‘Ambalaj’ yasada kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Ambalaj’ yasada kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 20:41

Ambalajsız peynir, hazır kıyma ve köftenin satılması geçen yıl yasaklanmıştı. Ancak yasağa uyan esnaf bulmak pek kolay değil. Esnaf, vatandaşın özellikle açıkta satılan peynire talep gösterdiğini söylerken, hazır kıymanın ise fiyatından dolayı satın alındığını ifade ediyor. Ancak yasağa uyan esnaf haksız rekabetten şikâyetçi.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl gıda alanında vatandaşı çok yakından ilgilendiren birçok değişikliğe gidildi. Bunlardan biri paketli olmayan yani açıkta peynir satışının yasaklanmasıydı. Bir diğeri ise kasaplarda çekilmiş hazır kıymanın ve hazır köftenin satışına getirilen yasaktı. Yasak sonrasında yetkililerin yaptığı açıklamalarda halk sağlığının korunmasının yanında özellikle peynir sektöründe kayıt dışının önüne geçilmesi planlanıyordu. Ancak tam anlamıyla beklenen olmadı. Perakende noktalarında açıkta peynir satışına tam gaz devam ediliyor. Gezdiğimiz pek çok perakende noktasında açıkta satılan peynirleri fotoğrafladık. Konuştuğumuz esnaf ise yasakların ardından hayatlarından pek bir değişiklik olmadığını ifade ediyor. Yasaklar sonrasında herhangi bir denetimle karşılaşmadıklarını söyleyen esnaf, “Vatandaştan da herhangi bir itiraz gelmiyor. Tadına bakarak peynir almak istiyorlar. Zaten açık olması da bir sıkıntı yaratmıyor. Ürünlerimiz dolap içinde yer alıyor. Vatandaş ürünü aldıktan sonra direkt paketliyoruz zaten” dedi. 

Haberin Devamı

YAĞ ORANI FAZLA

Bir diğer yasaklı ürün olan kıyma ve hazır köfte de durum pek farklı değil. Bazı kasapların yasaklara uyduğu gözlemlenirken, mahalle içlerinde faaliyette olan bazı kasapların ise hazır kıyma satışına devam ettiğini gözlemledik. Konu hakkında görüşlerini aldığımız bir kasap, “Vatandaşın hazır kıymaya talebi devam ediyor. Çünkü diğerlerine göre fiyatları daha uygun geliyor. Etten çekilen 1 kilogram kıyma 35 liradan başlarken, hazır kıyma 25 liradan başlıyor. Hazır kıymalardaki yağ oranı biraz daha fazla oluyor” diye konuştu.

PEYNİRİN YARISI KAYIT DIŞI

1 Ocak 2016 itibariyle ambalajsız peynir satışına yasak getirilmişti. Yaklaşık 13 milyar liralık büyüklüğe sahip peynir pazarında ambalajlı ya da ambalajsız ürünlerle ilgili net bir araştırma bulunmuyor. Ancak Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nden alınan bilgilere göre Türkiye’de peynirin 52’si açıkta satılıyor. Dernek, bu çerçevede Türkiye’de yapılan satışların yarısından fazlası kayıt dışı olduğunu ifade etmişti. Türkiye’de üretilen 18.5 milyon çiğ sütün yarısı peynir üretimi için kullanılıyor. TÜİK rakamlarına göre 629 bin 675 ton kayıtlı peynir üretiliyor. 

Haberin Devamı

HAKSIZ REKABET

HAZIR kıyma ve hazır köfte satışını yasakla birlikte sonlandırdığını söyleyen başka bir kasap ise şu ifadeleri kullandı: “Denetimlerin artırılması gerekiyor. Yasak sonrası bir denetim olmadı. Hazır kıyma satanlar rekabeti de bozuyor. Kıymanın içinde taşlık ve yağ gibi yabancı maddeler yer alıyor. Hazır köftenin de bekletilmesi yasak. Müşteri istediği taktirde o an yapılması gerekiyor. Ancak hâlâ hazır köfteleri dolaplarda bekletip satmaya devam ediyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!