Almanya şampiyon olacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya şampiyon olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 14:03

Futbolda şampiyon olmanın matematiksel formül hesabını yapan Almanya' nın popüler deneysel fizik profesörü Metin Tolan, "Almanya, 2010 Dünya Şampiyonu olacak" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da Dortmundlu fizik profesörü Metin Tolan, Güney Afrika'da yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonası'nda "Almanya, Dünya Şampiyonu olur" dedi. Almanya'nın haftalık Focus dergisine konuşan 45 yaşındaki Prof. Tolan hem kendisinin hem de ekibinin yaptığı araştırmanın bunu gösterdiğini söyleyip, Almanya'nın Dünya Kupası'nı alma şansının yüzde yüze yakın olduğunu belirtti.

20 YIL ARAYLA

Daha önce 1954, 1974 ve 1990 yıllarında Almanya'nın şampiyon olduğu Dünya Futbol Şampiyonaları'ndaki tüm sonuçları inceleyen ve Almanya'nın hangi yolla hangi şartlarla şampiyon olduğunu araştıran Tolan "Sadece turnuva sonuçlarına bakılırsa bile Almanya dünya şampiyonu olur. Sahadaki mücadele ruhu ve 1950 yılından beri şampiyonluklarda aldığı başarılar Almanya'nın şansını yüzde yüzlere taşıyor. Biz ekip olarak bunun hesabını 100 bin kez yaptık. 1954, 1974 ve 1990 yıllarında şampiyon olan Almanya'nın diğer şampiyonalarda aldığı sonuçların ortalama sıralaması 3,7. Güney Afrika'daki turnuva okullarda öğretilen kosinus formülüyle hesaplanır. Bu yüzden 2010 yılı Almanya'nın futbolda yılı olacak. Genel analize bakıldığında ise Almanya'nın 2010 yılında dünya şampiyonu olması büyük bir ihtimal. Eğer haklı çıkmazsak ve Almanya şampiyon olmazsa o zaman çok üzülürüm" diye konuştu.

Haberin Devamı

ALMANYA 3. OLMUŞTU

2006'da Dünya Şampiyonu olacak dediği Almanya'nın üçüncü olduğu kendisine hatırlatılan Prof Tolan, "Ben futbol fanatiği bir fizikçiyim. Galibiyetlerin dört yıl sonra geleceğine inanıyorum. Benim formülüme göre 2006 dünya kupasında Almanya' nın şampiyon olması gerekirdi, ama futbolda çok önemli olan şans faktörü yüzünden 3. olabildi. 2010 ise bizim şampiyonluğumuzla sona erecek" dedi.

ELEME TURU PENALTILARLA

İlk turu Almanya'nın turnuvada rahat geçeceğini, eleme turu olan ikinci turda ise penaltı atışlarıyla finale yükseleceğini vurgulayan Prof. Tolan şunları söyledi:

"Penaltı atışlarında en iyi penaltı atanla başlaması istenilir. İstatistikler ise bunun tam tersini gösteriyor. Almanya Teknik direktörü Joachim Löw, baskıya dayanabilecek futbolcuların penaltı atmasını en sona bırakmalıdır. En zayıf atıcıyla atışlara başlamalı. Ayrıca ayakkabıları ağır olanların daha avantajlı olduğu görülüyor" dedi. Prof Tolan ayrıca şu açıklamayı yaptı: "Arjantinli Messi gibi yıldızları durdurmak için erken faul yaparak takımın eksik kalması önlemi alınmalıdır" diyen Prof Tolan "Takım başlardan itibaren eksik oynarsa rakip takımın gol atma oranı yükselir. Özellikle bu yüzden yıldız futbolcuları frenlemek için sert girişimler ikinci yarıdan önce yapılmamalıdır".

Haberin Devamı

FUTBOLUN FORMÜLÜ

Babası Türk, annesi Alman olan deneysel fizik profesörü Tolan futbolun çok ilginç bir oyun olduğunu vurgulayıp binlerce maçı bilgisayar programlarıyla analiz ettiğini ve ilginç sonuçlar çıkardığını söyleyerek bu birikimlerini "Böyle Dünya Şampiyonu olunur" (So werden wir Weltmeister) adlı bir kitapta topladığını belirtti. Tolan daha öncede bu konular üzerine bir kitap yazmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!