Altın fırsat

Güncelleme Tarihi:

Altın fırsat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 22:24

Hazine, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası olarak iki yeni yatırım aracıyla yastık altındaki altınları ekonomiye kazandıracak. Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünyada bir ilk olacak uygulamalarla 100 milyar dolar değerini bulan altınların sisteme gireceğini vurguladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni  güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını bildirdi. Şimşek, "Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak bu önemli adımla vatandaşlarımız yastık altında atıl duran altınlardan ilave getiri sağlayacak, tasarruflar artacak ve ekonomiye ivme kazandırılacak" dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini belirterek, bunların ekonomiye kazandırılması için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti. Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yeni bir çalışma yaptığını bildiren Şimşek, bu kapsamda "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" olmak üzere iki yeni ve güvenli yatırım enstrümanını finansal sisteme katacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

GETİRİSİ OLACAK

Şimşek, şöyle konuştu: "Normalde devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıya, ana para karşılığında ara dönemde bir getiri sunulmaktadır. Altın tahvilinde de yatırımcıdan toplanacak altın karşılığında ara dönemde yatırımcıya belli bir oranda getiri Türk Lirası olarak ödenecektir ve söz konusu getiri altın fiyatlarına endeksli olacaktır. Böylelikle vatandaşımız hem altın fiyatındaki değişimden yararlanacak hem de Hazine’nin sunmuş olduğu getiriyi alacak.” Altına dayalı kira sertifikasının da ihraç edileceğine dikkati çeken Şimşek, bu sertifikalarda aynı yapının korunacağını belirtti.

Yatırımcının istemesi halinde vade sonunda altını fiziken geri alabilmesinin önemli olduğunu ifade eden Şimşek, Hazine’nin bu yönde de çalışmalar yaptığını söyledi. Söz konusu sitemde vatandaşın vadeden önce istediğinde nakde ulaşabileceğine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Vatandaşımız bir düğünü olduğunda, ev ya da araba almak isteğinde, nakde ihtiyacı olduğu zaman, kuyumcuya gidip yastık altındaki altınını bozdurabiliyor. Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası alanlar da nakde ihtiyacı olduğu zaman vade sonunu beklemeden istediği zaman aracı bankaya bu senetlerin istediği miktarını satarak nakde ulaşabilecek” ifadelerini kullandı. Hindistan ve Güney Afrika’da da altına yönelik çeşitli yatırım araçları olduğuna işaret eden Şimşek, ancak Hazinenin geliştirdiği araçların Türkiye’ye has bir yapıda olduğunu bu anlamda da dünyada bir ilk özelliği taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

 ALTIN İHRACI NASIL OLACAK

BAŞBAKAN Yardımcısı Şimşek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının ihracının nasıl olacağını şöyle anlattı:

-Vatandaş yastık altındaki 22 ve 24 ayar altınlarını, örneğin 22 ayar bileziklerini, Darphane altınlarını, gram altınlarını bir haftalık talep toplama süresi içerisinde Hazine’nin belirleyeceği aracı bankaya getirecek.

-Burada Hazine’nin belirleyeceği kriterler çerçevesinde vatandaşların altınları alınacak ve bankada ilk etapta vatandaş adına vadesiz hesap açılacak.

-Toplanan altınlar, külçe altına çevrilecek ve bu sürecin sonunda bankada açılacak yatırım hesaplarına vatandaşın isteği doğrultusunda altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası aktarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!