar’ı çocukluğundan beri tanıyorum. Beşar, kibar biri. Onu ‘iyi çocuk’ diye çağırırdık, kimseyi incitmeyen biri. Ağabeyimin cenaze töreninde kardeşim Hafız’a “Beşar ülkeyi nasıl yönetecek?” diye sordum. Kardeşim beni, ‘Becerecek, daha fazla özelleştirme yapacak, daha çok özgürlük verecek, sosyalizmden uzaklaşacak’ diye yanıtladı. Ben ‘Umarım dediğin doğru çıkar’ dedim. Endişemi görünce, ‘Beşar hakkında ne düşünüyorsun’ diye sordu. “Seninle dürüst olacağım. Belki 20 yıl yönetebilir ama sonuç felaket olacak. Belki insanlar bir süre sakin kalacaklar. Ama sonunda patlayacaklar’ dedim. Beşar’ın sorunu, olayları planlamak yerine, akışına bırakmak.

Haberin Devamı

- Beşar ve Esma modern bir görüntü çiziyordu ama ülkeye en kötü felaketini yaşattı.
- Beşar gerektiği zaman doğru kararı alma yeteneğine sahip değil. Hep yüksek bürokratlardan ve etrafından akıl aldı. Her zaman Tlas ve Haddam’a akıl danışırdı. Ve bu ikisi onu manipüle ettiler. Çok üzücü.

/images/100/0x0/55ea6700f018fbb8f87d942f

- Ama bu verdiğiniz isimler artık iktidarda değil. Suriye’yi kim yönetiyor şimdi?
- Velid el Muallim ve çok hasta olan Başkan Yardımcısı Faruk El Şara var. Orduda tek bir karar alıcı kalmadı. Yakınında Muhammed Nassif, Ali Memlük, Ali Yunus kaldı. Savunma bakanının ve genel kurmay başkanının hiçbir gücü yok. Hükümette de etkili tek isim yok. Yalnızca Beşar’ın amcası Muhammed Makluf, oğlu Hafız ve kardeşi Rami var. Size saydığım bu isimler dışında kimse Suriye’yi yönetmiyor. Esad herkese fikrini soruyor. Ülkede yaşanan dedikodular hakkında Muhaberat’ın raporlarını okuyor. Ve o dedikodu raporlarını çok ciddiye alıyor.

- Beşar, meydanlarda kazanacağını iddia ediyor
- Bunu ilk kez söylemiyor. Bu devrim, bir daha asla kapanmayacak yaraları da beraberinde açtı. Mezhepçilik canavarı geri döndü. Uyuyan Selefiler uyandı.

Haberin Devamı

"SURİYE ORDUSU MUHALİFLERE SİLAH VERİYOR"

- Eğer devrimciler alırsa, bu sefer de Alevilerin katledilmesinden endişe ediliyor...
- Özgür Suriye Ordusu’nda hem Aleviler hem de Sünniler var. Bilin ki, eğer Suriye ordusu bu başkaldırıya son verme kararı alsa üç günde bunu başarırdı. Ama Suriye ordusu, Özgür Suriye Ordusu’nu destekliyor. Onlara patlayıcı, silah ve bilgi veriyor. İşte bu tam da Beşar Esad’ın en büyük problemi.

- Radikal dinciler Suriye’de cihat yapmaya geliyor. Bu çatışmaları uzatır mı?
- Radikal İslamcılar bir güç oluşturmuyor. Eğitimli değiller ve ülkeyi bilmiyorlar. Zayıflar ve Özgür Suriye Ordusu’nun talimatlarını yerine getiriyorlar.

Haberin Devamı

- Bir gün bu katliam duracak mı?
Olayları artık kimse kontrol altına alamaz. Bu çatışmayı uzatan ana faktörlerden birisi de burada, Batı’da icat edilen Suriye muhalefeti. Bunlar konuştukça Suriyeliler gülüyor. Hiçbir inandırıcılıkları yok. Burada onlar melek gibi sunuluyor. Suriye’de emperyalist geçmiş olarak değerlendiriliyorlar. Ama Özgür Suriye Ordusu’na büyük sempati var. Hatta Suriye ordusu bile sempati besliyor.

- Hiç dönmeyi düşündünüz mü?
- Ben 2000’de ülkeme dönebilirdim. Ama çok kan akardı. O nedenle dönmedim. Sürgünde mücadeleye devam etmeye karar verdim. Bugün Suriye’yi yönetecek bir isim yok, ben ve oğullarım buna dahil. Artık yaşım da ilerledi. Dönmeyeceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!