Altın kulaç Hazal

Güncelleme Tarihi:

Altın kulaç Hazal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 00:00

Hazal Sarıkaya “aman boğulmasın” endişesiyle yazdırıldığı yüzmede tam 109 Türkiye rekoru kırdı! Ödüle doymayan Sarıkaya, şimdi de 10 kişilik bir ekiple 2016 olimpiyatlarına hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Hazal Sarıkaya, Feyziye Mektepleri Vakfı Ayazağa Işık Lisesi’nde 2’inci sınıfta. İlköğretimden 92 not ortalamasıyla mezun ve her yıl teşekkür alıyor. 109 Türkiye rekoru kıran Sarıkaya; antrenör, antrenör yardımcısı, pilates eğitmeni, masör, kuvvet antrenörü, beslenme uzmanı, farmakoloji uzmanı ve performans test uzmanından oluşan yaklaşık 10 kişilik bir ekiple 2016 olimpiyatlarına hazırlanıyor.
Sabah 06.15’te antrenmanlara başlayan, iki saatten fazla çalıştıktan sonra okuluna koşan, ders bitiminden 10 dakika sonra 15.45’te yine antrenmana başlayıp üç-dört saat boyunca çalışan Hazal, bu temposunu her gün sürdürüyor. Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu Sarıkaya, Türkiye’de bir şampiyonada bir günde 10 rekor kıran tek yüzücü. Yine bir sezonda 59 rekor kıran ilk ve tek kadın yüzücü olmayı başardı. 50, 100 ve 200 metrede sırtüstü, serbest ve kelebek branşlarında yüzüyor.

Haberin Devamı

DERECELERİMLE MOTİVE OLUYORUM

Hikaye, Hazal küçükken ailece gittikleri bir yaz tatilinde başlıyor. Küçük bir çocuğun boğulmasına şahit oluyorlar. Bu olay onlarda öyle bir travma yaratıyor ki Hazal’ın okuduğu okulda matematik öğretmenliği yapan annesi Canan ve babası Orhan Sarıkaya kızlarının yüzmeyi kendi kendine değil, ciddi bir kursta öğrenmesine karar veriyor. İlk başladığında yüzmeyi pek de sevemeyen Hazal kolu kırılınca yüzmeyi bırakıyor ama hocaları ve ailesinin teşviğiyle yeniden başlıyor. Ve hocaları Hazal’ın ne kadar büyük bir yetenek olduğunu keşfedip onu ve ailesini yüzmeye devam etmesi konusunda motive ediyorlar. Hazal, gün bugündür rekora doymuyor.
“150 gün devamsızlığım var, eksiklerimi hocalarımdan etüt alarak gideriyorum. Notlarım çok iyi. Rekor kırdıkça mutlu oluyorum. Yarışı bitirdiğimde iyi dereceyle yüzdüğümü görmek bütün yorgunluğumu alıyor. Uzman ekibin sözünden çıkmıyorum. Bazen yataktan kalktığımda antrenmana gidesim gelmez. O zaman yarışları düşünüyorum. Bu yorgunluğa değen başarılarımı gözümün önüne getiriyor ve enerjimi topluyorum. Başarımın en büyük unsuru kendime inanmam. Sınav zamanı hem ders çalışıp, hem antrenman yapmak vücudumu sanki bitiriyor, ölüyorum sanıyorum. Artık alıştım ama yine de zorlanıyorum.
2016’da olimpiyatlara katılıp final yüzmek ve madalya kazanmak istiyorum. İleride reklamcılık ve iç mimarlık okumak arasında kararsızım. Bir mesleğim olsun ama yüzmeye devam edeceğim. 30 yaşında yüzmek de istemiyorum.
Sağlık sponsorum Acıbadem, sağlık ve beslenme uzmanlarımı karşılıyor. Arena, yüzme malzemesi sağlıyor. Yüzme Federasyonu da destek oluyor. Arkas da kulübümün sponsoru.
Cumartesi-pazarları antrenmanlardan kalan zamanımı gezerek geçiriyorum. Birçok fedakarlık yapıyorum ama karşılığını alınca mutlu oluyorum. Uğur bileziğim ve nazar boncuklu bilekliğimi hiç çıkarmıyorum”.

Haberin Devamı

İnatçılığını çalışmaya yansıttım
ALİ CAN (FMV IŞIKSPOR VE MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ)

Hazal, 9 yaşından beri benimle. Günde en az dört buçuk saat beraberiz. Ben geldiğimde 11 yaşındaki çocukları geçecek derecelere sahipti. Ondaki potansiyeli gördüm. 12 yaşında rekor kırmaya başladı. Her yıl artan bir grafik izledi. Onun inatçı yönünü keşfedip çalışma sistemine aktarmaya çalıştım. Yaptığım en önemli şey, hakları ve yaşantısı konusunda taviz vermemesini antrenmana yansıtmaktı.
Bir süre sonra tek başıma ona yetmedim. Branşlaşmak gerekiyor. Kuvvet çalışması, kara antrenmanı, plates çalışması, beslenme uzmanı, masörü yoktu. Ekibi kurmaya çalıştım. 11 yaşında temelleri attık. Asistan koçla süreç başladı. Sonra performans test uzmanı eklendi. Kuvvet anrenörü ve pilates için yüzme geçmişli pilates hocası bulduk. Bu sırada farmakoloji ve beslenme uzmanlarıyla masörü eklendi. Hazal’ın faydalandığı 10 kişilik bir ekibi var. Milli Takım ekibinden de destek alıyor. Aralarında fizyolog, antrenör, masör, kuvvet antrenörü, asistan antrenörler ve antropemetrik ölçüm uzmanı (vücut gelişimini takip eden; yağ ve kas kitlesiyle parmak ve kulaç uzunluğunu ölçen cihaz) var.
Hazal’ın başarısı genetik yeteneğinin ve planlı çalışmasının ürünü. En çok unvan kazanan ve rekor kıran yüzücü. Rastladığım en yetenekli sporcu.

Haberin Devamı

ERGEN OLDUĞUNU UNUTMUYORUZ

Hazal’ın 2016’ya yönelik planları var ama onun 16 yaşında bir ergen olmasını da çok önemsiyorum. Dünya başarısı için çok çalışmalısınız. Bunun farkında ve çalışıyor. Yaptığımız uzun vadeli planları Hazal’ın sosyal yaşantısı ve okul hayatına göre değiştirebiliriz. Çünkü ileride bunları dengelemediğimiz için sorun yaşamasını istemiyoruz.
Planımız bu sene Avrupa Gençler Şampiyonası’nda madalya kazanması, olimpiyat barajını geçmesi. Hazal’ın üstünde bir baskı oluşmasını istemiyorum. Zor dereceler bunlar. Bu strese çok fazla girmesini istemiyorum. Dünya Gençler Şampiyonası ve Dünya kısa kulvar şampiyonası var. Tane tane, her yarışı planlı 2016’ya kadar. Teknik ve biyomekanik analiz kamplarına gideceğiz. Bu ekiple çalışan yabancılar var. Milli takım vasıtasıyla gittiğimiz ünlü isimlerden biri Estonya’da profesör. Yüzmede biyomekanik analiz konusunda tecrübeli.
Asıl hedefimizse olimpiyat. 20 yaşında final yüzmesi birinci hedef, madalya için yüzmesi de ikincisi... Sadece Hazal’ın değil, hepimizin buna inanması gerek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!