Alkol ve sağlığınız

Alkolden tamamen uzak mı durmalı yoksa her akşam bir kadeh şarabın tadını çıkarmaya devam mı etmelisiniz?

Bu konuda vereceğiniz karar size ve doktorunuza kalmıştır. Karar vermenizde yardımcı olabilecek bazı yardımcı bilgileri not alabilirsiniz.

İLAÇ-ALKOL İLİŞKİSİ TEHLİKELİDİR

Alkol pek çok ilaç tedavisi ile etkileşime girebilir. Bunu doktorunuzla konuşun. Antibiyotikler, antidepresantlar, antikoagülantler, anti diyabetik ilaçlar, antihistaminikler, anti- nöbet ilaçları, beta brokerler, ağrı kesiciler, uyku hapları bunlardan bazılarıdır. Eğer alkolü aspirinle beraber alırsanız, mide kanamasıyla karşılaşma riskinizi artırırsınız. Alkolü, acetaminophen ihtiva eden ağrı kesicilerle birlikte alırsanız da karaciğer hasar riskinizi yükseltirsiniz. Her türlü ağrı kesici ve ateş düşürücülerin günde 2-3 ölçü alkol ile tüketilmemesi konusunda dikkatli olmalısınız.

OLUMLU ETKİLERİ VAR, AMA AZ!

Orta derecede alkol tüketimi sağlığınızda bazı olumlu etkiler yapabilir.

3Kalp damar hastalığı gelişme riskinizi azaltabilir.

3 Kalp krizinden ölme riskinizi düşürebilir.

3 İnme, kısmi felç gibi yaşlılık sorunlarına yönelik felç riskinizi düşürebilir.

3 Safra taşı oluşumu riskinizi azaltabilir.

OLUMSUZ ETKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ!

Aşırı alkol tüketimi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:

3 Kadınlarda göğüs kanseri, sindirim sistemi, ağız, boğaz, yemek borusu ve karaciğer kanserlerine yakalanma olasılığını yükseltir.

3 Özellikle kan trigliserid düzeyi yüksek olanlarda ani karın ağrıları ile ortaya çıkan pankreas bezi iltihaplanmasını (pankreatit) kolaylaştırabilir.

3 Kanda trigliserid düzeyini yükseltebilir.

3 Kan basıncını artırır. Özellikle erkeklerde alkol kullamını takiben kan basıncında ani yükselmeler yapabilir.

3 Dikkat kaybı gibi nedenlerle trafik kazalarını ve iş kazalarını artırır.

3 Düşük yapma olasılığını yükseltir.

3 Koroner kalp hastalığı olanlarda ani ölümlere neden olabilir.

3 Kalp yetmezliğini kolaylaştırabilir.

3 Karaciğerin alkolik sirozunun nedenidir.

3 İntihar olasılığını yükseltir.

3 Doğmamış çocukta alkole bağlı yavaş gelişme ve sindirim sistemi sorunlarına neden olur.

3 Reflü, gastrit ve ülser sorununu tetikler.

NEREYE KADARI ORTA DÜZEY

350 ml bira, 150 ml şarap veya 45 ml 80 derece alkollü distile içecekler en üst sınır olarak alınmalıdır (iki ölçü). 65 yaş ve daha üstündeki insanlar ve tüm kadınlar günde bir ölçüden fazla içki almamalıdır. Yaşlı insanlar daha kolay sarhoş olurlar ve alkolün zarar verici etkisini artırırlar.

DİKKAT EDİN!

Ciddi sağlık sorunu olanlar kesinlikle alkol içmemelidir, çünkü alkolün çok az miktarları bile sorunlara yol açabilir. Eğer aşağıdakilere sahipseniz alkolü kesinlikle tüketmeyin.

3 Kanama sorununuz varsa

3 Karaciğer hastalığınız varsa

3 Pankreas bezi hastalığınız varsa

3Yemek borusu, boğaz, ağız ve yutak kanserlerini düşündüren kuşkulu belirtileriniz varsa

NASIL YAŞIYORLAR?

RUTKAY AZİZ (Tiyatrocu)

58 yaşındayım. Boyum 1.80 m, kilom 80. Ağırlıklı olarak kırmızı et tüketiyorum. Provalar yüzünden dengeli ve düzenli beslenemiyorum. Kafein çok sık alıyorum ancak bir süredir alkol kullanmıyorum. Sigara çok içiyorum, bazen günde üç paketi buluyor. Vitamin kullanıyorum. Uyku düzenine çok önem veriyorum. Sekiz saat uyuyorum. Turneler spor yerine geçiyor, fırsat buldukça da kültür fizik yapıyorum ama düzenli değil. Stresli bir mesleğim var ancak bedensel bir maraz yaşamadım. Ailemde ırsi bir rahatsızlık yok. Düzenli kullandığım ilaç da bulunmuyor.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Sayın Rutkay Aziz’in tükettiği fazla miktarda sigara en önemli risk faktörü. Sigaranın zararlarını bir kez daha tekrarlamanın yararı var. Solunum sistemi kanserlerinin ve solunum yollarını tıkayan hastalıkların en önemli hazırlayıcısı kalp damar hastalıklarını, hipertansiyonun baş oyuncularından birisi olan bu sağlık zararlısından kullananların süratle kurtulmaları gerekiyor. Bu kadar fazla miktarda sigara tüketiminin oluşturacağı hücresel zararların vitaminlerce düzeltilmesi hoş bir hayal. Özellikle yaşamını turne ve seyahatlerle geçiren, düzenli beslenmenin, dinlenmenin oldukça zor, stres düzeyinin bir hayli yüksek olduğu mesleklerde çalışan ve düzenli fiziksel aktiviteleri olmayanların sağlıklı yaşam düşmanı sigaradan uzak durmaları gerekli. Sigaranın ne kadarına izin verilebileceği çok sık sorulan bir sorudur. Araştırmalar sigaranın günde 3-5 tane içilmesinin bile yaşamın tehdit edici zararlarını azaltmadığını gösteriyor. 1 adet sigaranın bedenimizde neredeyse 50 mg kadar C vitamini kaybı oluşturduğu doğru ama C vitamini oluşumunu artırarak C vitaminin zararlarından kurtulmak mümkün değil. Sevgili Rutkay Aziz’i çok üzdüğümü biliyorum ama bir süredir alkol kullanmayan, uyku düzenine önem veren, fırsat buldukça kültür-fizik yapan bu değerli sanatçımızın isterse sigaradan da kurtulabileceğine inanıyorum. Sağlıklı ve huzurlu bir hayatı olsun...
Yazarın Tüm Yazıları