Ambulanslar 30 saniyede yolda

Güncelleme Tarihi:

Ambulanslar 30 saniyede yolda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 11:13

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan “112 Otomasyon Projesi” ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı ambulanslar, uydu üzerinden alınan bilgilerle merkezi harita üzerinden takip edilip hastaya en kısa zamanda ulaşacak ve hasta en uygun hastaneye yönlendirilecek.

Yaklaşık 3 ay sonra devreye alınacak “112 Otomasyon Projesi” İl Sağlık Müdürlüğü Avrupa Yakası Komuta Kontrol Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına katılan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar ve sağlık müdürlüğü yetkilileri basın mensuplarıyla birlikte yeni teknolojilerle donatılan merkezi gezerek, bilgi aldı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Mehmet Koşargelir, “112 Otomasyon Projesi” ile ilgili yaptığı açıklamada, kurulan sistemin 3 aylık personel eğitiminden sonra hizmete alınacağını ifade ederek, sistemle 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı ambulansların hem Sağlık Müdürlüğü Avrupa Yakası Komuta Kontrol Merkezi, hem de Anadolu Yakası Komuta Kontrol Merkezi tarafından monitör üzerinden takip edilebileceğini söyledi.

Koşargelir, kurulan sistem ile 112'yi arayan numaraların yerinin Telekom ve GSM operatörleri altyapısı kullanılarak tespit edilebildiğini belirterek, “Böylece çağrının yapıldığı adres de ayrıntılı olarak görülebilecek. Ambulanslar adres aramakla zaman kaybetmeyecek ve vakaya daha kısa zamanda ulaşılabilecek” dedi.

Ambulanslarda bulunan uydu sistemleri sayesinde her ambulansın merkezdeki harita üzerinden saniye saniye takip edilmesi imkanına kavuşulacağını dile getiren Koşargelir, araçların olay yerine sevk edilmesi sırasında navigasyon aleti ile ambulans sürücüsünün sesli ve görüntülü olarak olay yerine kadar yönlendirilebileceğini de ifade etti.

Ambulanslara yerleştirilen veri terminalleri sayesinde vaka bilgilerinin merkezden müdahale ekiplerine, hastanın tüm bilgilerinin de ambulansların komuta merkezine ve hasta ulaşmadan önce hastaneye gönderilebildiğini de vurgulayan Mehmet Koşargelir, hastane acillerinde bulunacak modüller sayesinde doluluk durumlarının takip edilebildiğini söyledi.
Koşargelir, hastanın hastaneye varması sonucu acil serviste yapılan ilk müdahale ve müdahale sonrası durum bilgilerinin de toplanabildiğini dile getirdi.

HASTAYA HIZLI ULAŞIM

Sistemin devreye tam olarak alınmasıyla İstanbul'da 112 acil hizmetlerinin kalitesinin artacağını vurgulayan Koşargelir, şöyle dedi:

“Bu sistemin bize kazandıracağı en büyük avantaj zaman olacak. Acil hastaların ihtiyacı olan en önemli konu zaman. Erken tanı, erken tedavi önemli. Bu sistemde ambulansın bulunduğu istasyondan hareket emrini verme süremiz kısalacaktır. Bu konuda dünya standardı 1-5 dakikadır. Biz yeni altyapı teknolojisiyle 112 arandığı zaman aranan adresi ekranda görebileceğiz. Hastanın şikayeti ile birlikte şikayetinin derecesini de anlayabileceğiz. Vakayı kabul ettikten sonra ambulansı yönlendireceğiz. Bu bize bir dakikanın altında bir zamana mal olacak. Önceki sistemde 1-5 dakikaya mal oluyordu. Hastaneye ulaşım süremiz dünya standardı olan 8 dakika civarında olacak. Ancak hastaları aldıktan sonra hastaneye gitme aşamasında sistem bize yine zaman kazandıracak. Çünkü biz merkezden hastanın ne durumda olduğunu merkezden görebildiğimiz gibi, hangi hastanenin o hasta için daha uygun olduğunu da görebileceğiz. Hastayı uygun hastaneye yönlendireceğiz. Sistemin bize en çok kazandırdığı şey zaman.”

Koşargelir, 2 bin 200 kişi ile bu hizmeti vereceklerini belirterek, sistemin yaklaşık 3,5 milyon YTL'ye mal olduğunu söyledi.

Mehmet Koşargelir, şu anda 87 ambulansın sisteme hazır hale getirildiğini, yarın hizmete girecek yeni 50 ambulansla birlikte sayının 137'ye çıkacağını, sisteme dahil olan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 22 ambulansla birlikte toplam 159 ambulansın sistemde hizmet vereceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!