Alınan enerji harcanamazsa obeziteyi doğuruyor

Güncelleme Tarihi:

Alınan enerji harcanamazsa obeziteyi doğuruyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 16:32

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, obezitenin, vücuda besinlerle alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan, vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması olduğunu belirtti.

Gül, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de erkeklerin yüzde 22'sinin kadınların ise yüzde 42'sinin obez olduğunu bildirdi.

Obeziteye kalıtsal faktörlerin yanı sıra, fizyolojik faktörlerin ve yaşam biçiminin de eşlik ettiğini ifade eden Gül, beden kitle indeksi ile obez olunup olunmadığının anlaşılabileceğini belirtti.

İndeksin boy ve ağırlık ölçülerinden yararlanılarak yapılan bir hesap olduğunu ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir. Bu parametreye göre sınıflandırma yapılır. Bu değer 18,5 ‘ten küçük ise zayıf, 18,5-25 arasında ise normal kilolu, 25-30 arasında ise hafif şişman, 30-35 arasında ise şişman, 35-40 arasında ise ağır derece şişman, 40’ın üzerinde ise süper ağır derecede şişman olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Bel kalça oranı kadınlarda 0,85’i, erkeklerde 1’i geçerse tehlikelidir. Bu yöntem aşırı kilo derecesini belirlemekten çok kiloya bağlı sağlık sorunu ve hastalığın gelişme olasılığını belirlemek için kullanılır. Göbek seviyesinde ölçülen bel çevresi kadınlarda ideal olarak 80 santimetre, erkeklerde ise 94 santimetre ve altında olmalıdır. Erkeklerde bu çevrenin 102 santimetreden, kadınlarda ise 88 santimetreden fazla olması durumunda kiloya bağlı sağlık sorunları gelişme olasılığı belirgin bir şekilde artmaktadır. Erişkin ve çocukta fark, erişkin tip obezite de yağ hücrelerinin hacim olarak arttığı bilinirken, çocuk tipi obezitede ise yağ hücrelerinin sayısının arttığı bilinmektedir."

Gül, obezitenin davranış tedavisi, diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini kaydetti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!