Siyasi gerilim, Türkçe’ye sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Siyasi gerilim, Türkçe’ye sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 14:26

İki ülke arasındaki siyasi gerilim, Almanya’da okullarda öğretilen Türk Dili ve Kültürü derslerine sıçradı. Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu, Berlin’deki Türkçe derslerinin mercek altına alınmasını istedi.

Haberin Devamı

DER Tagesspiegel gazetesi, Almanya'da Türk kökenli öğrencilere verilen Türk Kültürü Derslerine ilginin arttığını haber yaptı. Gazete, ‘Alman Okullarında Erdoğan Öğretisi’ başlığıyla yaptığı haberinde, sadece Berlin'de 150 okulda konsolosluk tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından verilen derslere son 10 yılda ilginin arttığını ve bunun da milletvekili, dernekler ve bilim adamları tarafından kaygıyla izlendiğini iddia etti.

MERCEK ALTINA ALDI

Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu da konuyla ilgili gazeteye bir demeç verdi. Mutlu, “Türkiye’deki politik gelişmeleri gözönüne aldığımızda Türkiye’den gelen öğretmenlerin Berlin okullarında verdiği Türk Kültürü Dersleri tamamen mercek altına alınması uygun olur. Uyumu engelleyen veya siyasi propaganda içeren hiçbir şey kabul edilmemeli” dedi.

Haberin Devamı

Siyasi gerilim, Türkçe’ye sıçradı

SİYASETE MALZEME YAPILMAMALI

Heidelberg Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göç Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Havva Engin ise derslerin günlük siyasete malzeme yapılmasını eleştirdi. Türkçe derslerinin 1980’de Türkiye ile Almanya arasında varılan ikili anlaşma sonucu okullarda verildiğini belirten Prof. Engin, şunları söyledi: “Bu derslerin Almanya’da Türkiye’den gelecek öğretmenlerce verilemesini iki ülke kararlaştırdı. Bu sadece Türkleri ilgilendiren bir konu değil. Aynı anlaşmayı Almanya işçi aldığı diğer ülkelerle de yaptı. 1977 yılında AB üye ülkelerle, göçmen işçi alınan ülkelerle bu anlaşmayı yapmayı telkin etti. Bu yüzden derslerin politik söylemlerle zan altında bırakılması ve günlük siyasi tartışmalara malzeme yapılması uygun değil. Okul idareleri Türkiye'den gelen görevli öğretmenlerle işbirliği yapmalı. Onlarla birlikte bir platform oluşturmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!