Altında kazanmak kolay mı?

Bir süredir aralıklarla altındaki yükselişi yazıyor, belli düzeylerden yapılacak alımların risk oluşturabileceğinin altını çiziyorum.

Haberin Devamı

Çarşamba günü altın sert bir düşüş gösterince, altının kesintisiz yükseleceğine inananların kafalarında soru işaretleri oluştu. Şimdi ‘Nereye kadar düşecek?’ sorularını daha fazla duyuyorum.

Bir yakınım, ‘Altın almak istiyorum, ne dersin’ diye sormuştu. Ben de burada yazdıklarımı paylaşmış, risklerinin altını çizmiştim. ‘Belki yükselişe devam edecek, 2 bin doları da geçebilecektir. Ama aralarda sert düşüşler olabilir’ demiştim.

Yakınım benim dinledi ama önerimi dikkate almadı. Çarşamba öğle sonrası aradı, ‘Altın aldım, şimdi ne yapmak gerekiyor.’

Güzel ama geç kalmış bir soru… Aynı soruya çok sayıda vatandaşın yanıt aradığını tahmin ediyorum. Yanıttan önce birkaç başlığa dikkat çekmekte yarar var.
Altın hangi ortamı sever?

Aslında şu anda bulunduğumuz durum altın için bire bir… Geçmişten bu yana trendler izlendiğinde, en hızlı yükselişleri bu dönemlerde yaptığını görürüz. Ekonomide belirsizliklerin arttığı, çok para basıldığı, borç sıkıntılarının had safhaya ulaştığı ve borsaların düştüğü dönemlerde altın yönünü hep yukarı çevirir. Avrupa borç sorunu, ABD’deki ekonomik sıkıntılar ve not düşürülmesi, altın için ‘harika’ bir ortam oluşturdu.

Üstelik Cuma günü ABD Merkez Bankası’nın konuşma yapacağı Jackson Hole toplantısı var. Buradan bir ‘parasal genişleme’ bekleniyor. Şu anda olumsuz gibi yansısa bile, sonunda bol para altını destekliyor. En son Ağustos 2010’daki toplantı, önce borsalara, sonra da altına yansımıştı. Yani altının hala desteği var.

Peki niye altın düştü?

Gördüğüm kadarıyla altında düşüşün birkaç önemli nedeni var. Şöyle sıralamak mümkün:

1. Altın çok uzun süredir yükselişini sürdürüyor. Sadece son 1.4 ayda yaşanan yükseliş yüzde 28’i buldu. 1900’lerden gelen kar satışları anormal değil.

2. Chicago Ticaret Borsası, vadeli iÅŸlemler için gerekli teminat miktarlarını yüzde 27 oranında artırdı. Bunun beraberinde getirdiÄŸi likidite ihtiyacı satışlarla karşılandı. Â

3. Amerika’da Çarşamba günü ‘Dayanıklı mal siparişleri’ verisi açıklandı. Olumlu gelen bu veri, 3’üncü parasal genişleme kararının alınmayabileceği beklentisi yarattı. Bol parayı seven altın yatırımcısı tedirgin oldu.

Altının yönünü tahmin etmek Â

Bir yatırım aracına sert satışların gelmesi, onun yakın ve orta vadedeki trendi açısından olumsuzluklara neden olabilir. Sert satış, trend değişikliği yaratabilir.
Çarşamba günkü düşüş spot piyasada yüzde 5.66’yı bulmuş ve 1753.3’den kapandı. Gün içinde gördüğü en düşük düzeyler ise yüzde 7’leri buldu.
Altının geçmiş hareketlerine bakıldığında bunlar yüksek düzeyli günlük düşüşler sıralamasında kendine yer buluyor. Genellikle böyle düşüş günlerini yine başka gerilemeler izleyebiliyor.

Şimdi de böyle bir trend yaşanabilir. Ama düşüşün yönü ve süresi konusunda farklı tahminler var. Genel inanış düşüşün bir süre daha devam edeceği yönünde… Örneğin yatırım uzmanı Dennis Gartman, altının 1625-1600 dolar/ons düzeyine gerileyebileceğine inanıyor.
Teknik olarak bakanlar ise 1725 dolar/ons’un aşağıya geçilmesiyle birlikte, 1640 düzeyine yönelebileceğini öngörüyorlar. Bakalım altın nasıl bir seyir izleyecek.

Haberin Devamı

Bernanke para verirse!Â

Bir süredir piyasalar FED Başkanı Ben Bernanke’nin Jackson Hole toplantılarında yapacağı konuşmaya kilitlenmiş durumda… Geçen yıl yapılan toplantılardan 2’inci parasal genişleme kararı çıkmış olması, benzer bir ‘müjde çıkar’ diye piyasaları beklentiye itti. ABD ve Avrupa borsalarının yükselmesi de buna bağlanıyor.

Aslında beklentiler boşuna değil. Geçen yıl kararın açıklanmasından sonra piyasalar yükselmeye başlamış, bir süre iyi de gitmişti. Amerikan S&P Endeksi 1.100 düzeyinden 1250’lere kadar çıkmıştı.

Ancak, parasal genişlemenin hisse senetlerine değil, esas hammaddelere, özelilkle de altına yaradığı gözden kaçırılıyor. Gümüşün son 1 yılda yüzde 119.7, altının yüzde 64.6 ve petrolün yüzde 45 oranında değer kazanması da bunu gösteriyor.
Twitter.com/sirketdoktoru
Â

Yazarın Tüm Yazıları