Almanya'da yılbaşındaki taciz skandalı büyüyor     

Güncelleme Tarihi:

Almanyada yılbaşındaki taciz skandalı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 12:21

Almanya'nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşanan taciz ve gasp olayları için suç duyurusunda bulunanların sayısı her geçen gün artıyor. Şehirde polise başvuranların sayısı 106'ya ulaştı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kenti başta olmak üzere Stuttgart, Hamburg ve Düsseldorf'da yılbaşı gecesi meydana gelen taciz ve gasp olaylarının boyutu yeni mağdurlarla her geçen gün büyürken şiddet karşıtı gösteriler yaygınlaşıyor.

Tarihi Köln Katedrali ile merkez tren istasyonu arasında, Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli olduğu öne sürülen bazı gençlerin çıkardığı olaylar sonrası Köln'de polise başvuranların sayısının 106'ya ulaştığı bildirildi.

Bazı mağdurlar verdikleri ifadelerde kendilerine havai fişek atıldığını, sözlü ve fiziki cinsel tacize uğradıklarını, elbiselerinin hatta iç çamaşırlarının yırtıldığını ve gasp edildiklerini belirtti. Şikâyetçi iki kadın ise saldırganlar tarafından tecavüze uğradığını iddia etti.

Bu kadar çok şikayetin olduğu olaylarla ilgili hiç görüntülü kayıt olmaması ise dikkat çekici bulunuyor. 

Haberin Devamı

ALMAN FEDERAL ADALET BAKANI: TACİZCİLER SIĞINMACI İSE SINIR DIŞI EDİLEBİLİR

Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşanan taciz skandalı sınır dışı tartışması başlattı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), taciz olayına karışanların sığınmacı olduklarının ortaya çıkması durumunda sınır dışı edilebileceklerini söyledi. Funke medya grubuna açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Maas,Kim şayet kendisini bizim düzenimiz ve kanunlarımızın üzerinde görüyorsa, nereden geldiğine bakılmaksızın cezalandırılmalı ifadelerini kullandı.  

FAİLLER CEZALARINI ÇEKMELİ

Olayın üzerine titizlikle gidilmesi gerektiğini kaydeden Maas, failler iğrenç eylemlerinden dolayı cezalandırılmalı dedi. Maas, faillerin cezalandırılmasının mağdurlara karşı görevleri olduğunu vurguladı.

Ancak Maas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada tacizcilerin Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli olduğu yönündeki haberlerin ardından olayların sığınmacılar konusuyla karıştırılmaması uyarısında bulunarak yasalar önünde herkesin eşit olduğunu hatırlattı. Maas ayrıca organize suçların bu tacizle farklı bir boyut kazandığını söyleyerek, suçluların tamamının titizlikle araştırılıp yargı önüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) dün yaptığı açıklamada, suça karışan sığınmacıların cezalandırılmaları gerektiğini ifade etmişti. Almanyada üç yılın üzerindeki cezaların sığınma başvurularını etkilediğini hatırlatan bakan de Maiziere, “Bunu değiştirip değiştirmeyeceğimizi konuşmamız gerekiyor. Ağır suç işleyenlerin Almanyadan sınır dışı edileceklerini hesaplamaları gerekir” dedi.

Köln'de konuyla ilgili belediye ve emniyet yetkililerinin katıldığı bir toplantıda, şubat ayındaki karnaval nedeniyle bir milyondan fazla ziyaretçinin geleceği kentte benzer olayların tekrar yaşanmaması için alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

SPD KARŞI ÇIKTI

Haberin Devamı

Die Welt gazetesine konuşan SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner ise, Almanya’da kimden gelirse gelsin organize suçlarla mücadele için ne sığınmacılar yasasında ne de Cenevre Sığınmacılar Sözleşmesinde değişikliğe ihtiyacımız var diyerek sığınmacıların kolayca sınır dışı edilmelerine karşı çıktı. Beklentiler doğrultusunda sürekli değişikliğe gitmek doğru bir yönetim tarzı değil diyen Stegner, İçişleri bakanı de Maiziereyi eleştirdi.

Hıristiyan Birlik Partileri İçişleri Sözcüsü Stephan Meyer (CDU) ise sadece sığınmacıların değil, suça karışan yabancıların da sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi.

ÜLKE GENELİNDE GÖSTERİLER BAŞLADI

Yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarına karşı Köln başta olmak üzere çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.

Haberin Devamı

Olayın yaşandığı Köln Katedrali ile merkez tren istasyonu önünde çeşitli kadın derneklerinin düzenlediği gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

Katedral önünde toplanıp yürüyüşe geçen protestocular ellerinde "Kadınlara tecavüz ve tacize hayır", "Kadına şiddete hayır", "Cinsel istismar istemiyoruz" şeklinde dövizler taşıyarak slogan attı.

Gösterileri düzenleyen kadın dernekleri bunun bir başlangıç olduğunu, toplu taciz olaylarının ülke gündeminden düşmemesi için protestoların artarak devam edeceğini açıkladı.

FEDERAL VE YEREL MAKAMLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, Köln'deki olaylara karıştığı belirlenen üç kişi hakkında soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Jaeger, soruşturma kapsamındakilerin tutuklanıp tutuklanmadıkları konusunda bilgi vermekten kaçınırken olaylarla ilgili somut bilgilere ulaşılması durumunda kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yılbaşı gecesi Köln'de yaşananlardan sonra polisi eleştirmişti. Alman Polis Sendikası ise İçişleri Bakanı'nın eleştirisinin "yakışıksız" olduğunu açıkladı. Sendika Başkanı Rainer Wendt, "Federal İçişleri Bakanı'nın eyalet polis teşkilatını ve birim müdürünü kamuoyunda açıkça eleştirmesinin doğru bir üslup olduğuna inanmıyorum" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!