Almanya'nın mülteci politikasını eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın mülteci politikasını eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 12:43

Almanya’nın Köln kentinde, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’nun (DİDF) 35’inci yıl kutlamalarına ve 19’uncu kongresine katılan milletvekili Sevim Dağdelen, Almanya’nın mülteci politikasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Hükümetin son dönemlerde yaşanan sığınmacı akınına hazırlıksız olduğunu ileri süren Dağdelen, uygulanan politikayı da ‘boş ve sözde politika’ olarak değerlendirdi.

Almanya’nın sığınmacılara sınırlarını kapatmasının veya sığınmacı sayısına sınırlama getirmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirten Dağdelen, şunları söyledi:
“Almanya sınırlarını kapatamaz. Kapatacak olsa, sonunda şu soruyu cevaplandırması gerekiyor; Sınırların kapalı kalmasını nasıl uygulayacaksınız? Yani sonuçta mülteciler kapıya dayanıyor. Bunları ne duvar ne de diğer uygulamalar geri tutacak. Mülteciler yine de gelmek istediğinde şiddet kullanmak zorunda kalacaklar. Bulgaristan-Türkiye sınırında zaten gördük; oradaki polisler bir mülteciyi öldürdü, şiddet kullanıldı, silah kullanıldı. Dolayısıyla kapatmayla sorunun çözüleceğini ben zannetmiyorum. Aynı zamanda bu, Alman Anayasası’na da aykırı.”

ANAYASAYA AYKIRI

“Burada mülteci olarak müracaat etmek, tanımlanmak herhangi bir insanın hakkıdır. Dolayısıyla kapıya gelen bir mülteciye, ‘Biz senin müracaatına bakmayacağız’ diyemezsiniz. Çünkü bu Anayasaya aykırı. İki gün önce Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı da bunu söyledi. Sayısal olarak bir sınır koymak ve kapıları kapatmak Anayasaya aykırı. Böylesi bir politika mümkün değildir. Silah zoruyla, şiddetle mültecileri geri tutmak istiyorlarsa olabilir; başka türlü olamaz.”

“Almanya mültecilerin sayısını sınırlandırmak istiyorsa, mültecilerin gelmesine sebep olan kaynakları söndürmesi gerekiyor. Kaynaklar nedir? Örneğin Suriye’deki savaş. Şavaşların durdurulması gerekiyor. İkincisi Almanya her tarafa silah satıyor. Örneğin Suudi Arabistan’a silah satıyor ve bu Alman silahlarıyla Yemen’de savaş yapılıyor. Silah satışına son verilmesi gerekiyor. Yani göçün kaynaklarını bitirmek lazım. Afrika ülkelerinde birçok insan açlıktan dolayı göç etmek zorunda kalıyor. Neden? Sömürgeler var. Uluslararası anlaşmalardan ötürü orada bir sömürge söz konusu. Dolayısıyla bu anlaşmaların kaldırılması gerekiyor. Sonuç olarak Almanya’nın dış politikası, Almanya’ya gelen mültecilerin kaynağıdır.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!