Almanya'da Türk kökenli Ertuğ AP üyesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türk kökenli Ertuğ AP üyesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 13:47

Almanya'da dün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, oy kaybına uğramalarına rağmen tekrar Birlik partileri (CDU/CSU) kazandı.

Alman Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 30,7, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi de (CSU) yüzde 7,2 oranında oy aldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bu seçimlerde daha fazla oy beklemesine rağmen, yüzde 20,8 oy oranıyla 2004 yılındaki yüzde 21,5'lik oy oranının altında kaldı. Yeşiller Partisi de yüzde 12,1 ile oy oranını biraz artırırken, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11, Sol Parti yüzde 7,5 oranında oy aldı. Aşırı sağcı Cumhuriyetçiler Partisi yüzde 1,3 oranında oy alarak, yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı.

Bu sonuçlara göre Almanya, AP'ye 34 CDU, 8 CSU, 23 SPD, 14 Yeşiller, 12 FDP ve 8 Sol Partili milletvekili gönderecek. Seçimlere katılma oranının ise yaklaşık yüzde 43 ile yine çok düşük seviyede kaldığı bildirildi.

Türk kökenli adaylardan sadece SPD'li İsmail Ertuğ seçimleri kazanarak AP üyesi oldu. Ertuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partisinin seçimlerde beklediği sonucu alamamasına rağmen, milletvekili seçildiği için çok mutlu olduğunu belirtti.

Ertuğ, partisinin istenen seçim sonucuna ulaşamamasında, göçmen kökenli seçmenlerin seçimlere yoğun şekilde ilgi göstermemelerinin de etken olduğuna inandığını söyledi.

Sosyal politika ve sağlık politikası alanında uzman olduğunu ifade eden Ertuğ, dış politikada da her zaman olduğu gibi Kopenhag kriterleri doğrultusunda Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Ertuğ, bazı aşırı sağcı milletvekillerinin AP'ye girmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, buna rağmen kendi çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yeşiller Partisinden birinci sıradan milletvekili seçilen Rebecca Harms da, Türkiye'nin AB üyeliğinin popülist bir şekilde seçim malzemesi yapılmasının, Avrupa çapında sağcı ve aşırı milliyetçi partileri güçlendirdiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!