Altın bilekler

Biri var ki, onun yeri diğerlerinden farklı. James, saha içinde ve saha dışında gözde. Ama ‘‘NBA'in yeni Michael Jordan'ı’’ beklentilerini henüz gerçeğe dönüştüremedi. Kobe Bryant ise sahada aynı, ama seks skandalıyla halkın gözünde değer kaybetti.

NBA'de sezon başlarken şampiyonun kim olacağı yanında merak edilen iki önemli konu vardı. Los Angeles Lakers'ın ünlü guardı Kobe Bryant, yol açtığı seks skandalı sonrası nasıl bir performans sergileyecekti? Cleveland Cavaliers tarafından ilk sırada draft edilen LeBron James, takımına nasıl bir katkı sağlayacaktı? Gerçekten söz edildiği gibi yeni bir Michael Jordan olacak mıydı?

Kobe, mahkemelerdeki duruşmaları nedeniyle Lakers'ın kimi maçına son anda yetişti. Hatta uzun bir aradan sonra ilk 5'te sahaya çıkamadı. Ancak içinde bulunduğu yargı süreci onda çok büyük bir motivasyon eksikliğine yol açtı demek yanlış olur.

Belki, 21 olan sayı ortalamasıyla, son 4 yıldaki performansının altına indi -ki özellikle Kobe geçen yıl zirveye vurmuş ve ortalama 30 sayı ile oynamıştı.- Genel istatistikleri de Kobe'yi neredeyse 1998-99 sezonundaki seviyesine çekti. Ancak bu değerlendirmeyi yaparken, oyunda kaldığı sürenin ve aldığı yükümlülüğün de, Karl Malone, Gary Payton gibi güçlü isimlerin takıma katılmasıyla azaldığını gözardı etmemek gerek. Yani, Kobe'ye eskisi kadar yük düşmüyor.

Yükleri hafifledi

Aynı şey Shaquille O'Neal için de geçerli. Geçen sezon Shaq da 27.5 sayı ortalamasıyla oynuyordu. Bu sezonki ortalaması ise 20.6. Yani ilk bakışta ikisinde de bir düşüş var gibi gözüküyor, ancak bu yanıltıcı. Çünkü geçen yıl maç başına ortalama 100.4 sayı atan Lakers, bu sezon 101.7'ye ulaştı. Yani, yüzde 1'lik bir artış söz konusu. Bu da Lakers'ta geçen yıl Kobe-Shaq ikilisi dışında, ortalamada çift haneli sayı atan 1 oyuncu sayısının bu sezon 3'e çıkmasıyla gerçekleşiyor. Zaten ideal olan da, sadece takımda bir veya iki kişinin skor üretmesi değil, sayı dağılımının oyunculara yayılması.

Yalnız şu gerçeği ise görmezden gelemeyiz. Kobe, halkın gözünde bir değer kaybına uğradı. Bunun en çarpıcı örneği, şubat ayında yapılacak 2004 All-Star maçının kadrosunu belirleyecek NBA'in halk oylaması. Kobe geçen yıl bu oylamada zirvedeydi. Üstelik, sakatlığı nedeniyle uzun süre oynamamış olan Torontolu Vince Carter ile çekişiyordu.

Bu yıl ise 18 Ocak 2004'te sona erecek oylamada geçen hafta itibariyle Carter, 1.134.147 oyla en çok oyu alan basketbolcu oldu. Detroitli Ben Wallace 995.572 oyla ikinci, Kobe ise 936.281 oyla üçüncü sırada. Halkın Kobe'ye bakışı değişmemiş olsa, en azından ikinciliği Wallace'a kaptırmazdı.

James farklı

Gelelim çaylaklara... LeBron James daha 2003 draftında ilk sırada seçilmeden Nike tarafından 90 milyon dolarlık 7 yıllık bir sponsorluk anlaşmasıyla servete boğulmuştu. NBA'in efsanesi Jordan'ın tahtına aday görülüyordu. 18 yaşını bitirmek üzere olan James, bugün NBA'deki çaylaklar arasında en iyisi. Ancak yalnızca o değil, Denver Nuggets'lı Carmelo Anthony ile Miami Heatli Dwyane Wade da diğer çaylaklardan çok farklı. Ancak James'in onlardan apayrı bir özelliği var, o saha dışında da zirvede.

James için Nike özel bir ayakkabı çıkardı ki, bu NBA'de herkese kısmet olmuyor. James Air Zoom Generation, bir kaç hafta önce ABD'de 2225 mağazada satışa sunuldu. Firma yetkilileri özellikle ilk gün satışlarının kendilerini oldukça tatmin ettiğini belirtti. James, NBA'de forma satışlarında da zirvede. Yılın çaylağı yarışında çekiştiği Anthony ise hemen peşinde.

Henüz Jordan olamadı

James,
geçen yılın çaylağı Amare Stoudemire ile tartıya konduğunda ağır basıyor, ancak iş Jordan'ın 1984-85'teki çaylak sezonu performansına geldiğinde biraz hafif kalıyor. James, takımının ilk beşinin değişmez ismi, en iyi sayı, asist ve top çalma istatistiklerine sahip olmasına rağmen Cleveland'ı tek başına taşımaya gücü yetmiyor.

Anthony, Denver'ın en güçlü silahlarından biri ancak çaylaklar arasında James'in gölgesinde kalmaktan henüz kurtulamadı. Şu anda en iyi ikinci çaylak olmasına rağmen, o Nike ile 18 milyon dolara 6 yıllık bir sözleşme yapabilmişti ve henüz bir ayakkabısı da yok. Nike, Anthony için ayakkabıyı gelecek yılın sonuna doğru çıkarma hedefinde. Aynı dönemlerde James'in ise ikinci ayakkabası çıkacak. Anthony'nin James'i geride bırakabilmesi için en azından Denver'ı Play-off'a taşıması gerekiyor.

Bu yıl 7. sırada draft edilen Dwyane Wade ise Miami'de kendisinden beklenenin üstünde bir performans ortaya koyuyor. Wade, 16.8'lik sayı ortalamasıyla Miami'de Eddie Jones'un ardından en skorer basketbolcu.

BÜYÜK KOZLAR

Kobe Bryant, NBA'de sezonun en başarılı takımı görünümündeki Los Angeles Lakers'ın önemli kozlarından birisi. Çaylak LeBron James ise Cleveland Cavaliers'da sergilediği başarılı performansla göz dolduruyor.
Yazarın Tüm Yazıları