Almanya'nın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2015 09:37

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, sığınmacılara yardım etmek istediklerini, ancak olanakların sınırlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İki Almanya'nın birleşmesinin 25. yıl dönümü Hessen eyaletinin Frankfurt kentinde düzenlenen merkezi törenle kutlandı.

Almanyanın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı


Törene Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Boufier ve Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katıldı.

Almanyanın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı


Gauck burada yaptığı konuşmada, ülkeye gelen sığınmacıların topluma entegrasyonunu, iki Almanya'nın birleşmesinden sonraki en büyük görev olarak
nitelendirdi.

Joachim Gauck, "1990'daki gibi kuşakları uğraştıracak bir sınama bekliyor. Ancak o dönemden farklı olarak şimdi birbirine ait olmayanlar kaynaşması lazım" dedi.

Almanyanın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı


Bu yeni görevlerin sert tartışmalara da bağlı olacağını ifade eden Gauck, bu ihtilafların düşmanlıklara yol açmaması konusunda uyarıda bulundu.

Sığınmacılara ilişkin halkın korkularını anlayabildiğini belirten Gauck, insanların büyük yardım severlik gösterdiğini, ancak endişelerin de bulunduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gauck, "Yardım etmek istiyoruz. Kalplerimiz geniş, ancak olanaklarımız sınırlı" ifadesini kullandı.

Almanyanın birleşmesinin 25. yıl dönümü kutlandı


Almanya Başbakanı Angela Merkel de, sığınmacı krizinin, diğer ülkelerle müşterek çözülmesini isteyerek, "Bunu birlikte başarmamız lazım. Almanya, Avrupa ve dünya" ifadesini kullandı.

Tören alanında Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi (Bundesrat) için kurulan çadırda, sığınmacılara ülkede oturma hakkı verilmesini isteyen bir grubun protestosuna sahne oldu.

Söz konusu 50 kişilik grup etrafa kağıt parçaları attı ve üzerinde "Nasyonalizm kafalardan çıksın" yazan pankart açtı. Eyleme polis müdahale etti ve grubu dışarı çıkardı.

Protesto gösterisinden dolayı Bundesrat'taki dönem başkanlığının sembolik olarak Hessen'den Saksonya eyaletine devredilmesi bir süre gecikti.

Öte yandan Almanya'nın başkenti Berlin'de tarihi Brandenburg Kapısı önünde de tören düzenlendi.

Berlin Duvarı'nın 1961'de inşa edilmesiyle Batı Almanya ve Doğu Almanya (DDR) olarak ikiye bölünen Almanya, 1989'da duvarın yıkılmasının ardından 3 Ekim 1990 tarihinde imzalanan antlaşmayla birleşti.

İki Almanya'nın birleşme günü olan 3 Ekim resmi tatil ilan edilerek her yıl bu tarihte Bundesrat'ta dönem başkanlığını üstlenen eyalette merkezi kutlama yapılıyor.

BAKMADAN GEÇME!