Alkollü sıcak içecek

Kırmızı şarap soğuk içilmez derler.

Haberin Devamı

Bunun sebebi, şarabın kokusunun oda sıcaklığında daha iyi alınabilmesi, içeriğindeki tatların daha kolay ayırt edilebilmesidir. Bunun için de kırmızı şarap saklandığı yerden çıkarılıp buzdolabına konmaz da oda sıcaklığında bekletilir.
Burada şarapların bekleme yerinin kendine has koşulları olduğunu hatırlatmamıza gerek yok sanırım. Bahsettiğimiz şey, servise sunmadan önce beyaz şarabın buzdolabında, kırmızı şarabınsa oda sıcaklığında beklemesidir.
Bir de baharatlarla kaynatılarak hazırlanan gerçek anlamda “sıcak şarap” vardır. Eskiden tazeliğini kaybeden şarapları, çeşitli baharatlar ve balla tatlandırarak yeniden içilir hale getirmek için kullanılıyormuş, şarabı ısıtma yöntemi. Günümüzde ise soğuk kış günlerinin iç ısıtan içkisi olarak sunuluyor sıcak şarap.
Sıcak şaraba Almanca Glühwein, Fransızca vin chaud, ıtalyanca vin brule deniyor. Küçük ayrıntılar bakımından ülkeden ülkeye farklılık gösterse bile, temel olarak hepsinin hazırlanma prensibi aynı. Önce tarçın, zencefil, portakal çeşnisi, karanfil ve şekeri bir miktar suda kaynatıyorsunuz. Yoğun kıvamlı bir şurup haline gelince ocağın altını kısıp şarabı ekliyorsunuz. Kaynama noktasının hemen altında biraz daha pişirdikten sonra sıcak sıcak ikram ediyorsunuz.
Sıcak şarap yaparken kullanacağınız baharatlara yenilerini eklemek, içine koyacağınız diğer malzemeleri sayıca artırmak ya da damak tadınıza uygun olarak portakal suyu veya bal ile içeriği zenginleştirmek ise tamamen sizin elinizde.
Sıcak şarap, çoğunlukla kuzey ülkelerinde, en çok da Almanya ve Alman kökenli ülkelerde, özellikle Noel döneminde ve açık havada içiliyor.
Bu yazıyı okuduktan sonra “bir de ben deneyeyim” diyenler için son bir dipnot: Yüksek kaliteli şaraplarınızı sıcak şarap yapımında kullanmayın. Orta, hatta düşük kalite şaraplarınızı baharatlarla ve egzotik malzemelerle ısıttığınızsa bile lezzetli sonuçlar alabilirsiniz.

SUSAMLI PATATESLı BÖREK

Haberin Devamı

YAPILIşI: Patatesleri yıkayıp haşlayın. Henüz sıcak haldeyken soyup ezdikten sonra derin bir kaba koyun. (Patatesleri çok ezmemenizi, hafif pütürlü halde bırakmanızı tavsiye ederim.)
Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları başka bir derin kaba kırıp mikserin yüksek devriyle, köpük köpük oluncaya kadar, 1-2 dakika çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ilave edip tuz ve kırmızı pul biberi serpin.
Karışımı mikser yardımıyla çırpmaya devam ederken, incecik kıydığınız dereotunu da katın. Mikseri çalıştırmayı durdurup kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekledikten sonra çatalla çırpmaya başlayın.
Son olarak, üzerine ezilmiş patatesleri ekleyip çatalla karıştırmaya devam edin. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra sıvıyağla yağladığınız orta boy bir fırın kabına aktarın.
Elinizi ıslatarak hamurun üzerini düzeltin. Yumurta sarısını da küçük bir kasede çırpıp kaşığın tersiyle hamurun üzerine sürün. Üzerine susam serpiştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Hafifçe ılık hale gelmesiniz bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

· 3 adet orta boy patates
· 3 adet yumurta
· 1 su bardağı yoğurt
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
· 1 demet dereotu
· 1 paket kabartma tozu
· 3 su bardağı un
Üzeri için;
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 4 yemek kaşığı susam

Yazarın Tüm Yazıları