Altın kupa sokaklarda gezecek

Güncelleme Tarihi:

Altın kupa sokaklarda gezecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:20

Dünya Kupası'nın resmi sponsorlarından Coca Cola, bu altın kupayı ülke ülke gezdiriyor. Pazartesi günü kupa İstanbul'a da uğrayacak. Göreceğimiz kupa 1974'te yapılan ikinci kupa. İlk kupa birçok maceralardan sonra çalındı ve bir daha bulunamadı. İşte Dünya Kupası'nın kısa hikayesi.

Orijinal Dünya Kupası Fransız helkeltraş Abel Lafleur tarafından tasarlandı. 3,8 kilo ağırlığındaki altından kupa 35 santimetre boyundaydı ve ilki 1930'da düzenlenen Dünya Kupası turnuvasını üç kez kazanan takım bu heykelciğin, diğer adıyla Jules Rimet kupasının ebediyen sahibi olacaktı. İngiltere'deki 1966 Dünya Kupası öncesi bir sergiden çalınan kupa birkaç gün sonra Pickles adlı bir köpek tarafından bir parkta çalıların arasına atılmış halde bulundu. 1970'te turnuvayı üçüncü kez kazanan Brezilya kupanın da ebedi sahibi haline geldi. Ama Kupa 1983 yılında tekrar çalındı ve bir daha da bulunamadı.

Şimdiki kupa ise 1970 Dünya Kupası'ndan sonra tasarlandı. Orijinal kupa Brezilya'nın yolunu tutunca FIFA yeni kupa için 53 çizim arasından Silvio Gazzaniga'nın kini seçti. Gazzaniga'nın çizdiği kupa 4,9 kilo ağırlığında ve 36 santimetre boyunda. Dört yılda bir Dünya Şampiyonu ünvanını elde eden takım kupayı bir sonraki turnuvaya kadar muhafaza etme hakkını elde ediyor. Ama kupanın asıl sahibi FIFA. Ayrıca Dünya Kupası'nı kazanan takıma som altından kupanın yerini tutması için altın kaplama bir örneği veriliyor. Kupanın alt tarafındaki şeritlerde Dünya Şampiyonu takımların ismini yazmak için 17 ufak etikete yer var. Bu da 2038 Dünya Kupası'na kadar durumu idare ediyor.

En son olarak 1998'de Fransa'nın kendi evinde kazandığı Dünya Kupası şimdi tüm dünyayı dolaşıyor. Tayland'da 2002 yolculuğuna başlayan kupa pazartesi İstanbul'u gezecek.

KUPA TURU

(28 Ocak Pazartesi)

11.00

Tünel'den İstiklal Caddesi'ne doğru konvoy başlıyor.

12.00-13.00

Taksim Meydanı'nda Athena konseri.

13.30-17.00

Taksim-Elmadağ-Valikonağı Cad-Rumeli Cad-Şişli-Mecidiyeköy - Boğaziç.i Köprüsü-Fenerbahçe-Bostancı Bağdat Caddesi-Kadıköy Meydanı.

17.00-18.30

Kadıköy Meydanı Rıhtım Athena Konseri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!