Almanya ile İncirlik gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Almanya ile İncirlik gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 22:49

Türkiye’nin, Alman vekillerin İncirlik Hava Üssü’nde görevli askerlerine ziyaret izni vermemesine Almanya sert tepki gösterdi. Başbakan Merkel, olayla ilgili ‘can sıkıcı’ ifadesini kullandı ve başka üs alternatiflerini incelediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMAN milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde görevli Almanya askerlerini ziyaret etmelerine Türkiye’nin izin vermemesi Almanya’yla Türkiye arasında ipleri yeniden gerdi. Türkiye’nin Alman vekillerin askeri üsse ziyaret talebini “Bu süreçte uygun değil” diye geri çevirmesi, Almanya’yı kızdırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, olayı “can sıkıcı” olarak niteledi ve “Biz bunu farklı kanallar üzerinden çok açıkça söyledik. Alman ordusu parlamentonun ordusudur ve bizim vekillerimize onları ziyaret izni mutlak gerekiyor” dedi.

‘ÜRDÜN BİR ALTERNATİF’

Türkiye’yle ziyaret konusunda iletişimi devam ettireceklerini söyleyen Merkel, “Buna paralel olarak ise farklı alternatifler aramalıyız. Alternatiflerden biri Ürdün” diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de yarın yapacağı Washington ziyaretinde konuyu ABD yetkilileri ile görüşmeyi planlıyor. Ayrıca gelecek hafta Brüksel’de NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkel bir araya gelecek. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ise askerlerin hemen İncirlik Üssü’nden başka bir üsse konuşlandırılmasını talep etti. Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Henning Otte uzlaşma için çaba sarf edeceklerini söyledi. Ancak Alman makamlarının ciddi biçimde askerlerini başka bir üsse yerleştirmeyi düşündüğü belirtildi.

Haberin Devamı

ANKARA: BÜYÜK BİR KAYIP GETİRMEZ

Türk yetkililer, Alman askerleri ve Tornado uçaklarının geri çekilmesinin Türkiye’ye DEAŞ’la mücadelede büyük bir kayıp getirmeyeceğini savundu. Gerilimin perde arkasında Berlin’in, 40 kadar FETÖ mensubu subay ve ailelerinin iltica başvurusunu kabul etmesi olduğu öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, “Türkiye şu aşamada Alman parlamenterlere izin vermeyi uygun bulmadı” dedi. (Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!