Almanya’da Müslümanlara tehlikeli soru

ÖNCE soruları okuyalım:- Bir kadın, kocasının sözünden çıkmalı ve çıktığı zaman da kocasından dayak yemeli mi?

- 11 Eylül 2001’deki New York ve 11 Mart 2004’teki Madrid saldırılarını duydunuz. Sizin gözünüzde bu olayın failleri terörist mi yoksa özgürlük savaşçıları mı?

- Almanya’da bazı politikacılar eşcinsel olduklarını itiraf ettiler. Siz, eşcinsellerin Almanya’da kamu görevlerinde bulunmasını nasıl değerlendirirsiniz?

- Düşününüz ki reşit oğlunuz size geliyor ve eşcinsel olduğunu, başka bir erkekle beraber yaşamak istediğini söylüyor. Nasıl tepki verirsiniz?

- Sizin kızınız başka bir dinden olan biriyle evlenmek istese ya da hoşunuza gitmek istemeyen bir meslek eğitimi yapmak istese ne yaparsınız?

Bu sorular Stuttgart’ın başkent olduğu Baden Württemberg Eyaleti’nde, Alman vatandaşlığına geçecek olan Müslüman göçmenlere sorulacak. Başbakan Merkel’in başkanı olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) iktidar olduğu eyalette 230 bini Türk olmak üzere 400 bin civarında Müslüman göçmen yaşıyor.

Eyaletin İçişleri Bakanı Heribert Rech ne yapmak istiyor?

Alman Türk Dostluk Federasyonu Başkanı ve CHP Parti Meclisi üyesi Ali Kılıç, bu soruları "vicdan testi" olarak nitelendiriyor ve Rech’in "ateşle" oynadığını söylüyor. Kılıç "Almanya gibi bir ülkede insanların inançları nedeniyle keyfi uygulamalara tabi tutulması asla kabul edilemez. Baden Württemberg’de başlatılacak olan bu uygulama Almanya genelinde yapılsa bırakın göçmenleri, Almanların yarısı bu testi geçemez" diyor.

’SİZİ İSTEMİYORUZ’ MU

Kılıç,
11 Eylül’den sonra bazı kafaların Almanya’da farklı inanç mensuplarını zan altında bırakmak, toplum dışına itmek, uyumu engellemek için yoğun bir çaba içerisine girdiklerine tanık olunduğunu belirterek şöyle devam ediyor:

"Almanya’da huzur içerisinde birlkte yaşamak hepimizin arzusudur.

Bakan Rech daha önce yaptığı açıklamalarla da bu testin ilk işaretlerini vermiş, uyumdan çok uyumsuzluğu nasıl teşvik ettiğini ispatlama yarışına girmiştir. Sayın Rech hem radikalizmi engellemek istiyor hem de Alman vatandaşlığına geçmek ve terörün pençesine düşmek istemeyenleri sorduğu sorularla adeta ’Aman biz sizi istemiyoruz’ diyerek birilerinin yanına itme görüntüsü veriyor.

Bu ikiyüzlü tutum Almanya’ya asla bir şey kazandırmayacaktır.

Bakan da çok iyi biliyor ki, bugün bile Avrupa’nın birçok ülkesinde Katolik ve Protestanlar arasında evlilikler hálá kabul görmüyor. Yine Sayın Rech çok iyi biliyor ki, kiliseler eşcinsel evlikleri tasvip etmemektedir.

Bu sorular toplum arasında yeni kutuplaşmaları ve gettolaşmaları beraberinde getirecektir. Hatta uyumdan çok tam tersine radikal grupların ekmeğine yağ sürecektir."

İkinci beyaz et sektörü ne diyor

MUĞLA Kültür Balıkçılığı ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği Başkanı Orhan Kılıç: "Kuş gribi nedeniyle hiçbir kültür balığı üreticimiz buna karşı fırsatçılık yaratamaz. Yem fiyatları artmadıkça zam yapmayacağız. Şu anda kefal ve çipuranın çiftliklerden çıkış fiyatı 7.5 YTL’dir."

ORKİNOS Yetiştiricileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Nedim Anbar: "Balıklarda kuş gribi görüldüğü gibi iddialar doğru değildir. Balık yemi; balık unu, balık yağı ve diğer bazı lifli yapıdaki posalı bitkilerin kompozisyonundan elde edilir. Türkiye’de 21. yıla giren kültür balıkçılığında, bugüne kadar bir tek defa bile olsa tavuktan balık yemi yapılmadı. Kanatlı sektörü kuş gribi yüzünden hayatta kalma mücadelesi verirken, ikinci beyaz et sektörü darbelenmemelidir."

20 yıldır veteriner hekim alınmıyor

TARIM Bakanlığı’nda ’kuş gribi’ ile mücadele edecek yeterli sayıda kadro, uzman, donanım ve bütçenin olmayışını gördükten sonra bu şartlarda hastalığın aşılamayacağını anlamak için kahin olmaya gerek yoktur.

Esasen fedakarlıkla mücadele eden sağlık görevlilerini ihmalle suçlamak haksızlıktır. (Tek suçlanabilecekleri konu, hiçbir mazeret kabul edilemez, hayvanların diri diri yakılmaları ya da gömülmelerine engel olmamalarıdır.)

Esas ihmal 1980’den beri Tarım Bakanlığı’nda uygulanan yanlış politikalar sonucu başlamıştır. 20 yıldır bakanlığa tek bir veteriner hekim alınmamış, uzmanlık kaldırılmış, aşı üreten ve gelişmiş ülkelerdeki normlara uygun çalışan enstitüler zarar ediyor gerekçesiyle kapatılmış ve hastalıklarla mücadeleye ayrılan bütçe kısıtlanmıştır.

Bugün 81 il ve 800 ilçede sadece 2000 veteriner hekimin istihdam ettirilmesi çok acıdır. Bürokratik işlemleri düşünürseniz kırsalda hizmet vermek hayaldir.

Dünyada ilk 10’a giren Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırma ve Aşı Üretim Merkezi’nin veteriner hekim olmadığı halde teşkilatın başında olan bir Tarım Bakanı tarafından kapatılması ne yazık ki hazin bir durumdur.

Hastalığın kaynağı hayvan olduğu için mücadelenin sorumlusu veteriner teşkilatıdır. Ama uzman olmadığından bu ekipleri kim eğitecektir?

Tek çözüm teşkilatın yeniden yapılandırılması, hekim kadrosunun artırılması ve uzmanlaşmasıdır.

Bu çok çok acil bir sorunumuzdur.

Prof. Dr. Tamer DODURKA

Biliyor musunuz

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı’nın; 15 yeni üniversitenin rektörlerinin hükümet tarafından atanmasına ilişkin yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinin ardından "CHP’nin eleştirilerine kulak tıkayan AKP’ye yeni bir ders oldu" dediğini...

MALİYE Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan’ın, aynı zamanda Türkiye Yarış Atı Yetiştircileri ve Sahipleri Derneği Başkanı olan AKP Milletvekili İnci Özdemir ve TJK yöneticileriyle yaptığı toplantıda, at yarışlarından yapılan kesintilerin bayramdan sonra indirilmesi için anlaştıklarını.

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, deprem nedeniyle Pakistanlı kardeşlerimizin yardım durumunu anlatırken ağlamış. Kızılay’a göre de, bağışlar fırlamış. Peki bizim ’Pakistanlılar’ için kim ağlayacak?

H.OLGUNER ISPARTA
Yazarın Tüm Yazıları