Almanya’da gözler aşırı sağ partide

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da gözler aşırı sağ partide
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2017 23:30

Türkiye’nin bolca malzeme edildiği kampanyanın ardından bugün Almanya’da sandığa gidiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Şu üç partiye destek vermeyin’ çağrısının ardından Türklerin nasıl bir eğilim göstereceği merak edilirken Başbakan Merkel’in sürpriz olmazsa yeniden seçilmesi bekleniyor. Gözler oy patlaması yaşaması muhtemel aşırı sağcı AfD partisinde olacak.

Haberin Devamı

ALMANYA’da bugün 31 milyonu kadın, 29.8 milyonu erkek 61.5 milyon seçmen gelecek dört yıl için yeni meclisi belirleyecek. Almanya’da 1.5 milyonu Alman vatandaşı 3 milyonu aşkın Türkiye kökenli yaşıyor. Resmi rakamlara göre 720 bin civarında Türkiye kökenli seçmen var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşillere destek vermeyin’ çağrısının ardından yüzde 1’lik bir etkisi olan Türk seçmen kitlesinin bugün sandıkta nasıl bir eğilim göstereceği merak konusu. 

Almanya’da gözler aşırı sağ partide
Almanya Başbakanı Merkel, seçimden bir gün önce dün Greifswald’da yapılan bir ilkyardım etkinliğine katıldı.

Haberin Devamı

Türkiye seçimlerden sonra Almanya’yla gerilen ikili ilişkilerin tekrar normalleşme sürecine girmesini beklerken, Almanya’da yaşayan Türkler ilk kez bu seçimlerde oldukça endişeli. Bu seçimlerde yabancı ve İslam karşıtı, milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy patlaması yaşayacağından, anketlerdeki yüzde 11 oy oranını fazlasıyla aşacağından korkuluyor. Almanya’da CDU-SPD büyük koalisyonu devam eder, AfD üçüncü parti çıkarsa, aşırı sağ parti ana muhalefet olabilir.

Almanya’da gözler aşırı sağ partide
‘NAZİLER KÜRSÜYE ÇIKACAK’
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bu korkuyu, “1945’ten sonra ilk kez Meclis’te gerçek naziler kürsüye çıkacak” sözleriyle dile getirdi. Dördüncü kez aday olan Başbakan Merkel ilk kez bu seçimlerde çok yoğun tepkilerle karşılaştı. Özellikle memleketi Doğu Almanya’da göstericiler, “Merkel defol”, “Vatan haini” gibi sloganlarla ve düdük çalarak Merkel’in konuşmasını engellemeye çalıştı. Bazı yerlerde güvenlik nedeniyle Merkel açık hava mitingi yerine kapalı salonlarda konuştu. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Uyum Bakanı Aydan Özoğuz güvenlik yüzünden Doğu’daki Eichsfeld kentinde toplantısını iptal etti.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KORKUSU
Bu seçimlerde ne fahiş kira ücretleri ne emekli maaşı ne vergi indirimi konuları seçim kampanyasına damgasını vurdu. İç güvenlik ve mülteci sorunu seçimlerin kaderini belirledi. 2015’te yaşanan mülteci akınından sonra Avrupa metropollerinde yaşanan terör saldırıları, kadınlara taciz ve tecavüz olayları, Almanya’da insanların gözünü korkuttu. Seçmenlerde devletin güvenlikte kontrolü kaybedeceği endişesi hakim. Seçim oturumlarında siyasi partilerin adayları en çok güvenlik üzerine gelen sorulara yanıt vermek zorunda kaldı. Seçmenler, ‘En çok neye ihtiyacınız var’ sorusuna, ‘güvenlik’ diyerek yanıt verdi.

Almanya’da gözler aşırı sağ partide
Göç karşıtı AfD’nin seçimlerden üçüncü parti çıkması muhtemel.

Haberin Devamı

ANKETLERDE SON DURUM
- Seçimde yerleşik partilerin hemen hepsinin oy kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor.

- Sandıktan Başbakan Merkel’i destekleyen Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yüzde 36 ile 37 arasında oy alarak, birinci parti çıkması bekleniyor.

- Merkel 2013 seçimlerinde yüzde 41.5 oy almıştı. Bir önceki seçimde yüzde 27.5 oy alan Sosyal Demokratların (SPD) oyları yüzde 21 civarında görünüyor.

- Anketlere göre Yeşiller yüzde 8, Sol Parti yüzde 9, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10, AfD yüzde 11 oy alacak.

- Bu sonuçlara göre Merkel yine 4 yıllığına Başbakan kalacak. Merkel ya Sosyal Demokratlarla büyük koalisyona devam edecek ya da Yeşiller ve Hür Demokratlarla üçlü koalisyon kuracak.  

Haberin Devamı

15 TÜRKİYE KÖKENLİ VEKİL SEÇİLEBİLİR
- Almanya’da genel seçime 42 parti katılıyor, ancak 7 partinin Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

- 2013 seçimlerinde 11 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e girdi. Bu seçimlerde 92 Türk kökenli aday yarışıyor ve bunlardan 15’inin seçilme şansı yüksek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!