Almanya Başbakanı Merkel'den 'Erdoğan şiiri' ile ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Almanya Başbakanı Merkelden Erdoğan şiiri ile ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 15:29

Alman komedyen Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiiriyle ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel'den açıklama geldi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman devlet televizyonu ZDF'te yayınlanan "Neo Magazin Royale" adlı mizah programında kendisi hakkında içinde küfürlü ifadeler geçen bir şiir okuyan Böhmermann hakkında bizzat suç duyurusunda bulunmuştu. Daha önce de Türkiye'nin, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na konuyla ilgili nota verdiği açıklanmış ve Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 103'üncü ve 185'inci maddeleri uyarınca inceleme başlatılması talebinde bulunulduğu belirtilmişti.  

Reuters'ın haberine göre, konuyla ilgili açıklamada bulunan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebinin Almanya tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Merkel, söz konusu değerlendirmenin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

"MÜLTECİ KRİZİ AYRI BİR KONU"

Merkel, Almanya'nın, Avrupa'nın göçmen ve mülteci krizine bir çözüm bulmayı istediğini, ancak bunun fikir ve sanat özgürlüğü ile ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Alman lider, "Dün ifade edilenleri tekrar vurgulamak istiyorum. Anayasamızda temel değerler bulunuyor ve aralarında fikir, bilim ve elbette sanat özgürlüğünü içeren Madde 5 de yer alıyor" dedi.

Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanat ve bu temel değerler, hangi siyasi konuyu tartışıyor olursak olalım geçerlidir. Bu mülteci sorununu da içermektedir. (Mülteci sorununa) siyasi bir çözüm bulmanın Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ve dolayısıyla Almanya'nın çıkarına olduğunu düşünüyorum."

PROGRAM İPTAL

Öte yandan Böhmermann gelecek programını iptal etti. Böhmermann, ZDF kanalında yapacağı perşembe günü yayınlanması planlanan “Neo Magazin Royale” programını yapmayacak. Bu karara gerekçe olarak, kamuoyundaki yoğun baskı gösterildi. ZDF kanalı da haberi doğruladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!