Almanya’dan Türkiye’ye ret

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan Türkiye’ye ret
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 09:06

Alman hükümeti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili televizyon kanalı NDR’de yayımlanan bir video kliple ilgili Türk hükümetinin şikayetini reddetti. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Basın ve ifade özgürlüğü müzakere edilemez” dedi.

Haberin Devamı

Alman hükümetinin dünkü basın toplantısında tüm Alman medyası, Türkiye’nin, Alman Büyükelçi’ye notasını gündeme getirdi.

Alman basın mensupları, hükümetin sözcü yardımcısı Christiane Wirtz ile Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sawsan Chebli’yi soru yağmuruna tuttu. Gazeteciler, Türkiye’nin tepkisine karşı Alman hükümetinin tavrının ne olacağını sordu.

Almanya’dan Türkiye’ye ret
Sorulara yanıt veren Dışişleri sözcüsü Chebli, “İfade ve basın özgürlüğü müzakere edilemez” diyerek, Türkiye’nin şikayetini geri çevirdiklerini söyledi.

MÜZAKERE EDİLEMEZ

Hükümet sözcü yardımcısı Christiane Wirtz de, Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın, çağrıldığı Türk Dışişleri’nde, Almanya’nın ifade ve basın özgürlüğüne verdiği önemi çok açık bir dille ilettiğine dikkati çekti. Wirtz, Başbakan Merkel’in de aynı görüşte olduğunu ve bunu farklı zaman ve fırsatlarda devamlı Türk hükümetine söylediğini belirtti. Wirtz, Başbakan Merkel’den güncel konuyla ilgili somut bir açıklama getirmedi. Chebli de Türkiye’nin Almanya’nın merkezi partneri olduğunu vurguladı. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE NOTA VERMİŞTİ

Türkiye, Almanya’da NDR televizyon kanalında yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan ‘Extra 3’ başlıklı video klip nedeniyle Alman Büyükelçi Erdmann’ı, salı günü Dışişleri’ne çağırıp protesto notası vermişti.

Alman medyası Türkiye’nin ayrıca video klipin silinmesini istediğini iddia etmişti.

AB DEĞERLERİNE UYGUN DEĞİL

Almanya’dan Türkiye’ye ret
Alman televizyonunda yayınlanan bir hiciv videosu nedeniyle Türkiye’nin Almanya’ya nota vermesine Avrupa Birliği de tepki gösterdi. 

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker adına açıklama yapan sözcüsü bir şarkı yüzünden büyükelçinin çağrılmasının AB’nin demokratik değerlerine uygun olmadığını söyledi.

Juncker’in sözcüsü Mina Andreeva, bir mizah şarkısı yüzünden Alman Büyükelçi’nin çağrılmasını uygun bulmadığını söyleyerek, “(Juncker) Türkiye’nin bu eyleminin Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracağına uzaklaştıracağına inanıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!