Alıyorsan, Topuz’u al

İkinci yarının ilk maçında İstanbul BŞB’ye takılan F.Bahçe’nin acilen transfere ihtiyacı var mı? Bu isim Ronaldo mu olmalı, yoksa orta sahaya mı takviye yapılmalı?

FENERBAHÇE’nin transfere ihtiyacı olduğu ortada. Ancak, buradaki sorun hangi bölgeye takviye yapılacak olması. Sarı lacivertlilerin şu anda acilen golcüden çok orta sahaya yeni bir ismi renklerine katması gerekiyor. Transferde adı geçen Ronaldo çok kaliteli bir yıldız. Alınması büyük olay olur. Kariyeri ve başarıları ortada. Brezilya’nın son yıllardaki en büyük starlarından. Ama, Fenerbahçe’nin Avrupa da düşünüldüğünde forvete takviye ihtiyacı yüzde 30’dur. Orta sahaya ihtiyacı ise yüzde 100’dür.

Kaptan Alex, Fenerbahçe için çok önemli bir yıldız. Yokluğu her zaman sırıtıyor. Ne var ki o da tipik bir orta saha oyuncusu değil. Bu bölgeye yardımı yok. Orta sahada aldığı topları ileride çok iyi kullanan bir futbolcu. Mücadeleye girip, top kazanıp, oyun kuracak ve defansa yardım edecek bir oyuncu asla değil. Çok akıllı ve ayağına da hakim. İstediği yere topu atıyor. Ancak, Avrupa arenasında Alex’e bu kadar çok hakimiyet şansı vermiyorlar. Alex, Fenerbahçe’de önemli ama onun bu hareketsizliğini kapatacak, futbolu çok iyi bilen, birbirini tamamlayan bir oyuncu alınmalı.

Yıldızını parlatır

Dışarıda bu tip oyuncu bulursunuz ama Türkiye’den alınacaksa bu isim Kayserisporlu Mehmet Topuz olur. Mehmet Topuz, topu ileriye götüren bir oyuncu. Takımını atağa kaldıran kalite bir isim. Fenerbahçe forması altında da yıldızını iyice parlatır. Eğer bu tarz bir oyuncu transfer edilirse, yanındaki arkadaşının da eksiğini kapatır. Mesela Aurelio o zaman daha verimli olur. Çünkü, Aurelio eskisi gibi değil. Çok yan top yapıyor ve ısrarla da geriye oynuyor. Riske girmiyor. Fenerbahçe takımının hızlı oynaması lazım ki, rakip savunmayı dengesiz yakalasın. Pozisyonlar bulsun, oyuna hakim olsun. Ama bu tarzla Fenerbahçe’nin işi çok zor. Sakatlığı süren Deniz, bir dönem yan top yaptığı ve hatalı paslar verdiği için tribünlerin hedefi haline gelmişti. Şimdi o bile aranır oldu. Düşünün, F.Bahçe orta sahasının halini.

Zico yanlış oynatıyor

İleriye doğru topu şişiriyorlar. İleride Semih ne yapacak tek başına? Bu tarz bir oyuncu değilki o. Topu indirecek, çabuk olacak, pozisyon bulacak. Semih ile topu ceza sahası içinde buluşturacaksın. Alex, bunu yapıyor. Alex olmayınca Semih de kayboluyor. Kanattan oynamayı tercih ediyor Fenerbahçe bazı zamanlarda. Zico, kanat organizasyonu yaptırmayı da bilmiyor. Kanatlardan rakibe yükleniyorsan, ileride en az 3-4 oyuncuyla çoğalacaksın. Fenerbahçe ne yapıyor? Semih’in kafasına top kaldırmaya çalışıyor. Zaten orada 4 tane savunma oyuncusu var.

Onlar da topu kazanıyorlar ve hızlı adamlarına verince Fenerbahçe kalesine tehlike yaratıyorlar. İstanbul BŞB, bunu çok güzel yaptı ve sarı lacivertlilere de çelmeyi taktı. Zico ve yöneticilerin kafa kafaya verip, şampiyonluk yarışı ve Devler Ligi’ndeki Sevilla maçları öncesi transferde akılcı adım atması gerekiyor.

Basinas’a gerek yok

Galatasaray’da ön libero için Yunan Basinas ve kale için de Kolombiyalı Martinez’in isimleri gündemde. Bu iki oyuncu sarı kırmızılı takıma ne katkı sağlar?

BASİNAS, Yunanistan Milli Takımı’nın vazgeçilmez ismi. Tam bir görev adamı. Ancak, Galatasaray için transfer yapılacaksa tercih kaleciden yana kullanılmalı. Basinas, Galatasaray’a ne kadar faydalı olur bilinmez, ama Martinez’i alırlarsa iyi bir transfer gerçekleştirmiş olurlar. Galatasaray’ın ön liberoda sorunu yok.

Mehmet Topal bu sezon mükemmel maçlar çıkarıyor. Çok iyi hava yakaladı ve Kalli’nin de onda ısrarcı olması yerinde. Barış da iyi mücadele ediyor ama biraz ukala yapısı var. Ancak, takımı için her şeyini veriyor. Bunların yanına sakatlıktan çıkan Ayhan ve Lincoln gelecek. Orta sahada olmadığı gibi G.Saray’ın forvete de ihtiyacı yok. Yöneticiler hemen Martinez’in işini bitirmeli.

Çünkü Orkun, güven veren bir yapıda değil. Kötü kaleci olduğundan kaynaklanmıyor bu. Çok tedirgin ve ürkek. Galatasaray kalesinde daha rahat olması gerekirken o takım arkadaşlarını da paniğe sevkediyor. Başka takımda oynarken kalene 50 şut gelir, Galatasaray’da ise 5 şut. Ama o 5 şuttan da birini yersen, o zaman hedef adam haline gelinen gün de olur. Galatasaray kalecisi öncelikle rahat olacak. Bu yüzden Martinez tecrübesiyle büyük bir açık kapatır.

Sambacılar birbirini kolluyor

Holosko’nun Beşiktaş’a gelişi, takımda neleri değiştirdi. Slovak oyuncunun transferi Nobre ve Bobo üzerinde nasıl bir etki yaptı?

FAZLA bir etki yaptığını tahmin etmiyorum. Formayı kaptırmamak veya kapmak için çok çalışacaklardır. Ancak, Holosko’ya karşı iki sambacı Nobre ve Bobo’nun birbirlerini kollama ihtimali fazla. Bunu Konya’da gördüm. Nobre ve Bobo, birbiriyle daha uyum içinde.

Şu var, Holosko çok koşan bir oyuncu. İki tarafa da topla hamleli. Çok büyük tekniği olmamasına rağmen sahada dolaşan bir oyuncu.

Bana verdiği görüntü bu. Diğer tarafta ise Nobre ile Bobo bugüne kadar birlikte oynuyorlardı. Holosko’nun gelmesiyle Nobre yedek kulübesine mahkum oldu. Brezilyalılar birbirlerini kollayacaktır ama takımın kazanması için her şeylerini sahaya vermek mecburiyetinde olmalılar.

Konya’dan altın değerinde 3 puanla dönen Beşiktaş, çok çalışıyor. Koşan bir takım ve mücadele ediyorlar. Beşiktaş’ın tek sorunu pozisyon üretememesi. Rakiplerinden geride değiller ve şampiyonluğun da büyük adaylarından biri konumundalar. Orta sahaya çok yönlü oyuncu lazım. Bana kalsa ben hiçbir şartta Delgado’yu oyundan çıkarmam. Sakatlığı yoksa devamlı 90 dakika oynatırım.

Bunun yanısıra Ricardinho’yu da kazanma yolunu tercih ederim. O da çok yetenekli ve boş bir oyuncu değil. Bu iki oyuncu Beşiktaş’a iyi oynatıldıklarında büyük fayda sağlarlar. Bu iki isim sahada işi çözecek oyunculardır. Serdar Özkan’ı kazandılar. Genç yıldız top ayağındayken oyuncu eksiltme özelliğine sahip. Ertuğrul Sağlam, bu oyuncuda ısrarcı oldu ve verimini de alıyor.

Yanal’ın tasarrufu

Trabzon’da Ersun Yanal’ın Ceyhun ile Celaleddin’i göndermesini doğru buluyor musunuz?

TRABZONSPOR üzerindeki kara bulutları bir türlü dağıtamadı. Ersun Yanal’ın, Ceyhun ve Celaleddin’in biletini kesmesinin arkasında başka şeylerin olduğu kesin. Ayman’ın da topun ağzında olduğu söyleniyor. Köklü bir temizlik var. Ama, bunun gerçek sebebini en iyi bilen kişi Ersun Yanal’dır. Ceyhun, Türkiye’nin topa en iyi vuran adamlarından biri.

Sivasspor hakkıyla zirvede

Sivasspor, iki hafta sonra Fenerbahçe’yi konuk edecek. Kırmızı beyazlılar evindeki bu avantajı kullanır mı, ilk yarıda başarılı olamadığı deplasmanlarda ne yapar?

SİVAS, öncelikle evindeki hava şartlarına çok alışkın. Bu da bu mevsimde onlara büyük avantaj sağlayacaktır. Fenerbahçe’nin orada zorlanacağı kesin. İstanbul BŞB. maçındaki tabloyu sergilemesi halinde sarı lacivertlilerin Sivas’tan çıkması çok zor, hatta mucizeye bağlı.

Sivasspor iyi bir takım. Birbirine çok yardımcı olan futbolculardan kurulu. Her maçı da final gibi oynuyorlar. "Biz iyi takım olduk, çıkar kazanırız" havasında da değiller. Hadlerini biliyorlar ve nasıl oynamaları gerektiğine de alışmışlar. Ne olursa olsun Trabzon’u bu kadar rahat ve üstün oyunla devirmek kolay iş değil.

Başkan Mecnun Odyakmaz’ı ve yönetimini kutluyorum. Bülent Uygun’u da tebrik ediyorum. Hem futbolcusunu hem de yönetimini çok akıllıca organize ettiği için. Sivasspor bulunduğu yere liderliğe yakışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları