Aman çocuklar, bulaşmasın

Güncelleme Tarihi:

Aman çocuklar, bulaşmasın
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arvas, çocukların okul dönemlerine rastlayan döküntülü bulaşıcı hastalıklar konusunda aileleri uyardı. Kızamık, kızamıkçık ve suçiçeğinin çabuk bulaşıcılığına dikkat çeken Prof. Dr. Arvas, çocuğun döküntüsünün olduğu dönemlerin, bulaşıcılık açısından da tehlikeli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arvas, şu bilgileri verdi:

Kızamık:

Çocuğun kırgınlık döneminden sonra yüzden başlayarak birkaç gün içerisinde gövdeye yayılan birleşik döküntülere yol açan bir hastalık. Genellikle 10-12 günlük bir kuluçka döneminden sonra, yüksek ateş, yüzlerde kızarma ve burun akıntısı olarak görülüyor. Kızamık, orta kulak iltihabı, zatürree bazen de beyin iltihabı gibi ağır durumlara yol açar. Yaklaşık 7-8 günlük bir döküntü döneminden sonra ortadan kalkar. Bu dönemde çocuklar okula gitmemeli.

Kızamıkçık:

Hemen bir gün içerisinde vücuda yayılan döküntü, 2-3 gün içerisinde kaybolur. Aşısı vardır. Genellikle, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalığının birleştiği karma aşı şeklinde uygulanır.

Suçiçeği:

Tüm çocuklarda, yetişkinlerde ve bağışıklık düzeni bozuk olanlarda ortaya çıkan sulu döküntülü bir rahatsızlıktır. Kuluçka dönemi yaklaşık 2-3 hafta sürer. Döküntülerin içi su toplar ve çabuk kabuklaşır. Döküntüden 7 gün sonrasına kadar bulaşıcıdır.

Kabakulak:

Kulak önünde bulunan pratis bezinin, bir veya iki taraflı şişmesiyle halk arasında rahatlıkla tanı koyulabilir. Hastalık, şişlik ininceye kadar 10 gün boyuncu bulaşıcılığını korur.

5'inci Hastalık:

Okul öncesi ve okul çağı çocuklarda görülür. Çok hafif geçici bir ön dönemden sonra (yaklaşık 1 hafta kadar), yanaklarda kızarıklık ve vücutta döküntüler başlar.

Kan ve solunum yoluyla ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar da bulunuyor. İşte bu hastalıklar:

Hepatit A:

Küçük yaşlarda sarılık olarak da görülür. Okul çağına kadar, çocukların yüzde 70-80'i bu hastalığı geçirir. Eğer 12 yaşına kadar geçirmemişse ergenlik çağından itibaren Hepatit A'nın öldürücü seyretme gücü yüksektir. Aşısı vardır fakat zorunlu değildir. Kuluçka döneminin son günlerinde (15 ile 30 gündür) ve sarılığın ilk dönemlerinde bulaşıcılığı vardır.

Hepatit B:

Kan ve kan ürünleri yolu ile bulaşan, bir karaciğer rahatsızlığıdır. 50-150 günlük kuluçka döneminden sonra, kendini çoğunlukla sarılıkla ortaya çıkarır. Aşısı 5 yılda bir tekrarlanmalı.

Menenjit:

Çocukluk yaş grubunda özellikle ilk 5 yaş içerisinde menenjittin en sık etkeni özel bir bakteridir. Beyin zedelenmesine hatta ölüme bile neden olabilir. Çocuğun hastalık mikrobuu fark edilmdiğinde, yakın çevresinin mutlaka koruyucu antibiyotik alması gerekir.

Boğmaca:

Yeni doğan bebekten itibaren her yaş döneminde görülebilir. Süreci genellikle 3 hafta üzerinde olan ve periyodik öksürüklerle meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Aşısı yapılırsa, yüzde 90 koruyuculuğu var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!