Alman turiste sahte Herek halısı satanlara 2'şer yıl hapis, 100 bin TL para cezası

Güncelleme Tarihi:

Alman turiste sahte Herek halısı satanlara 2şer yıl hapis, 100 bin TL para cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 10:20

İSTANBUL’a turist olarak gelen Alman psikoloğa, 3 bin Euro’luk Çin halısını 28 bin Euro’ya, ‘Hereke halısı’ diye satan iki kişinin yargılandıkları davada ceza çıktı. Mahkeme, mağaza sahibi ve aracıya 2 yıl 1’er ay hapis, 100’er bin TL de adli para cezası verdi.

Haberin Devamı

Özellikle Kapalıçarşı, Laleli, Sultanahmet, Beyazıt gibi, turistlerin uğrak yerleri arasında olan bölgelerde yaşandığı ifade edilen ‘halı dolandırıcılığı’

Alman turiste sahte Herek halısı satanlara 2şer yıl hapis, 100 bin TL para cezası

suçlamalarına konu olaylardan birinde karar çıktı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün karara bağlanan dava dosyasında giren belgelere göre olaya ilişkin şunlar yaşandı:

6 YIL KADAR ÖNCE ALDI
Almanya’da psikolog olarak çalışan Hiltje Johanna M. Kleine turist olarak geldiği İstanbul’a geldi. Kleine, 28 Aralık 2010 günü Kapalıçarşı bölgesinde bir halı satın almak istedi. Rehber Hakan T. aracılığı ile Robert K.’nın halı galerisine gitti.

Haberin Devamı

İddiaya göre T. kendisini K.’nin kardeşi olarak tanıttı. Kleine, gerçek Hereke halısı olarak gösterilen bir halıyı 28 bin Euro’ya satın aldı. Halı satıcıları Kleine’nin satın aldığı halı ile birlikte 2 halıyı daha beraberinde götürmesini, kendilerinin Almanya’ya gelerek söz konusu halıları teslim alacaklarını söyledi.

RAPOR SONUCU: ÇİN HALISI
Kleine, Almanya’ya döndükten sonra halı satıcıları ile temasa geçerek kendisinde bulunan 2 halıyı almalarını istedi. Ancak halı satıcıları çeşitli gerekçeler sunarak halıları teslim almadı. Gümrükte bir takım sorunlar yaşandığı ifade edilerek Kleine’den 30 bin Euro daha alındı. Kleine, halıların teslim alınmamasından şüphelenerek satın aldığı halıyı inceletti. Alınan ekspertiz raporunda halının Hereke halısı değil 3-3,5 bin Euro’luk Çin halısı olduğu kaydedildi.

DAVA AĞIR CEZADA GÖRÜLDÜ
Kleine yaptığı girişimler sonrası da sonuç alamayınca, İstanbul Barosu’na üye avukat İmam Bazan aracılığı ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. İki yılı

Alman turiste sahte Herek halısı satanlara 2şer yıl hapis, 100 bin TL para cezası

aşkın süre devam eden soruşturma sonrası Şubat 2014’te iddianame hazırlandı. İddianamede T. ve K., 'birlikte hareket ederek Kleine’i dolandırmak'la suçlandı. İki sanığın yargılaması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Davanın karar duruşması dün yapıldı.

Haberin Devamı

HEP HAPİS HEM PARA CEZASI
Duruşmada, son savunmalarını sunan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatını istedi. Mahkeme heyeti son sözleri aldıktan sonra kararını açıkladı. Heyet, iki sanığın nitelikli dolandırıcılık suçu işlediğine hükmetti. Heyet, her iki sanığa başlangıçta 2 yıl 6’şar ay hapis, 3 biner gün de adli para cezası verdi. Heyet, bu cezadan bir miktar indirime gitti. T. ve K. 2 yıl 1’er ay hapis, 100’er bin lira da adli para cezası verdi. Sanıkların, kararı temyiz etmeleri bekleniyor.

ALACAK DAVASI DEVAM EDİYOR
Hiltje Johanna M. Kleine, açtırdığı ceza davası yanı sıra banka havalesi ile yaptığı toplam 58 bin Euro’nun ödenmesi için de alacak davası açtı. Söz konusu dava İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor. Anılan davaya giren bilirkişi raporu, Kleine’e satılan halıların Hereke halısı olmadığını ortaya koydu.

Alman turiste sahte Herek halısı satanlara 2şer yıl hapis, 100 bin TL para cezası

İSTANBUL 'DOLANDIRICILAR ŞEHRİ' OLARAK GEÇTİ
Turistlere yapılan halı satışlarında bir dizi mağduriyetin ortaya çıktığına işaret eden Av. İmam Bazan "Turistlere halı pazarlamasında binlerce mağduriyet yaşanıyor. Ancak ilk defa bu olay, mağdurun ısrarlı takibi sonucu yargıya taşındı ve mahkumiyetle sonuçlandı. Halı dolandırıcılığı ülkemizde yaygın olarak yapılması nedeniyle uluslararası bir belgesele dahi konu oldu. National Geographic kanalında 'dolandırıcılar şehri İstanbul', belgeselinin de ana konusuydu. Umarım bu karar, halı dolandırıcıları için bir caydırıcı etkisi olur" dedi.
dgokce@hurriyet.com.tr 

BAKMADAN GEÇME!