"Alın teriniz için birleşin"

Güncelleme Tarihi:

Alın teriniz için birleşin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 15:21

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Güney illerinde zeytin üretiminin artmasıyla üreticinin daha fazla köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığını söyledi. Üreticiye uyarıda bulunan Çetin, imkanlarınız ölçüsünde birleşerek, coğrafi tescillerinizi yaptırarak birleşin, kendi malınızı pazarlayın" dedi. Çetin ayrıca tağşiş yapan firmalara kapatma cezası uygulanmasını istedi.

Haberin Devamı

Alın teriniz için birleşin

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, TARİŞ’in Edremit binasında basın toplantısı düzenledi. Fiyatları düşürmeye çalışan tüccarlara sitemde bulunan Çetin, üreticiye bu durum karşısında kooperatifleşme ve birleşme çağrısı yaptı. Doğal şartlar nedeniyle rekoltede farklılıklar olabildiğini söyleyen Çetin, asıl sıkıntının ve üretimi etkileyen noktanın ise üreticinin sürekli olarak köşeye sıkıştırılması olduğunu söyledi. Çetin, "Üretici artık eski üretici değildir. İsterse bir araya gelir. Ürününü satar, o beyefendiler de zeytinyağını nereden isterse oradan alır. Üreticiyi bu hale getirmeye çalışanların külahını önüne koyup düşünmesi lazım" dedi.

"ÇİFTÇİ KENDİ ÖNLEMİNİ ALIR"

Ürününün değersizleştirilmesinin, üreticiyi tüccar haline getireceğini belirten Çetin, "Yakaladığı yerde gırtlağını sıkmak isteyen bir anlayış varsa çiftçi de herhalde kendini yok etmek isteyen bir zihniyete karşı kendisini koruma ihtiyacı duyar. Bunun en kötü aşaması da üretimden vazgeçmektir. O zaman da, ’Bu ülkenin yatırımları heba olur’ diye düşünüyorum. Üreticinin karnını doyurması gerekir. Tabi sanayicinin de doyurması gerekir ama fırsatçılık en büyük ayıptır. Üreticinin alnının terini iki, üç alıcının istediği fiyatı verip, milletin gırtlağına elini basmasını beklemesi hayalden ibarettir. Hem bir taraftan ithalat isterler hem bir taraftan ülkedeki yağı daha ucuza almaya çalışırlar. Türkiye’nin hedeflerine nasıl bir hizmettir bu. Hedefleri aşağıya çekmek için bir gayrettir" diye konuştu.

"ÜRETİCİ TÜCCAR OLACAK"

Elinden malı yok pahasına alınma gayreti devam ederse üreticinin kendi ürününü kendisinin pazarlamaya başlayacağını vurgulayan Çetin, "Böyle giderse çiftçi, butik üretici haline gelecek. Kimsenin kazancıyla uğraşmam. Elbetteki para kazanacaklar ama üreticinin hakkını vererekler. 15 TL’ye yağ alırken, 11-12 TL’ye yağ almaya kalkmak, bu sektöre ihanettir" diye konuştu.

"TAĞŞİŞE KAPATMA CEZASI UYGULANMALI"

Zeytinyağını çeşitli yağlar ile karışım yapılarak halka sunan firmalara verilen cezaları yetersiz bulduğuna da değinen Çetin, 14 bir liralık cezanın hiçbir önleyiciliğinin olmadığını söyledi. Tağşişe kapatma cezası uygulanması gerektiğini kaydeden Çetin, "2 senedir 170-180 bin ton civarı rekolte alıyoruz. Önümüzdeki sene 250-300 bin, daha sonra 500 bin ton civarını rekolte ile karşılaşılacaktır Türkiye. Yani bunlar sürpriz değil. Bunlar beklenen sonuçlar. 180 bin ton civarı rekolte var iken karmaşa olan ortamın daha düzenli hale getirilmesi gerekiyor. Tağşiş ürünler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı internet sitesinde deşifre ediliyor ama adamlarda utanç duygusu kaybolmuş. Sürekli yakalanıyorlar, internet sitesindeler. 14 bin lira ceza ile de bunları caydıramazsınız. Kapatma cezası uygulanmalı bu firmalara. Ayrıca varyete (farklı türlerde) cinslerin mutlaka etiket üzerine konması her birinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Marketlere gittiğinizde bunları görebilmelisiniz. TARİŞ’in ürünlerinde bu var. Biz bunu yapıyoruz ve herkesin yapmasını beklemek zorundayız. İki bölge ürünlerinin birbirinden ayrılması şart. Türlerin ayrıştırmasının yapılmaması ve cins karmaşasının yaşanması kaliteyi etkiliyor. Hedeflerimizden uzaklaşıyoruz. Bu da ancak gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıyla olur. Etiketlerin üzerinde gerekli açıklamalar net bir şekilde yazılmalı. Bu konuda ki uygulamaların örnekleri Avrupa da mevcut. TARİŞ’te elindeki bilgilerle bu konuda bakanlığımızın emrindedir. Yeter ki gerekli düzenlemeler yapılsın" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!