Alman deviyle ortak oldu otel bakımına da soyundu

ALMAN Hochtief’le ortaklığa giden Silkar Holding, turizm tesislerine tasarrufu öğretecek, arıza, tamir ve bakım işlerini üstlenecek.

Silkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu, ‘İşletmeci artık asansör arızalandı, klima bozuldu gibi sorunlarla uğraşmayacak. Otelini doldurmayı, yemeklerini ve müşterilerini ağırlamayı düşünecek’ diye konuşuyor.

SİLKAR Holding, Alman Hochtief’le yüzde 50 ortak kurduğu yeni şirketiyle turistik tesislere hem tasarrufu öğretecek, hem de makinelerinin bakımından çamaşırların yıkanmasına, bahçe düzenlemesinden tesisat arızalarına kadar tüm sorunlarını dışardan çözümleyecek. Turizm sektörünün duayen isimlerinden Silkar Holding’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu, ‘Önce kendi otellerimizde uyguluyoruz. Daha sonra başka tesislere de yayılacağız’ diyor. Silahtaroğlu, Almanya’nın en büyük inşaat şirketlerinden Hochtief’le ortak kurulan Facility Management Services (FMS) sayesinde artık turistik tesislerin kendi bünyelerinde bakım, onarım, tamir ekibi bulundurmasına da gerek olmayacağını söylüyor. Silahtaroğlu, ‘İşletmeciler artık asansör arızalandı, klima bozuldu, makinenin bakımı geçti gibi sorunlarla uğraşmayacak. Otelini doldurmayı, yemeklerini ve müşterilerini ağırlamayı düşünecek’ diye konuşuyor. Silahtaroğlu, Türkiye’nin iyi bir turizm politikasıyla dünyadaki 600 milyar dolarlık turizm pazarından önemli bir pay alabileceğine işaret ediyor. ‘Türkiye ucuz ülke imajından kurtulmalı’ diyen Silahtaroğlu ile turizm sektörünü ve Silkar ’ın yatırımlarını konuştuk.

Turizmin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Turizmde 50 milyar dolar geliri hayal etmeliyiz. Türkiye bu rakama rahatlıkla ulaşabilir. Sanayide üretim, ihracat artıyor ama istihdam artmıyor. Oysa turizmde her yeni büyük tesis 500 kişiyi istihdam ediyor. Üstelik sanayide genelde asgari ücret uygulanıyor. Turizmde ise ücretler çok iyi. Güneyde çalışacak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bunun değerini bilmeliyiz. Ama Türkiye çok ucuza satılıyor.

Türkiye’nin ucuza satılmaması için ne yapılmalı?

- Ucuzculuktan kurtulmanın yolu, ülkenin ve otellerin tanıtımına, otelcilerin yabancı tur operatörleri karşısında örgütlenmelerine bağlı. Antalya’da ‘her şey dahil’ uygulamasına direnecek işletmeci kalmadı. Her şey dahil fiyatlar kış aylarında 25 Euro, yaz aylarında 50 Euro’ya kadar geriledi. Bu uygulama İstanbul’a bile sıçradı.

Girmeyi düşündüğünüz yeni bir sektör var mı?

- Organik tarımı düşünüyoruz. Antalya’da bu amaçla arazi aldık. Modern teknoloji kullanarak tarımsal üretim yapmak istiyoruz. Alman Hochtief’le yüzde 50 ortak yeni bir şirket kurduk. Hochtief’le ortak kurduğumuz Facility Management Services (FMS) sayesinde artık turistik tesislerin kendi bünyelerinde bakım, onarım, tamir ekibi bulundurmasına gerek olmayacak.

Bu şirketle ne tür hizmetler vereceksiniz?

- İşletmeciler artık asansör arızalandı, klima bozuldu, makinenin bakımı geçti gibi sorunlarla uğraşmayacak. Otelini doldurmayı, yemeklerini ve müşterilerini nasıl ağırlayacağını düşünecek. Bu şirketle turistik tesislere tasarrufu da öğreteceğiz. Tesisin nasıl tasarruf edebileceği, en ince ayrıntısına kadar incelenerek ona uygun program seçilecek. Bu tür firmalar Avrupa’da çok yaygın. Çağrı merkezi aracılığıyla oteller bize anında ulaşacak.

Kendi otellerinizde tasarruf anlamında neler yaptınız?

- Örneğin tesislerimizdeki bütün lambaları fotosele çevirdik. Başka bir takım uygulamalarla geceleme başına 16 sent kara geçtik.

50 milyon Euro ciro 4500 yatak

Bu yıl turizmden grup olarak beklentiniz ne?

- Bu yıl 30 milyon Euro, 2007’de yeni otelimizi devreye alacağımız için turizm şirketimizden 50 milyon Euro gelir bekliyoruz. Ölüdeniz’deki 2400 yatak kapasitemizi 3 bine çıkaracağız. Böylece tüm otellerimizdeki yatak sayımız 4500’e ulaşacak.

Yabancı dilin nimetleri büyük oldu

Silkar Grubu nasıl doğdu?

- Babam Harbiye’den mezun olmuş. Lisan bilmenin önemini bildiği için çocuklarını yabancı okula gönderme kararı almış. Erzurum’da ilkokulu bitirdikten sonra babam beni İstanbul’a getirdi ve Robert Koleje yazdırdı. Lisanın getirdiği nimetler büyük oldu. Üniversiteyi Almanya’da bitirdim. Almanya’da bazı Alman firmalarının mümessilliklerini aldım. 1967’de sanayiciliğe atıldım. Hayalimde hep turizm vardı. 1980’de Turizm Teşvik Yasası çıkınca, 1982’de ilk tatil köyümüzü yaptık. Silkar Turizm dışında, ithalat-ihracat yapıyoruz. Zirai mücadele, toprak işleme, çim kesme makinesi gibi tarımsal aletleri ve pompa imal ediyoruz. Mermer ve granit üretiyoruz.

Antalya’ya yılda 50 bin golfçü getirebiliriz

Antalya’da inşaatına başladığınız golf oteli ne zaman açılacak?

- Antalya, golf turizmi için çok uygun bir yer. Giderek golf metropolüne dönüşüyor. Silkar olarak en az 45-50 bin golfçüyü Antalya’ya getirmek istiyoruz. Golf otelini Eylül 2006’da, tatil köyü kısmını da Nisan 2007’de açmayı planlıyoruz.

Yatırımın tutarı ne olacak?

- Antalya’daki tesisler toplam 155 milyon dolarlık bir yatırım.

Yurtdışında yatırım düşünüyor musunuz?

- Turizmde düşünüyoruz. Turizmde doğru yer ve doğru zamanlama önemli.

Ucuzculuktan kurtulalım

Kriz dönemlerinde neler yaptınız?

- Zor devrelerdi. Türkiye’de kötü izler bıraktı. Biz belli bir fiyat seviyesini takip ederek turistlere tesislerimizi pahalı satmaya çalışırken, krizden korkanlar yaşamak için fiyatlarını epey düşürdüler. Turizmde yüksek gelir seviyesi olan insanlar hayal dünyalarını yaşamak istiyor. Biz sadece ucuzcu oluyoruz. Türkiye dünyanın en büyük açıkhava müzesi. En uzun sahillere sahip Akdeniz ülkesi. Tesislerimiz yeni. Türkiye ‘ucuzculuk’tan kurtulmak zorunda.’

Cazibe merkezleri çoğaltılmalı

Türkiye turizmden daha fazla pay almak için ne yapmalı?

- 800 bin dolayında olan yatak kapasitemize, on yılda 1 milyon yatak eklemek zorundayız. Bu, yılda 4 milyar dolar turizm yatırımı demektir. Bugün tek turizm merkezimiz Antalya. Destinasyonu 3’e çıkarmalıyız. Bodrum-Marmaris Fethiye ve de ‘Mersin ve çevresi’ de turizm cazibe merkezi olarak teşvik edilmeli.

BURHAN SİLAHTAROĞLU

Silkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu, 1932 Erzurum doğumlu. İlkokulu Erzurum’da okuduktan sonra İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdi. 1951-1953 yılları arasında Ankara’da Amerikan Askeri Yardım Kurumu’nda mütercim tercüman olarak çalıştı. 1953’de Almanya’ya giderek Münih Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yazıldı, 1958’de mezun oldu. Yaklaşık 1.5 yıl Almanya’nın en büyük rulman üreticilerinden FAG firmasında çalıştı. 1959’da Türkiye’ye dönerek askerliğini yaptı. Daha sonra FAG firmasının genel mümessilliğini alarak, ithalat ve sanayi ürünleri ticaretine başladı. Bugün Silkar Holding, Silkar Turizm, Endaş Endüstriyel Ekipman ve Otomotiv, Taral Tarım Aletleri, Türbosan, Silkar Bahçe Malzemeleri, Silkar Madencilik ile değişik sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları