Altının ender bulunan bir maden olmasının sebebi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Altının ender bulunan bir maden olmasının sebebi nedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 17:29

Altın neden ender bulunur? Evrende nadiren oluşan bir atomik yapıya mı sahiptir? Altının bu kadar değerli olması nadir bulunması mıdır? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Altının bu kadar değerli olması, ender bulunmasından kaynaklanıyor. Öyle ki, gezegenimizde tarih boyunca çıkarılmış olan altının hepsi, bir kenarı 20 metre olan küp şeklindeki kutuya sığabilir (8000 metreküp). Bunun sebebi, altın madenlerini bulamıyor oluşumuz değil, altının tüm evrende en az bulunan maden oluşu. Çünküaltın atomları oldukça kuvvetli: 79 adet proton ve 118 adet nötron içeriyor. Bu yapısı nedeniyle, böyle bir madenin kolaylıkla ve sıklıkla oluşması beklenemez.

 Dev yıldızların ölümüyle oluşan ve kimyasal içerik zenginliği açısından başka hiçbir şeyle kıyaslanamayacak süpernovaların çevreye yaydıkları kimyasal içerik bile altının oluşma ihtimalini artırmıyor. Hatta süpernovaların bu işte parmağı olup olmadığı bile tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar, altının oluşması için süpernova patlamalarından çok daha şiddetli ortamlar gerekebileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

Örneğin ultra yoğunlukta çekirdekleri olan ölmüş yıldızlar olarak özetleyebileceğimiz nötron yıldızların çarpışması gibi… Hal böyle olunca, altının neden bu derece kıymetli olduğu da gayet net olarak anlaşılıyor.

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!