Altındaş: Piknik ateşi, ormanları kül ediyor

Güncelleme Tarihi:

Altındaş: Piknik ateşi, ormanları kül ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2017 16:34

Altındaş: Piknik ateşi, ormanları kül ediyor

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, bölgeye bağlı Gaziantep, Hatay, Kilis ve Kahramanmaraş'ta çıkan 177 orman yangında 244 hektar alanın zarar gördüğünü ve yangınların yüzde 90'nın insan kaynaklı olduğunu ifade ederek, "Maalesef mangal kaynaklı, piknik ateşi kaynaklı, bağ bahçe temizliği kaynaklı yangınlarımız da çok fazla çıkıyor" dedi.
Basın toplantısı düzenleyen Alpaslan Altındaş, 2017'de çıkan orman yangınlarının değerlendirmesini yaptı. Türkiye'de yangın başına düşen alan ortalaması 5 hektarken, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nde bu oranın 1.5 hektar olduğunu kaydeden Altındaş, başarıdaki en önemli etkenin hava araçları ile yer ekiplerinin üstün gayreti olduğunu söyledi. Sorumluluk bölgelerinde çıkan orman yangınlarına 2 hava helikopteri, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder, 5 treyler ve 520 işçiyle müdahale ettiklerini belirten Altındaş, gerektiğinde Adana Bölge Müdürlüğü'ndeki amfibik yangın söndürme uçağı ile helikopterin de kullanıldığını kaydetti.
"HERHALDE HER ARACIN ARKASINDA BİR MANGAL VAR"
Yangınların çıkış sebeplerinin yüzde 90'ının da insan kaynaklı olduğunu kaydeden Altındaş, 2017'de sorumluluk sahalarındaki Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Kilis'te 177 orman yangının çıktığını ve 244 hektarın zarar gördüğünü söyledi. Altındaş, şöyle devam etti:
"Bizim bölgede yangınlarımız genellikle Temmuz, Ağustos, Eylül ve biraz da Ekim ayında çıkıyor. Bunların saatler, de belli aslında, genel de 11.00'den sonra çıkıyor ve ekseri hafta sonu daha fazla sonu çıkıyor.Malum bizim insanımız piknik yapmasını çok seviyor. Arkadaşlara 'Bu bölgede herhalde her aracın arkasında bir mangal var, hemen bir gölge, su başı bulunca aracı çekip mangala başlıyorlar' diyorum. Maalesef mangal kaynaklı, piknik ateşi kaynaklı, bağ bahçe temizliği kaynaklı yangınlarımız da çok fazla çıkıyor. Bizim için önemli olan erken ve etkili müdahale."
"HELİKOPTERDEN ANINDA GÖRÜNTÜ GELİYOR" 
Yangınla mücadele de eldeki tüm imkanları sonuna kadar kullandıklarını ifade eden Alpaslan Altındaş, "Bizim iki tane helikopterimiz var bize bağlı ve direk telefon açtığımda ben bu iki helikopteri kaldırabiliyorum. Helikopterlerimizin için de kamera da var. İlk helikopterimiz yangına ulaştığı zaman bize görüntü atıyor. Bize helikopterden ilk fotoğraf, görüntü geldiği zaman yangını yangının büyüme ihtimalinin olup olmadığınız, ne tarafa büyüme ihtimali olduğunu yorumluyor ona göre yer ekiplerini sevk ediyoruz. Dolayısıyla başarımızın bir nedeni de bu arkadaşlar" diye konuştu.
Alpaslan Altındaş yanan hiçbir alanı başka amaç için tahsis etmediklerini, o alanları bir yıl içinde tekrar ağaçlandırdıklarını söyledi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!