Almanlar, bunların mantığı aynı, deyip bir Türk’ü Atina’da müdür yaptılar

Atina’nın kuzeyindeki Marusi semtinde bulunan The Mall’da, Yunanistan’ın en büyük alışveriş merkezindeyiz.

Aralarında İpekyol, İnci Kundura, Koton gibi Türk firmaların da şubelerinin olduğu ve Yunanistan’ın en büyük zenginlerinden armatör Latsis ailesine ait bu alışveriş merkezinde 200 dükkan bulunuyor ve burada çalışanların sayısı 2 bine yakın. Kiraların ortalama 15 bin euro olduğu The Mall’un yönetimi bir Türk’e, 32 yaşındaki Mersinli Özgür Bekiroğlu’na teslim.

Unutmayın ki, Türklerin yaşadığı Avrupa’nın herhangi bir şehri değil Atina. Daha önce de Yunan başkentinde bir Türk’ün böylesi önemli bir göreve getirildiğini hiç duymamıştık.

Babası eski gazeteci (Osman Bekiroğlu) olan Özgür Bekiroğlu, Marmara Üniversitesi Almanca İşletme bölümünden 2000 yılında mezun olur olmaz iş hayatına atıldı. ECE adlı alışveriş merkezleri inşa ve yönetiminde uzman bir Alman şirketinin önce İstanbul, sonra da Almanya’daki ofislerinde çalıştı. Almanya’da 20 ay çalıştıktan sonra, daha 28 yaşındayken müdür oldu. Sonrasında Antalya’daki Migros Alışveriş Merkezi’nin yönetimini üstlendi.

HÁLÁ OTURMA İZNİ ALAMADI

2004 yılında ECE şirketi, Atina’da alışveriş merkezi The Mall için armatör Latsis ailesinin Lamda şirketi ile anlaşınca, Özgür Bekiroğlu’na Yunanistan yolu gözüktü. 2005 yılı başından beri Atina’da yaşıyor. Geçen yıl Yıldan Bekiroğlu ile Atina Başkonsolosluğu’nda evlendi. Sohbete başlamanın zamanı...

Atina’ya gelişiniz nasıl oldu?

- Çalıştığım şirketin Alman yöneticileri "Şu Yunanlıların Türkler ile mantığı aynı" diye düşündüler. Türkiye’den yedi-sekiz kişilik bir ekiple The Mall alışveriş merkezine geldiğimizde, bize ancak 2007 yılında açılabileceğini söylediler. Ama biz sistemli bir çalışma ile birkaç ay içinde her şeyi yetiştirdik. Diğer arkadaşlar Türkiye’ye döndü; benden Atina’da kalıp yönetimi üstlenmem istendi.

Çok genç yaşta müdür oldunuz...

- Bundan önce Hannover tren istasyonundaki alışveriş merkezinin müdürlüğü önerildiğinde biraz çekincelerim vardı. Alman yöneticiler "Biz sana yatırım yapıyoruz" dediler.

Atina’yı ve Yunanlıları nasıl buluyorsunuz?

- Atina bana göre bir Türk’ün Türkiye’den başka yaşayabileceği en uygun ülke. İnsanlarımız arasında büyük benzerlikler var. Yabancılık çekmiyorsunuz burada. Dikkat ediyorum, yaşlıların aksine gençlerde Türkiye takıntısı yok. Yemeklerin bazıları da benziyor. Mesela kebap lezzetli, ancak isim benzerliğinden yanılıp musakka yerseniz düş kırıklığına uğrarsınız.

Hiç zorluk yaşadınız mı?

- Birbuçuk yıldır buradayım ama hálá oturma izni alamadım. Çalışma izni aldım ama oturma izni bürokrasiye takılıyor. Türkiye’ye her gidişimde Atina’ya dönebilmek için vize almak zorundayım.

Türkiye’ye dönmek istiyor musunuz?

- The Mall’da her şey sistemli ve dakik çalışıyor. Görevimi yerine getirdiğime inanıyorum. Türkiye’ye dönmeyi de düşünüyorum.

Bize, Özgür Bekiroğlu’nu tebrik etmek ve bundan sonrası için başarılar dilemek kalıyor.
Yazarın Tüm Yazıları