Alkollü tesis açma bedelleri açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Alkollü tesis açma bedelleri açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 11:39

Alkollü içkilerde 2016 yılında tesis kurma, üretim, hizmet bedeli ve proje tadilat izni bedelleri belirlendi - Tesis kurma izni maktu bedeli, bira için en az 7 bin 500 lira olurken, şarap çeşitleri için de 2 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. 

Haberin Devamı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 2016 yılında alkollü içkiler için tesis kurma, üretim, hizmet bedeli ve proje tadilat izni bedellerini belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, 2016 yılından itibaren alkollü içkilerden alınacak hizmet bedelleri değişti.

Buna göre, tesis kurma izni maktu bedeli, bira için en az 7 bin 500 lira, şarap ve aromatize şarap için 20 bin litre/yıl veya daha az kapasitede en az 2 bin lira ve 20 bin litre/yıldan daha fazla kapasitede en az 5 bin lira, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 25 bin lira olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Tesis kurma izin bedeli, proje kapasitesi üzerinden yıllık her bin litre başına, bira için 7,5 lira, şarap ve aromatize şarap için 12,5 lira, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 40,23 lira, distile alkollü içkiler için 85 lira olarak hesaplanacak. Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte biri, tesis kurma izin belgesi verilirken bakiyesi tahsil edilecek.

Üretim izni maktu bedeli, bira için en az 7 bin 500 lira, şarap ve aromatize şarap için 20 bin litre/yıl veya daha az kapasitede en az 2 bin lira ve 20 bin litre/yıldan daha fazla kapasitede en az 5 bin lira aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için en az 25 lira olarak tespit edildi. Söz konusu bedel kendi projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanacak.

Proje tadilatı izin bedeli ise mevcut üretime aynı kategori içinde bir alt kategori eklenmesinde ve kapasite artırımında, yıllık bin litre üzerinden aromalı bira, yarı köpüren şarap, meyve şarabı hariç tesis kurma izin bedelinin iki katı şeklinde hesaplanıp izin verilmeden önce tahsil edilecek.

Bira tesislerinde, aromalı bira üretimi için en az 15 bin lira, şarap tesislerinde, yarı köpüren şarap, meyve şarabı üretimi için ayrı ayrı en az 25 bin lira maktu olmak üzere proje kapasitesi üzerinden yıllık her bin litre başına 40,23 lira proje tadilat izni bedeli alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!