ALMANYA YAKINDAN TAKİP ETTİ

Güncelleme Tarihi:

ALMANYA YAKINDAN TAKİP ETTİ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 15:23

Almanya Türkiye'deki Cumhurbaşkanı seçimini yakından takip etti. Alman basını Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesini manşetten, televizyonlar ise birinci haber olarak verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimlerini çok yakından izledi. Seçim öncesi Türkiye'deki kampanyaya geniş yer veren Alman medyası, seçim akşamı da sonuçları sıcağı sıcağına takip etti. Alman televizyon ve radyoları Erdoğan'ın birinci turda seçimleri kazanarak, cumhurbaşkanı seçilmesini birinci haber olarak verirken, gazeteler de manşetten duyurdu. Alman televizyon kanalları haberlerinde Türkiye nereye gidiyor sorusunu sordu ve Erdoğan'ın başkanlık sistemine geçmek için ilk adımı attığı, AKP'nin her seçimde oylarını artırdığı ve gelecek seçimlerde gerekli üçte iki çoğunluğa ulaşabileceği yorumlarını yaptı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Alman “Süddeutsche Zeitung” Gazetesi “Erdoğan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanının mevcut sembolik göreviyle yetinmeyeceğini belirtti ve şu görüşlere yer verdi: Türkiye'ye başkanlık demokrasisi sistemini getirmeyi hedefliyor. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. AKP hükümeti şimdi parlamentoda bu çoğunluğa sahip değil. Gelecek seçimler 2015'te. Ama Erdoğan'ın seçimleri öne çekmeye çalışacağı ihtimal dışı değil.”

Haberin Devamı

ERDOAĞAN'IN ZAFERİ

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesi “Herşey için bir kişi” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi: “Tayyip Erdoğan seçim zaferleri halkasına bir yenisini daha ekledi. Herşeyden önce bu onun kişisel bir zaferi. Erdoğan partisinin oylarından daha fazla oy aldı. Kendine pek hakim olamayan, otoriter bir cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, Avrupa'da, ABD'de ve Arap ülkelerinde çok fazla dost bulamayacak. Türkiye'de ama ona karşı bir amternatif şimdilik görünmüyor. Erdoğan yaşam hedefine ulaştı.”

YENİ TÜRKİYE

Die Welt gazetesi: ”Erdoğan yeni bir Türkiye yaratmak istiyor, dindar, milliyetçi, güçlü ve lideri arkasında kenetlenmiş bir Türkiye. Seçim afişlerinin bir bölümü itfaiye tarafından asıldı. Resmi dairelere, okullara ve camilere. Gözlemciler Erdoğan'ın seçim kampanyasında devlet kaynaklarını çok yönlü kötüye kullanmasını eleştirdiler. Devlet kanalları sadece onun kampanyasını haber verdi, muhalefet programda pek yer bulamadı.”

Haberin Devamı

10 YIL ERDOĞAN MI?

Bild gazetesi, “Erdoğan şimdi 10 yıl Türkiye Cumhurbaşkanı mı kalacak” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi: Erdoğan'ın seçim zaferinden sonra Türkiye hangi yöne gidiyor. Dünden itibaren kesin olan şu: Erdoğan en az 5 yıl Türkiye'nin en üst tepesinde. Ardından bir 5 yıl daha cumhurbaşkanı olarak aday olma hakkı var. Erdoğan şimdi gelecek 10 yıl Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak kalır mı? Siyasi gözlemciler Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak, örneğin önemli makamlara atama hakkına kadar yetkilerini genişleteceğini tahmin ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!