Almanya Hitler sonrası parlamenter sisteme geçti

Güncelleme Tarihi:

Almanya Hitler sonrası parlamenter sisteme geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 22:53

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına, NTV’de katıldığı programda tepkisini sürdürdü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hitler’le ilgili sözlerini ‘talihsizlik’ olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

“Bir ülkedeki rejim sabahtan akşama değişmez, rejimin tarihsel kökleri vardır. 200 yıllık parlamenter sistemimiz var. Kör topal gitmişiz ama parlamenter sistemden vazgeçmemişiz. Şimdi bunların tamamını çöp sepetine atalım başkanlık olsun diyoruz.

HİTLER ÖRNEĞİ

Çok talihsiz bir açıklama yaptı, Hitler örneğini verdi. Hadi diyelim ben yanlış anladım, gazeteler yanlış anladı; peki bütün dünya mı yanlış anladı? Siz başkanlığa örnek verirken Hitler Almayası’nı örnek verirseniz bu kabul edilebilir değildir. Bu aklından geçen rejimin dillendirilmesidir. Kendisi de aynı şeyi savunuyor. Hitler örneğinden sonra Almanya, Hitler’i, başkanlık sistemini terk etti, parlamenter sisteme geçti. Almanya neden şu anda Avrupa’nın amiral gemisi konumundadır? Parlamenter sistem var. Parlamenter sistemi çalıştırmayan mekanizma ne, asıl tartışmamız gereken bu. Biz bu sistemden memnun değiliz, düzeltelim. ‘Yok düzeltmeyelim yeni bir sistem kuralım.’ Nasıl kuracağız o sistemi? Henüz daha belli değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!