Almanya'nın ortasında bunu nasıl yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 10:05

Neonazi terör örgütü NSU, Almanya’da Türk avına çıktı, 10 yıl boyunca elini kolunu sallaya sallaya cinayetler işledi. 10 kişiyi öldürdü, 15 banka soydu, iki yerde bomba patlattı. Ama ağır suç olaylarının yüzde 95’ini aydınlığa kavuşturan Alman güvenlik birimleri, istihbaratı, terör örgütünü bir türlü göremedi. Peki ama neden?

Haberin Devamı

Her şey 2011 Kasım ayında başarısız bir banka soygunuyla ortaya saçıldı. Örgütün iki yöneticisi polise teslim olmamak için saklandığı karavanda intihar etti. Üçüncü yöneticisi, hücre evini ateşe verdikten sonra kayıplara karıştı. Beş gün polise yakalanmadan Almanya’yı dolaştıktan sonra polisle alay edercesine gidip teslim oldu.

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar


Çete ortaya çıkalı dört yıl, Almanya’nın en büyük ceza davası olarak bilinen NSU davası başlayalı yaklaşık üç yıl oldu. Ama halen NSU ile ilgili asıl sorular aydınlatılamadı. Çete, güvenlik birimleri içinde bağı olmadan bu kadar gizli kalabilir miydi? 

Almanya’da Türk avına çıkan çeteye kimler yardım etti? Kurbanlarını nasıl seçti? Bu bir devlet skandalı mı...?

NASIL OLUŞTU?

Alman televizyon kanalı ARD, bu sorulara cevap bulmak için NSU ve cinayetleri üzerine üç bölümlük bir dizi hazırladı.

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar


‘Mitten in Deutschland: NSU’ (Almanya’nın Tam Ortasında: NSU) başlığı altında toplanan ve üç ayrı bakış açısından anlatılan dizinin ilk bölümü, bu akşam saat 20.15’te ARD’de ekrana geliyor.

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar


‘Die Taeter’ (Failler) adlı birinci bölüm NSU’nun nasıl oluştuğu sorusuyla başlıyor. Yabancı düşmanı gösteriler, Hoyersverda, Rostock’da halkın gözü önünde ateşe verilen mülteci yurtları, Mölln ve Solingen’de neonazilerin Türk ailelerin kaldığı evleri ateşe vererek, sekiz kişiyi öldürmesi, onlarca insanı yaralaması...

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar

Tüm bu olaylar NSU’nun ön habercisi miydi?

Yönetmen Christian Schwochow dizinin ilk bölümünde üçlü çetenin karakterlerini, yetiştiği çevreyi, katıldıkları olayları, gösterileri ekrana getiriyor.

Almanyanın ortasında bunu nasıl yaptılar


Seri cinayetleri, NSU’nun ilk kurbanı Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek’in gözüyle anlatan ikinci bölüm ise 4 Nisan’da. Mahkeme delilleri, tanık ifadeleri ve iyi bir araştırma sonucu hazırlanmış üç bölümlük dizi, NSU hakkında şimdiye kadar yapılmış en başarılı film.

 

BAKMADAN GEÇME!