Alternatif görme biçimleri

Güncelleme Tarihi:

Alternatif görme biçimleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 10:12

Ali Alışır’ın fotoğraf çalışmalarından oluşan yeni kişisel sergisi ‘Sanal Manzaralar’, kendimize doğadan uzaklaşarak kurduğumuz, sosyal ağlarla örülü yeni dünyayı irdeliyor. Geçmişteki bilgelik ağacıyla günümüzdeki sosyal paylaşım ortamını, yani interneti bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır’ın ‘Sanal Manzaralar’ isimli yeni sergisi Bozlu Art Project Galeri’de açıldı. Alışır modern insanın gerçek ve sanallık arasında sıkışmasını, giderek doğadan uzaklaşmasını ve bunun yerine kendine ait sanal dünyalar inşa etmesini ele aldığı kişisel sergisinde, ağaç imgesinden yola çıkarak ürettiği yapıtlarını Özlem İnay Erten’in küratörlüğünde izleyiciye sunuyor.

Alternatif görme biçimleri


Fotoğraf ve resim arasında özgün bir dil yaratan sanatçı, sergide binlerce yıldır birçok kültür ve öğretide oldukça farklı anlamlara sahip olan, pek çok mitolojik efsaneye konu olan ‘Ağaç’ imgesinden yola çıkmış. Ezoterik kültür ve söylencelerde hayatın kadim bilgisini temsil eden, maddi ve manevi dünya arasında bir irtibat noktası olarak da sayılan ‘ağaç’ kavramına, ağacın günümüzde taşıdığı siyasi-sosyolojik bağlamlar ve imajlar üzerinden de yaklaşarak alternatif görme biçimleri öneriyor. Geçmişteki bilgelik ağacıyla günümüzdeki sosyal paylaşım ortamını, yani interneti bir araya getiriyor.

Alternatif görme biçimleri

Haberin Devamı

Öğrenecek bir şey yok

Alışır yeni sergisinde yer alan işlerinde ağaçları ve doğayı internet ağlarıyla sarılmış bir şekilde kullanarak, insanın doğadan uzaklaşmasının ötesinde, sanal dünyalar kurgulamaya çalışmasına da vurgu yapıyor. Bilginin kendi doğasından, yani gerçeklikten koparılmasını, yeniden üretilmesini ve paylaşıma sokulmasını irdeleyen sanatçı; internet ağları aracılığıyla artık her anlamıyla şeffaflaşan dünyamızın, paylaşıma sokulmuş olan her imaj ve metninin arkasında aslında görecek ve öğrenecek bir şey bulamadığımız yeni bir ‘manzara’ ortaya çıkardığını anlatmayı amaçlıyor. ‘Sanal Manzaralar’ sergisi 17 Ocak’a kadar Bozlu Art Project, Nişantaşı’nda izlenebilir.

Adres: Teşvikiye Cad. No.45/131 İsmet Apt. D.1, Şişli, İstanbul.


Ali Alışır Hayâl ve tasarımdan ibaret bir manzara

Alternatif görme biçimleri

Haberin Devamı

“Geçmişten günümüze doğaya ve onun en önemli parçası olan ağaca atfedilen anlam bugün teknolojiyle birlikte yeni bir boyut kazanıyor. Gerçek doğanın yerini almaya başlayan, artık hepimizin belleğine kazınmış, hayâl ve tasarımdan ibaret bir manzara var. Bu manzara ne Pissarro’nun, ne Cézanne’ın ne de diğer ressamların peyzajlarına benziyor. İçinde bulunduğumuz bu manzara sosyal medya ağlarıyla çevrelenmiş, bizi sürekli paylaşımda bulunmaya davet eden bir dünya. Bugün bizler teknolojiyle artık doğayı sadece değiştirmiyor ona yapay bileşenler de ekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!