Altyapıya İslami finans katkısı

Güncelleme Tarihi:

Altyapıya İslami finans katkısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 00:25

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’nin altyapı yatırımlarının sadece kamu kaynaklarıyla yapılamayacağını belirterek, önümüzdeki dönemde uzun vadeli finansmanda hem sermaye piyasalarının hem de İslami finansal araçların önemli rol oynayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Ertaş, Türkiye’nin 2023’e kadar hedefleri doğrultusunda, 250 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapmak zorunda olduğunu belirterek, bu noktada İslami finans iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Burada risk ve fayda karşılıklı olarak paylaşılıyor. İslami finans araçları finansal kriz esnasında da dayanıklılığını kanıtladı” dedi.

BANKALARIN ROLÜ AZALIYOR

G-20 Zirvesi çatısı altında düzenlenen ‘Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması’ konferansında konuşan Ertaş, şunları söyledi: “Son dönemde global düzeyde yüksek borçluluk oranları ve yeni Basel kuralları ile uzun vadeli yatırımların finansmanında banka finansmanının rolü azalıyor. Dolayısıyla gelecek dönemde uzun vadeli finansmanda hem sermaye piyasaları hem de İslami finans araçları daha etkin rol oynayacak.” Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç de, bundan sonra ağırlık verecekleri modellerin kreditörler yanında borçluları da dikkate alacak bir model olması gerektiğini belirterek, “Buna ister İslami ister sağlıklı ister kapsayıcı finans diyelim farklı bir modele ihtiyacımız olduğu gayet açık. Mekke’de Hz. Muhammed’in zamanında, kervanlar ortak şekilde finanse ediliyordu. O dönem insanlar nasıl kervanı ortak şekilde finanse ediyorsa, bugün biz de sermaye piyasalarında bunu destekliyoruz. Ortak kervanlar oluşturuyoruz ve bu ortak kervanların oluşturulması açısından iyi finans modellerini kullanalım diyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!