Alman siyasetçilerden PEGIDA uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Alman siyasetçilerden PEGIDA uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 09:23

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel, PEGIDA hareketinin radikalleştiği uyarışındabulunarak, "PEGIDA sağcı popülist ve bazı yanlarıyla açıkça aşırı sağcı bir öfke hareketi haline geldi" dedi.

Haberin Devamı

Kısa adı PEGIDA olan "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" hareketinin kuruluşunun birinci yıldönümünde pazartesi günü Dresden'de düzenlediği gösteride, Müslümanlara ve göçmenlere karşı nefret söyleminin kullanılması siyasetçilerin tepkisine yol açtı.

Başbakan Yardımcısı Gabriel, Sueddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, PEGIDA göstericileri arasında sıradan vatandaşların yanı sıra, gerginlikleri alevlendirmek isteyen aşırı sağcıların bulunduğunu söyledi.

PEGIDA göstericilerinin son dönemlerdeki eylemlerinde Nazi döneminin söylemlerini kullanmaya başladığını, demokrasiyi sorgular hale geldiğini belirten
Gabriel, "PEGIDA, ırkçı yabancı düşmanlığının havzası haline geldi. AfD ve NPD
gibi partilerin sokaklardaki vahşi uzantısı haline geldi" görüşünü kaydetti.

Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder de yaptığı açıklamada, son haftalarda ırkçı nefret söylemi ve şiddet olaylarının artmasından endişe duyduklarını söyledi.

Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Kauder, yetkililerin, nefret söylemi ve şiddet eylemlerine karşı, yasal çerçevede en sert önlemleri alacaklarını vurguladı.

Muhalefetteki Sol Parti'nin Eş Başkanı Katja Kipping ise, Merkel'in koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisini, göçmen ve mülteci karşıtı söylemiyle PEGIDA'nın güçlenmesine katkıda bulunmakla suçladı.

Almanya için Alternatif (AfD) partisinin de göçmen karşıtı söylemiyle PEGIDA'nın önünü açtığını belirten Kipping, "PEGIDA'nın ırkçılığı her şeyden önce CSU ve AfD'nin demokrasiye zarar veren sağcı popülizmi ile yayılıyor, aşırı sağcı ve yabancı düşmanı sloganlar kabul görür hale geliyor" dedi.

Kipping, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatını (BfV), PEGIDA gibi oluşumlara ve aşırı sağcı yapılanmalara karşı yeterince önlem almamakla eleştirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!