Alman hükümeti, Uyum Yasası tasarısını kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümeti, Uyum Yasası tasarısını kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 10:01

Alman hükümeti, ülkedeki sığınmacıların bir an önce topluma uyum sağlayabilmesi ve istihdam piyasasına girebilmesi amacıyla hazırlanan Uyum Yasası tasarısını kabul etti.

Haberin Devamı

Başbakan Merkel, Meseberg Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, söz konusu yasayla sığınmacıları bir yandan teşvik edeceklerini, diğer yandan da sığınmacılardan talepleri olacağını belirterek, "Bu bir dönüm noktası." dedi.

Merkel, devletin sığınmacılara iyi uyum teklifleri sunduğunu, istihdam piyasasına ve uyum kurslarına katılmalarını kolaylaştırdığını, sığınmacılardan da uyumun daha iyi gerçekleşebilmesi için bu teklifleri kabul etmesini beklediğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de yasayla sığınmacılara, çaba harcadıkları takdirde bu ülkede çok şey yapabilecekleri mesajının verildiğini, bunun ekonomik açıdan da önemli bir adım olduğunu ifade etti.

"YASA TOPLUMUN BİR ARADA TUTULABİLMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Uyum Yasası'nın tanıtılması amacıyla Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andres Nahles ile birlikte Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Bakan Maiziere, yasanın toplumun bir arada tutulabilmesi için çok önemli olduğunu, paralel toplumların oluşmasını istemediklerini belirterek, Almanya'da uzun süre kalıp yaşamak isteyen insanların topluma her açıdan uyum sağlaması gerektiğini, bu insanların çoğunun sıkı şekilde çalışarak topluma uyum sağlamak istediğinden de şüphe duymadığını söyledi.

Sığınmacıların başlangıçta bulundukları eyaletlerde oturacaklarını ve ancak 3 yıl sonra istedikleri yerlere yerleşebileceğini ifade eden Maiziere, çalışma izinleri bulunması ve üniversiteye gitmeleri durumunda ise aileleriyle birlikte hemen istedikleri yere gidebileceklerini kaydetti.

Maiziere, uyum kursları için daha fazla bütçe de ayrıldığını, ancak asıl sorunun, eğitmen bulmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Nahles de kurs yerlerinin sayısının ülke çapında 20 binden 200 bine çıkartılmasının planlandığını ve sığınmacıların istihdam piyasasına daha rahat bir şekilde girebilmesi için çok sayıda bürokratik engelin ortadan kaldırılacağını söyledi.

"Pro Asyl" adlı mülteci örgütünün direktörü Günter Burkhardt ise sığınmacıların belirli bir yerde kalmaya mecbur kılınmasının uyumu kolaylaştıracağı yerde, daha da zorlaştıracağını savunarak yasa tasarısını eleştirdi.

“UYUM YASASI TASARISI”

Alman hükümeti tarafından hazırlanan Uyum Yasası tasarısı, sığınmacılar için bazı teşvik önlemlerinin ve istihdam piyasasına girebilme imkanlarının yanı sıra bazı kısıtlamaları da öngörüyor.

Tasarının en tartışmalı konularından biri, sığınmacıların nerede yerleşeceğine 3 yıl süreyle devletin karar verecek olması. Meslek eğitimi yapan ve iş bulan sığınmacılar bu uygulama dışında kalacak ve aileleri ile birlikte istediği yere gidebilecek. Bu kapsama giren sığınmacıların, haftada en az 15 saat çalışması gerekiyor.

Almanya'nın kabul ettiği sığınmacılar, yeterli düzeyde Almanca öğrenmeleri ve geçimlerini büyük ölçüde kendilerinin sağlaması durumunda 5 yıl sonra ülkede süresiz oturma izni alabilecek. Bu süre daha önce 3 yıldı. Sığınmacılar yine de Almanca'yı çok iyi konuşmaları ve geçimlerini neredeyse tümüyle kendileri sağlamaları durumunda sınırsız oturma iznini 3 yılda da alabilecek.

Yasa tasarısı, zorunlu uyum kurslarına katılmayan sığınmacılara yönelik yaptırımlar da öngörüyor. Bu yaptırımlar, devlet yardımlarında kesinti yapılmasını da kapsıyor.

Uyum Yasası tasarısının mecliste onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!