GeriSeyahat Amazonların adasına yolculuk: Giresun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Amazonların adasına yolculuk: Giresun

Amazonların adasına yolculuk: Giresun

Adını antik dilde kiraz anlamına gelen Kerasus’tan alan Giresun’da doğa, bir başka. Karadeniz’in üzerinde insan yaşayabilen tek adasını sınırlarında barındıran kentte, yöreye özgü yemekleri tadabilir, MÖ 8’inci yüzyıldan bu yana tarihi adım adım yaşayabilirsiniz.

Evet, biraz uzak. İstanbul’dan 957, Ankara’dan 628, Erzurum’dan 475 kilometre. Milattan önce sekizinci yüzyılda Miletliler tarafından koloni kent olarak kurulmuş. Daha sonra hakimiyeti altına girdiği Pontos’ta Pharnakia adı verilmiş. Giresun’dan söz ediyoruz. Kirazın anavatanı, fındık diyarı Giresun’dan. Adı da kirazdan yani kerasus’tan geliyor. Bazı kaynaklarda kiraza keresea da deniliyor.

Karadeniz’in üzerinde insan yaşayabilen tek adasına ve birbirinden güzel yaylalara sahip Giresun, sakin bir tatil için ideal. Valilik, Giresun Adası’yla birlikte ‘Turizmde ben de varım’ demek için kolları sıvamış.

ADAYA GÜNÜBİRLİK TURLAR

Altın Post’u arayan Herkül oraya uğramıştı. Daha sonraki sakinleri ise Amazonlardı. Hani şu silah kullanmak için tek göğsünü kesen kadın savaşçılar. Romalılar ve Bizanslılar tapınak yeri olarak kutsadılar. O zamanlar da şimdi de Karadeniz’de üzerinde insan yaşayabilen başka bir ada yoktu. Mitolojideki adı Aretias. Günümüzde Giresun Adası diye biliniyor. Giresunlular da adanın mistik kutsallığını sürdürüyorlar. Her yıl 20 Mayıs’ta yapılan şenliklerde dilek tutup kayıklarla ada çevresinde dolaşıyorlar.

Kıyıdan bir mil açıktaki, 40 dönümlük adaya, yarım saatlik bir yolculukla varmak mümkün. Valilik, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin aldığında buraya beş teknenin yanaşabileceği bir iskele yapacak. İskele adada barınma ve yerleşme olanağını da beraberinde getirecek.

Adaya çıkanları karşılayan surların Pontus dönemine ait olduğu sanılıyor. Tarihi kalıntılar arasında iki büyük şarap fıçısı, bir tapınak ve surlardaki gözetleme kulesi dikkati çekiyor. Adanın doğu ucunda ise ‘Hamza Taşı’ diye bilinen antik çağdan kalma bir dikit var.

Giresun Adası’na sıcak günlerde giderseniz, Karadeniz’de mi Akdeniz’de misiniz, anlayamayabilirsiniz. Ada, martılar, karabataklar ve deniz kargalarının üreme alanı. Kuşların kuluçka dönemi olan 15 Nisan-15 Haziran arası adaya insan çıkması yasak. ‘Hayır’ denemeyecek ‘çok önemli ziyaretçiler’e tek sıra halinde sessizce yürümek, el kol hareketi yapmamak kaydıyla tura izin veriliyor.

Şu anda küçük bir kafeteryanın bulunduğu adada piknik alanları önümüzdeki aylarda yeniden düzenlenecek, kır gazinosu yapılacak ve tarihi eserler restore edilecek.

Şehir merkezindeki Giresun Kalesi’nde, mağaralar ve taş kabartmaların yanı sıra Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman’ın mezarı da var. Eğer hava güzel ise kalede Karadeniz’e nazır bir çay içmek de mümkün.

Kentin doğu kesimindeki Gedikkaya mesire yeri olarak kullanılıyor. Giresunlular arasındaki efsane, kayanın Giresun’un güzellikleri karşısında ağzının açık kaldığını anlatıyor.

Kent merkezinde müze olarak kullanılan Gogora Kilisesi, çocuk kütüphanesi olarak kullanılan Katolik Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Seyyid Vakkas Türbesi de gezilecek yerler arasında sayılabilir.

DOĞA DOSTU TESİSLER

Birbirinden güzel yaylalarla bezeli Giresun’a gidenler haziran ayından itibaren Koçakayası Yayla Tatil Köyü’nde modern otelcilik hizmetlerinden faydalanabilecekler. Tesislerde her şey doğa dostu. Kümbet Yaylası’na 4 kilometre uzaklıkta sakız kokulu çam ormanlarının içindeki tatil köyünde 64 kişilik 5 dubleks, 5 ikiz, 2 tekli kütük ev, 56 kişilik yatak kapasiteli otel, alışveriş merkezi, oyun-TV salonu, bar, disko, amfitiyatro, spor tesisleri, yürüyüş yolları ve kameriyeler yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda tatil köyüne kayak tesisi ile alabalık avlamaya olanak veren bir arberatum da eklenecek.

NASIL GİDİLİR

Giresun’un Karadeniz sahilindeki büyük yerleşimlerle deniz yolu ulaşımı var. Ankara ve İstanbul’dan havayolu ulaşımı ise Trabzon ve Samsun üzerinden sağlanıyor. Tabii ki Giresun’a otobüs ya da otomobilinizle gitmeniz de mümkün.

NEREDE KALINIR

Otel Kit-Tur (454. 212 02 55), Otel Başar (454. 212 99 20), Otel Giresun (454. 216 30 17), Bektaş Otel (454. 388 20 01).

NE, NEREDE YENİR

Kentin kendine özgü lezzetleri var. Elbette Karadeniz’e has hamsi, karalahana ve mısır unu ile yapılan yemekler öne çıkıyor. Giresun’a gittiğinizde mutlaka hamsi böreği, karalahana çorbası, karalahana diblesi, ısırgan püresi, fasulye turşusu, kiraz tuzlaması ve pezik mıhlamasını deneyin. Ünlü Giresun pidesi de özellikle pazar sabahları kahvaltıda yeniyor.

Hüseyin Restoran: (454) 212 12 56

Tibor: (454) 212 30 78

Ayvasıl Pide: (454) 215 34 74

Serenad Bar: (454) 212 45 44

Kümbet Ortakahve: (454) 386 61 08

Tamdere Lokantası: (454) 391 21 46

ALIŞVERİŞ

Uzun yıllardan beri yapılan bakırcılık en önemli el sanatlarından biri. Semaver, tepsi biblo gibi bakır eşyalar alınabilir. Giresun’un el halıları ve oyaları da ünlü.

Yaylalarla ilgili bilgi Turizm ve Tanıtma Derneği’nden alınabilir. Tel: (454) 216 47 07.
False