Almanya ötanaziyi tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya ötanaziyi tartışıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 13:19

Alman Yargıtay'ı (Bundesgerichtshof) ötanaziyle ilgili tarihi bir karara imza attı. Almanya'da ötanazi suç sayılıyor ancak yüksek mahkeme "ölüme yardım eden" avukat hakkında beraat kararı verdi.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşlı annesi 5 yıl komada yatan ve suni yolla beslenen bir kadın, ötanazi için tıp hukuku konusunda uzmanlaşmış avukat Wolfgang Putz'dan danışmanlık yardımı istedi. Avukat Putz, müvvekiline annesine ötanazi yapması tavsiyesinde bulunarak, suni beslenme borusunu çıkarmasını söyledi. Kızı annesinin suni beslenme borusunu kesti ancak hastane yetkilileri yaşlı kadının ölmemesi için doğrudan mide yoluyla beslemeye başladı. Buna rağmen yaşlı kadın iki hafta sonra kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Olay mahkemeye intikal etti ve Fulda bölge mahkemesi, avukat Wolfgang Putz'u ölüme yardım etmek suçlamasıyla 9 ay hapise mahkum etti. Avukat Putz, davayı bir üst mahkeme olan Alman Yargıtay'ına taşıdı. Alman Yargıtay'ı bölge mahkemesinin aksi yönünde bir karara imza attı. Mahkeme, avukat Putz'un "ötenazi" davasında suçsuz olduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

Alman Yargıtay'ın bu kararı emsal oluÅŸturduÄŸundan bundan sonra hastanın rızası alındıktan sonra ölüme yardım etmek suç olmaktan çıkacak.Â

Özellikle tıp çevreleri Alman Yargıtay'nın vereceği kararı büyük bir merakla bekliyorlardı. Mahkemenin verdiği bu karar, Almanya'da ötanazinin çerçevesini çizmek için önemli bir gösterge olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!