Alman hükümetinden “otomobilde kartel” açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümetinden “otomobilde kartel” açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 19:10

AB Komisyonu, Almanya’daki otomotiv üreticilerinin aralarında kartel oluşturup oluşturmadıklarını belirlemek üzere inceleme yapıldığını açıkladı. Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, iddiayla ilgili olarak “Kartel makamları bağımsız bir şekilde iyi bir sebeple çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Sözcüsü Ricardo Cardoso, Alman otomotiv üreticilerinin kartel oluşturdukları iddiaları ile ilgili haberlerin sorulması üzerine “AB Komisyonu söz konusu duruma ilişkin bilgi aldı ve bunu değerlendiriyor” yanıtını verdi. AB Komisyonu tarafından başlatılan bu incelemelerin tamamlanması uzun süre alabiliyor.
Alman Hükümetinin Sözcü Yardımcısı Demmer de kartel iddialarının araştırıldığını belirterek, “Kartel makamları bağımsız bir şekilde iyi bir sebeple çalışıyor” dedi. Demmer ayrıca kartel iddiaların 2 Ağustos’ta Almanya’da düzenlenecek ‘Dizel Zirvesi’nde de gündeme geleceğini söyledi.

‘KARTEL İDDİALARI NETLEŞTİRİLMELİ‘
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Sözcüsü Tanja Alemany de Federal hükümetin, Avrupa rekabet kurulu yetkililerinin kartel iddialarını netleştirmesini beklediğini dile getirdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sorumlulukları paylaştırma noktasında öncülük edeceğini belirten Alemany, ayrıca Almanya Rekabet Kurumu’nun (Bundeskartellamt) incelemenin yalnızca bir kurum tarafından yapılacağı konusunda bilgi aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

DER SPIEGEL DERGISI NE YAZMIŞTI?
Der Spiegel dergisi Volkswagen, Mercedes, Audi, BMW, Opel ve Porsche gibi otomobil üreticilerinin rekabeti engellemek için 20 yıldır kendi aralarında gizli çalışma gruplarında bir araya geldiğini, emisyon değerleri de dahil birçok konuda birlikte hareket ettiğini ve kartel oluşturduklarını öne sürmüştü.

KANITLANIRSA YÜKSEK PARA CEZASI VERİLECEK
AB’de faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu’nda bulunuyor. AB Komisyonu, söz konusu incelemede kartel gibi rekabete veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse, buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!