‘Ambalajda cama güvenin’ çağrısı

Hürriyet Haber
09 Mayıs 2010 - 00:00Son Güncelleme : 08 Mayıs 2010 - 22:37

Anadolu Cam’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen İsviçre Emhart Glass A.Ş. Çevresel Risk Değerlendirme Uzmanı Dr. Jane Muncke, ambalaj malzemelerinden gıdalara sentetik kimyasalların aktarıldığını kanıtlayan araştırmalar olduğunu belirtti.

‘Gıda ile temas eden ambalaj malzemesi olarak cam büyük ölçüde etkisizdir’ diyen Dr. Jane Muncke, Türkiye’nin Avrupa’ya oranla tenekede daha az et ve çorba gibi ürünler tüketmesinin iyi bir özellik olduğunu vurguladı. Ancak Türkiye’de üretilen ve tüketim sıklığı yaygın olan zeytinyağı, portakal suyu, salça ve domates suyu gibi ürünlerin plastik ve teneke kutularda olduğuna dikkat çeken Dr. Jane Muncke, “Yağlı ve asitli malzemelerin aktarıldığı zaman mümkün olduğunca az hatta olmayacak seviyede ambalajla etkileşime geçmesi lazım” diye konuştu. En güvenilir paketleme yönteminin cam olduğunu vurgulayan Dr. Jane Muncke, konserve tenekelerin içinde de plastik tabakaların olduğunu belirtti. “Cam olmayan her türlü ambalajda bir şekilde gıda ile plastiğin teması sözkonusu” diyen Dr. Muncke, camın içeriğindeki malzemelerin çok net olduğunu ancak plastiğin çok karmaşık içerikli bir madde olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki şirketlerin üretimde kullandıkları paketleme yöntemine yönelik çok fazla araştırma yapmadığını da belirten Dr. Muncke, ancak ambalaj konusunda tenekeli çok fazla ürünün olmamasının dikkat çekici olduğunu söyledi.
Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı