Almanya-PKK pazarlığının kısa tarihi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Almanya ve PKK arasında son üç yıldır süren ve Türkiye'nin seyirci kaldığı pazarlık ilk meyvesini verdi.

Almanya'da uslu durduğu için yürüyen davalarda ceza indirimi ile ödüllendirilen PKK artık bu ülkede ‘‘siyasi temsil’’ peşindedir...

Oysa daha sekiz ay kadar önce Alman Anayasayı Koruma Örgütü'nün, Federal İçişleri Bakanı Manfred Kanther tarafından açıklanan yıllık raporunda PKK en tehlikeli terör örgütleri arasında sayıldı. (Nitekim aynı rapor yüzünden PKK'nın Almanya'daki tabela ve bayrak yasağı sürüyor.)

Bu rapor ve yasak ortadayken Federal Alman Başsavcısı'nın yeni kararı ancak tek gerekçeye bağlanabilir:

- Almanya terör santajına boyun eğdi...

* * *

Aslında Almanya ve PKK arasındaki pazarlığı yine Alman basınından izlemek mümkündü. Hatırlarsınız, özellikle Almanya'daki Türk işyerlerine dönük PKK terörü nedeniyle Almanya bu örgütün ülke sınırları içindeki faaliyetini 1993'te yasakladı. Bu karar üzerine PKK tarafından Almanya'nın farklı kentlerinde düzenlenen bir dizi gösteride polisler yaralandı.

Almanya bu olaylardan rahatsız oldu. Belki de Güneydoğu'daki yangının Alman topraklarına sıçraması ihtimalinden korktu.

Ve Alman siyaseti terörle pazarlığa oturdu.

İktidar partisi CDU'lu milletvekili Heinrich Lummer, 1995 yılı ekim ayında Abdullah Öcalan'la görüştü. Görüşmeyi saklamadı, 22 Kasım 1995 tarihli ‘‘Neues Deutschland’’ isimli yayın organına bilgi verdi:

- Bay Abdullah Öcalan bana artık Almanya'da şiddet eylemine yönelmeyecekleri sözünü verdi...

Abdullah Öcalan da 1996 nisan ayında görüştüğü Die Zeit Gazetesi'nin muhabirlerine Lummer'e verdiği sözü teyit etti, Alman Gizli Servisi BND ile temas kurduğunu anlattı.

Hatta Lummer aracılığıyla o günlerde yine başbakanlık görevinde bulunan Mesut Yılmaz'a barış mektubu yolladığını da açıkladı.

* * *

Karşılıklı iyi niyet teatisinden sonra sıra Almanya'da yargılanan PKK militanlarına geldi. Saygın ve sol görüşlü Alman Gazetesi Tageszeitung'un 1997 ağustos ayında verdiği habere göre, PKK ve Federal Alman Başsavcılığı arasında anlaşmaya varıldı.

Bu anlaşma uyarınca ilk olarak Düsseldorf'ta Türk işyerlerine saldırdıkları iddiasıyla yargılanan iki PKK'lı hakkındaki iddianame değiştirildi. Sanıklar, terör örgütü üyesi olarak değil, bireysel suç işlemiş gibi yargılandılar. Böylece çok daha az cezayla kurtuldular.

Savcılık tarafından doğrulanan bu pazarlığı PKK adına İranlı bir Kürt olan Ali Gazi yürüttü.

* * *

Federal Başsavcı Kay Nehm'in önceki gün yaptığı açıklamaya göre PKK ile anlaşma tüm sanıklara uygulanacak.

Pratik sonucunu şimdiden kestirmek mümkün: PKK'lı sanıklar en az 3 yıldan başlamak üzere 10 yıl hapis cezası yerine 5 ayla-3 yıl arasında değişen cezalarla yargılanacak... Muhtemelen çoğu serbest bırakılacak.

Korkarız ki Alman korkaklığı tüm Avrupa'ya örnek olacak.






 








Yazarın Tüm Yazıları