"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Altın sarısı bira

16’ncı yüzyılın başlarında Bavyera’da yazın üretilen biralarda büyük fireler çıkmaya başladı. Bavyeralı rahipler, ilkbahar ürünü biraları yaz boyunca mahzenlerde tuttular.

Bu beklemede bira mayaları karakter değiştirdi, bir kısmı şişerek fıçının altına indi. Böylece fermantasyon çok yavaşladı. O güne dek sadece üstten mayalanan ale tipi biraya arkadaş gelmişti, üstelik sonradan onu tahtından edecek lager adı verilen bir arkadaş. Ama lagerin biraz daha değişime ihtiyacı vardı. O değişimin gerçekleşmesi için de 1838 yılı beklenecekti. O yıl Bohemya’da Plzen kentinde bir bira fabrikası açıldı. Bu fabrikada 4 yıl sonra, Jozef Groll, bir rastlantı sonucu altın sarısı renkli birayı imal etti.

İnce noktalar

Patates pürenize değişik bir lezzet katmak istiyorsanız, içine birazcık da Hindistan cevizi katın.


Ekşili Anadolu kebabı

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Köfte için

15-18 adet çöp şiş

500 gr dana eti kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 dilim bayat ekmek içi

4 adet orta boy domates

6 adet sivri biber

Sos için

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz

2 adet pide (ya da bayat ekmek)

Öncelikle, köfteyi hazırlamak için;rendelediğiniz soğanı, elinizle küçük parçalara ayırdığınız bayat ekmeği, kıyma, tuz, karabiber ve kimyonu derin bir yoğurma kabında iyice yoğurun. Kıymalı harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassılaştırdıktan sonra bir tepside biriktirin. Öte yandan, domatesleri dörde bölüp yeşil biberleri iri iri iri doğrayın. Çöp şişlere sırasıyla bir domates, bir köfte, bir biber ve tekrar köfte dizip bütün malzemeye aynı işlemi uygulayın. Kömür ateşinde ye da elektirikli ızgarada çöp şişlere dizilmiş bu köfteleri pişirin. Çöp şişleri geniş bir tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin. Ilık su, zeytinyağı, domates salçası, nar ekşisi ve tuzu bir kapta karıştırıp üzerlerinde gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirerek ocaktan alın. Son olarak, pideleri ısıtıp servis tabağına yerleştirin. Çöp şişleri ekmeklerin üzerine sıralayın. Tenceredeki sosu köftelerin üzerine gezdirip servise sunun.

Kuru domatesli pilav

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

10 adet kurutulmuş domates

2 su bardağı pirinç

2 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

3 su bardağı sıcak su

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Öncelikle, kuru domatesleri ılık suda 45 dakika kadar bekletin. Pirinci de ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp zar gibi doğradığınız soğanları 2-3 dakika kavurun. Suda bekleyen domateslerin suyunu süzüp, soğanların üzerine ilave edin. (isterseniz domatesleri küçük küçük doğrayabilirsiniz) Soğan ve domatesi birkaç dakika kavurup suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin. Hepsini birlikte 4-5 dakika kısık ateşte, pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun. Son olarak, üzerine tuz ve karabiber serpiştirip 3 su bardağı sıcak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra karıştırarak servise sunun.
X