Alternatif ürün "şadok" hasat edilmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Alternatif ürün şadok hasat edilmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 14:55

- Mersin'de halk arasında "ağaç kavunu" olarak bilinen ve çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak değerlendirilen şadoğun tanesi ağırlığına göre 1 ila 3 lira arasında alıcı buluyor - Silifke Ziraat Odası Başkanı Can: "Bu ürünün üretiminin yaygınlaşması halinde iç ve dış pazarda kolaylıkla yer bulabileceğini düşünüyoruz"

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - Mersin'de halk arasında "ağaç kavunu" diye adlandırılan ve anavatanı Asya olan turunçgiller familyasından şadok hasat edilmeye başlandı.

Silifke ilçesinde hasadına başlanan, turunçgillerin en ağırı ve soğuğa en dayanaklısı olarak bilinen şadok, ağırlığına göre tanesi 1 ila 3 lira arasında değişen fiyatlarla marketlerdeki yerini aldı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, şimdilik limon bahçelerinin kenarına dikilen şadoğun üreticinin yeni alternatif ürünü olmaya aday gösterildiğini söyledi.

Şadok ağacının 3 yaşına geldiğinde ağırlığı 1 ile 4,5 kilogram arasında değişen meyve verdiğini ifade eden Can, ''Kabuğu kalın, sert ve kokulu olan şadok Güney Avrupa ve Hindistan'da yoğun olarak üretilmekle birlikte, Türkiye'de Akdeniz başta olmak üzere Ege ve Doğu Karadeniz'de de yetişebiliyor. Şadoğu, narenciye üreticilerine alternatif ürün olarak öneriyoruz. Bu ürünün üretiminin yaygınlaşması halinde iç ve dış pazarda kolaylıkla yer bulabileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Can, şadoğun vitamin açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu belirterek, "Yüksek vitamin değerinin yanı sıra yutmamak koşuluyla kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu da gideriyor. Diş etlerini güçlendiriyor" dedi.

Can, şadoğun meyve olarak tüketiminin yanı sıra ev hanımları tarafından etrafa yaydığı güzel kokusu nedeniyle de tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Üretici Bünyamin Şahin ise deneme amacıyla başladığı şadoğun veriminden memnun olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!