Ekonomi Haberleri, Son Dakika, Haberler

EKONOMİ

Almanya'da oturum hakkı ile ilgili yeni gelişme

08 Mart 2016 - 10:18Son Güncelleme : 08 Mart 2016 - 13:38

Almanya'da yaşayan yüz binlerce Türk vatandaşını yakından ilgilendiren yabancılar yasasında bazı değişiklikler oldu. Yeni yapılan düzenlenmelere göre, Türkiye'de uzun süre kalsa da belli şartları taşıyan vatandaşların Almanya'daki oturum hakkı iptal olmayacak.

Yabancılar dairesinden izin almadan Türkiye'de okul, iş, evlenme ve yurt dışına yerleşme gibi nedenlerle altı aydan fazla kalan Türk vatandaşlarının oturum hakları iptal ediliyor.

Bu durumda oturum haklarını kaybetmek istemeyen vatandaşların, Türkiye'ye gitmeden önce mutlaka bağlı bulundukları yabancılar dairesinden durumlarını gerekçelendiren gerekli evrakları yanlarında götürerek izin almaları gerekiyor. Bunun yanında süresiz oturum iznine (Niederlassungserlaubnis) sahip vatandaşlar için özel haklar var.

Almanyada 3 yıl evlilik süresiz oturum için yeterli kararıAlmanya'da '3 yıl evlilik süresiz oturum için yeterli' kararı

Alman vatandaşıyla evli bir Türk vatandaşı, söz konusu oturum hakkına sahip ise bu oturum hakkı iptal olmuyor. Söz konusu vatandaşların tek yapması gereken, Alman vatandaşı eşiyle birlikte yabancılar dairesine gidip Almanya dışında ve Almanya'ya döndüklerinde evliliklerinin devam edeceği beyanı vermek.

Oturma izninde flaş gelişmeOturma izninde flaş gelişme

Yine Almanya'da en az 15 yıl kesintisiz yaşayan, bu oturum hakkına sahip olan ve 60 yaşını dolduran Türk vatandaşları, 12 ay içinde Almanya'ya gelmeleri halinde oturum izinleri iptal edilmiyor.

Ayrıca 15 yıl Almanya'da yaşayan, Niederlassungserlaubnis hakkına sahip Türk vatandaşları, altı aydan fazla Türkiye'de kalsalar da Almanya'ya geri döndükleri zaman geçimlerini (Lebensunterhalt) sağlayabilecek durumda iseler bu oturum hakları devam ediyor.


Sayfa Başı
Haberlerhürriyetyazarlarkısmetse olur hazaldizifragmanhazal babalıkhazal babalık kimdirkısmetse olur