Almanya'da 2016'da neler değişecek

Güncelleme Tarihi:

Almanyada 2016da neler değişecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 12:06

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

ÇOCUKLU AİLELERE MADDİ DESTEK ARTIYOR

Almanya’da yaşayanları yeni yılda bir dizi yenilikler bekliyor. 2016 yılında Almanya’da yürürlüğe girecek yeni yasa ve uygulamalar, kuşkusuz en çok çocuklu ailelerin yüzünü güldürecek. 2016 yılında bizi bekleyen yeniliklerden en önemlileri özetle şunlar: 

VERGİ: Geçen yıl 118 Euro artırılarak 8.472 Euro’ya yükseltilen vergiden muaf gelir miktarı, 2016’dan itibaren 180 Euro daha artırılarak 8 bin 652 Euro’ya yükseltilecek. Bunun anlamı şu: Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak olan vergiden muaf aylık gelir miktarı (Türkiye’de asgari geçim indirimi – AGİ olarak da biliniyor) 706 Euro’dan 721 Euro’ya çıkacak. 

NAFAKA: Vergiden muaf gelir miktarında yapılacak artış, nafaka ödeyenler için de geçerli olacak.

Almanyada 2016da neler değişecek

Yani önümüzdeki yıldan itibaren 8 bin 652 Euro’ya kadar olan nafaka ödemeleri ve nafaka ödenen kişi/kişilerin sağlık ve bakım sigortası primleri, nafakayı ödeyen kişi tarafından vergiden düşülebilecek.

ÇOCUK PARASI: Çocuklu ailelerin yüzü 2016’da da gülecek. 1 Ocak 2015’te ilk iki çocuk için kişi başına yapılan 4 Euro zam yapılmış, çocuk parası miktarı 188 Euro’ya çıkarılmıştı. Yılbaşından itibaren çocuk paraları, ilk iki çocuk için çocuk başına ikişer Euro artırılarak 190 Euro’ya, üçüncü çocuk için 2 Euro artırılarak 196 Euro’ya ve dördüncü çocuktan itibaren de üçer Euro artırılıp 221 Euro’ya yükseltilecek. Ayrıca çocuk başına tanınan vergi kolaylığı da artırılacak. 1 Ocak 2016’dan itibaren çocuk başına tanınan vergi kolaylığı 96 Euro artırılarak çocuk başına 4 bin 608 Euro’ya çıkarılacak. Bunun yanı sıra geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da, çocuk bakımından dolayı ebeveyn başına bin 320 Euro ek vergi kolaylığı sağlanacak.

ÇOCUK YARDIMI: Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren, elde ettikleri gelirleri geçimlerine yetmeyen ailelere çocuk başına yapılacak yardım ödemeleri artırılacak. Buna göre 1 Temmuz 2016’dan itibaren çocuk başına yapılan yardım ödemesi 20 Euro artırılarak 160 Euro’ya yükseltilecek.

Haberin Devamı


AVUSTURYA’DA ÇALIŞIRSAM SGK AYLIĞIMI KESER Mİ
G. Gündoğan – Avusturya 

YURTDIŞI borçlanma yoluyla emekli olanlar yurtdışında sigortaya tabi bir işyerinde çalışmaları halinde SGK aylık ödemeleri durduruyor. Ancak siz Bağ-Kur’dan emekli olduktan sonra Avusturya’ya geldiyseniz, bu ülkede sigortalı bir işte çalışsanız dahi aylığınız kesilmez. Bunun yasal dayanağı da 25 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan Aylık bağlandıktan sonra yurtdışında çalışanlar konulu 2014/22 sayılı genelgedir. Buna göre, öğrenci olarak altı yıl önce geldiğiniz Avusturya’da öğrencilik statüsüne uygun olarak haftalık 10-20 saatlik bir işte çalışmanız halinde, Bağ-Kur’dan bağlanan aylığınız kesilmez. SGK aylığınızı kesmeye kalkışırsa, yukarıdaki genelgeye atıfta bulunarak yazılı itirazda bulunmalısınız. Avusturya vatandaşlığına geçmeniz Türkiye’den bağlanan emekli aylığınızı etkilemez.

Almanyada 2016da neler değişecek

ALMANYA’DAKİ EMEKLİLİK HAKLARIM KAYBOLUR MU
Mehmet Gülenaz – Almanya

HAYIR, Türkiye’den borçlanarak emekli olanların yurtdışındaki emeklilik hakları kaybolmaz. Çünkü emeklilik para karşılığında alınan bir hizmettir. Bir kişinin pekala, birden çok ülkeden birden çok emekliliği olabilir. SGK açısından önemli olan borçlanarak emekli olduktan sonra yurtdışında boşta olmanız.

KESİN DÖNÜŞ ŞARTI VAR AMA...
Gelelim kesin dönüşle ilgili sorunuza. Borçlanarak emekli olmak için kesin dönüş şartı hala 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma Kanunu’nda var, ancak fiilen uygulanmıyor. Üç sosyal güvenlik kurumun tek çatı altında birleştiren 1 Ekim 2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, kesin dönüş şartına ilişkin üç sigorta kolunda bir uygulama birliği sağladı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, yurtdışı borçlanmaların akabinde aylık bağlama aşamasında aranan kesin dönüş şartı, yurtdışındaki ikametin iptal edilip, kişilerin, fiilen Türkiye’ye yerleşmesinden ziyade, kişilerin yurtdışında yaşamaya devam etmeleri halinde, sigortaya tabi bir işyerinde çalışmamak, serbest meslek yapmamak, işsizlik veya hastalık ödeneklerinden veya sosyal yardımdan yararlanmamak şekline uygulanıyor artık. Bu uygulama, kanımca, Avrupa Birliği’nin temelinde yatan serbest dolaşım ruhuna da uygun. Çünkü AB üyesi olmak için yıllardır çaba gösteren, yasalarını Avrupa Hukuku’na uygun hale getirmeye çalışan Türkiye’nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarından emeklilik halinde kesin dönüş yapmalarını şart koşması, serbest dolaşım ruhunu aykırılık teşkil edecektir. 

Haberin Devamı

54 YAŞ VE 5 BİN 675 GÜNE
Emeklilik şartlarınıza da göz atacak olursak; 1 Haziran 1993’ten bu yana sigortalı çalıştığınız Almanya’da 2000 yılında Alman vatandaşlığını almışsınız. Dolaysıyla yurtdışı borçlanma durumunda 2000 yılından önceki sigortalı süreleriniz dikkate alınacağından, borçlanabileceğiniz süre azami 6.5 yılı geçmez. Eğer Türkiye’de 4/a sigorta kolunda bir girişiniz varsa, 54 yaş ve 5 bin 675 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Ancak borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz 2 bin 340 günü (yıl sonuna kadar karşılığında 31 bin 778 TL ödeme yaparsanız) geçmediğinden, yaş şartını tamamlamanız halinde ancak kısmi aylık talebinde bulunabilirsiniz. Kısmi aylığınızı, ileriki dönemde Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak veya kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle eksik sürenizi tamamlarsanız, tam aylığa yükseltebilirsiniz. Gerek kısmi, gerekse tam aylık almanız halinde, yurtdışında sigortalı bir işte çalışmamalısınız, aksi takdirde bağlanan aylık kesilir. Türkiye’den emekli olduğunuz takdirde gerek yurtta, gerekse yurtdışındaki acil ve kronik durumlardaki sağlık giderleriniz SGK tarafından T/A 21 formüleri ile karşılanacaktır.

Haberin Devamı

TAM AYLIK İÇİN 4 YILINIZ EKSİK
Çetin Albasan – Almanya

TÜRKİYE’den emekli olmak için, 53 yaş ve 5 bin 600 gün şartlarna tabisiniz. Bunun için önce, bizzat Türkiye’de bulunduğunuz sırada 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süreliğine çalışmanız gerekiyor. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Ekim 2003’e kadar, Türk vatandaşı olarak çalıştığınız ve borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz yaklaşık 11 yıl, 3 bin 960 gün. Bu süreyle ancak kısmi emekli olabilirsiniz, tam emekli olmak için, bin 640 gün, yani 4 yıl 6 ay 20 güne daha ihtiyacınız var.

BAKMADAN GEÇME!