Almanya'da ilk Türk kökenli Parlamento Başkanı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada ilk Türk kökenli Parlamento Başkanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 11:13

Almanya'nın Baden Württemberg Eyalet Meclisi tarihinde bir ilk. Eyalet Meclis Başkanlığına Türkiye kökenli Muhterem Aras seçildi. Yeşillerli Muhterem Aras, Baden Württemberg Eyalet Meclisi'nin aynı zamanda ilk kadın Meclis Başkanı.

Haberin Devamı

İki dönemdir Almanya'nın Baden Württemberg Eyalet başkenti Stuttgart'ta seçimlerde Yeşiller'in oy kralı olan Muhterem Aras bir ilke daha imza attı. Muhterem Aras 47 hayır ve çekimser oya karşı 96 evet oyuyla Baden Württemberg Eyalet Meclis Başkanı seçildi ve 82 evet, 57 hayır oyuyla Baden Württemberg Eyalet Başbakanı seçilen Yeşillerli Winfried Kretschmann'dan daha fazla oy aldı.

Almanyada ilk Türk kökenli Parlamento Başkanı
Muhterem Aras, Baden Württemberg Eyalet Meclisi'nin hem ilk kadın hem ilk Türkiye kökenli Meclis Başkanı olarak tarihe girdi. 1966 Bingöl'ün Elmaağaç köyü doğumlu 50 yaşındaki Muhterem Aras ilk kez bir kadın, Alevi ve Türkiye kökenli biri olarak Baden Württemberg Eyalet Meclisi'ni yönetecek. Aras milletvekillerinin konuşma sürelerini belirleyecek.

Muhterem Aras bir misafir işçi çocuğu olarak 1978'de 12 yaşında Almanya'nın Stuttgart kentine geldi. Elmaağaç köyünde çiftçilik yapan babası Stuttgart'ta bir asansör firmasında işçi olarak çalıştı. Annesi temizlik işleri yaptı.

Haberin Devamı

 GECE GÜNDÜZ ALMANCA

Almanya'ya geldiğinde en çok dikkatini çeken kadınların araba sürmesi olduğunu söyleyen Muhterem Aras, bunun kendisini heyecanlandırdığını ve gece gündüz Almanca sözcükler ezberlediğini söyledi. 9 yıllık ilköğretimi bitiren, ardından ticaret okulu ve üniversite öğrenimini tamamlayan Muhterem Aras 10 kişinin çalıştığı vergi danışmanlık bürosu sahibi ve iki çocuk annesi. İki dönemdir Yeşiller listesinden Stuttgart 1. bölgeden aday olan Muhterem Aras, yüzde 42.5 gibi en yüksek oyu alarak, Yeşiller'in Baden Württemberg Eyaleti'nde oy kralı oldu.

Seçim kampanyasında kapı kapı dolaşarak oy isteyen Muhterem Aras, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hür Demokrat seçmenlerden bile oy topladı. İnsanlarla çok iyi ilişki kuran Muhterem Aras, aynı zamanda mücadeleci biri olarak tanınıyor. Aras önceki Eyalet meclis Başkanı Brigitte Lösch'e karşı Yeşiller Grubu'nda aday oldu ve yarışı kazandı.

Haberin Devamı

 AfD ALKIŞLAMADI

Meclis'te oylama sonucu açıklanınca, alkış koparken aşırı sağ eğilimli popülist “Almanya için Alternatif Parti” (AfD) milletvekilleri alkış tutmadığı gibi Muhterem Aras'ı tebrik de etmedi.

Sadece meclisin en yaşlısı olarak oturumu yöneten AfD'li Heinrich Kuhn, Muhterem Aras'ı tebrik etti ve bir demet çiçek verdi.

Baden Württemberg Eyalet Meclis Başkanı seçilen Muhterem Aras, milletvekillerine teşekkür ederek, meclis başkanlığına seçilmesinin dünyaya açıklık, hoşgörü ve başarılı bir uyumun göstergesi olduğunu vurguladı.

Aras, İslam ve yabancı karşıtı saldırılara hedef olmayı bekliyor musunuz sorusuna buna hazır olduğu, bunun kendisini yıldırmayacağı yanıtını verdi ve görevini akıllıca, kararlı, denge içinde insani sıcaklıkla yürüteceğini  vurguladı.

Muhterem Aras Yeşiller'in azınlıklar politikasının kendisini cezbettiğini ve bunun üzerine 1992'de Yeşiller'e girdiğini söyledi.

 

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!