Ali Gürbüz'e kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Ali Gürbüze kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 12:08

EDİRNE Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, bu yıl düzenlenen 652’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz’ün dopingli çıktığını ve altın kemer ile verilen 30 bin 250 liralık para ödülünün geri alınacağını söyledi. Öte yandan Belek Belediyesi Güreş Antrenörü Atınç Korkmaz’ın oğlu olan Kürşat Şevki Korkmaz’da da Gürbüz’le aynı maddeye rastlandı.

Bu yıl düzenlenen 652'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz'ün dopingli çıkması hakkında görüşleriniz neler?
MESAJINIZI YAZIN YAYINLAYALIM

Haberin Devamı

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olan Ali Gürbüz'e doping şoku... Güreşlerden sonra alınan numuneler Köln'deki Doping Araştırma Merkezi'ne gönderildi. Yapılan ilk tetkikler sonucu Gürbüz'de doping maddesi tespit edildi.

İŞTE ALİ GÜRBÜZ'ÜN BAŞPEHLİVAN OLDUĞU MÜSABAKADAN KARELER

ALİ GÜRBÜZ'ÜN GÖRÜNTÜLERİ - ARŞİV / HÜRRİYET TV

Ancak bu karara itiraz eden Ali Gürbüz dizinden ameliyat geçirdiğini ve sonuçların bu sebebten dolayı pozitif çıkmış olabileceğini belirterek yeni bir tetkik istedi.

Köln'de yapılan 2. kontroller neticesinde doping maddesinin, Gürbüz'e yapılan ameliyat ile bir ilgisi olmadığı deklare edildi.

MİLLİ GÜREŞÇİYE BÜYÜK ŞOK

BAŞKAN DA RESMEN AÇIKLADI

Haberin Devamı

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Ali Gürbüz de doping çıktığını doğrulayan Sedefçi, altın kemer ile verilen 30 bin 250 liralık para ödülünün geri alınacağını söyledi. Sedefçi, yaptığı açıklamada, Kırkpınar'ın Er Meydanı'na bu tarz olumsuzlukların yakışmayacağını söyledi. Gürbüz'ün ebedi olarak sahibi olduğu altın kemerin ve birinciliğinin geri alınacağını ifade eden Sedefçi, şunları kaydetti: “Kırkpınar Türk'ün onurunun, şerefinin, alın terinin önde olduğu bir yerdir. Emek büyük değerdir, emekte helalinden bir emek olmalı. Ali Gürbüz, çok yiğit bir pehlivan, çok güzel bir güreş yaptı, dopingli çıkması beni şoka soktu. Keşke olmasaydı, yiğitlik meydanında bunlar doğru karşılanmaz, gelenek ve göreneklerimize yakışmadı. Bu şartlar altında Edirne Belediyesi olarak Gürbüz'ün birinciliğini iptal etmemiz gerekiyor. Bu yıl altın kemerin ebedi sahibi olmuştu. Altın kemerini de geri almamız gerekiyor. Bu şartlar altında dereceler değişecek. Yönetmeliğe göre düzenleyeceğiz. İnşallah bu son olsun. Yağlı güreşin ileri gitmesini istiyoruz ama delikanlıca, yiğitçe güreşler istiyoruz. Çok üzgünüm."


FEDERASYON DOĞRULADI

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, "WADA tarafından bize yollanan rapora göre Ali Gürbüz'ün numunelerinde 2 adet yasaklı maddeye rastlanmıştır" dedi.

Taşçı, son bir saat içinde ellerine ulaşan bilgilere göre 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üçüncü kez üst üste birinci olarak Altın Kemer'in sahibi olan Ali Gürbüz'ün doping yaptığının tespit edildiğini söyledi. Dünya Dopingle Mücadele Komisyonu'ndan (WADA) kendilerine ulaştırılan raporda, Gürbüz'ün numunelerinde 2 adet yasaklı madde tespit edildiğini kaydeden Taşçı, "Çok üzücü bir olay. Biz dopingin çayırlara girmesini istemiyoruz. Kış aylarından beri sporcularımızı, güreşlere doğal bir şekilde hazırlanmaları konusunda uyarıyoruz ama belli ki bazı arkadaşlar bizi dinlememiş" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve federasyon olarak bu konunun üzerinde itinayla durulduğunu anlatan Taşçı, şöyle devam etti:

"Bu illet ile bütün dünya savaşıyor. Bu ilaç belasından sporcularımızı uzak tutmak için kontrollerin titizlikle yapılması çok önemli. Ali Gürbüz, hem son Kırkpınar birinciliğini hem de Altın Kemer'ini kaybedecek ancak önceki iki birinciliğine dokunulmayacak. 652. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin birinciliği ise İsmail Balaban'ın olacak."

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde numune veren sporculardan dopingli çıkanları daha önce açıkladıklarını dile getiren Taşçı, "Numune verenlerden sadece iki tanesinin sonuçları elimize ulaşmadı ancak bu, dopingli oldukları anlamına gelmiyor. Numuneler temiz çıktığında da rapor gönderilmeyebiliyor" diyerek sözlerini tamamladı.

ORTALIK KARIŞTI

Haberin Devamı

652’inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan ünvanı kazanarak altın kemerin ebedi sahibi olan sporcu Ali Gürbüz’ün dopingli olduğuna yönelik iddialar spor dünyasını karıştırdı.

"ONU DIŞLAYACAK DEĞİLİZ"

Belek Belediyesi adına yarışan Gürbüz’le ilgili ilk açıklamayı Hürriyet’e yapan Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek, “Bu iddialar bizi çok üzdü. İnşallah ortada bir hata vardır. Biz de merakla sonucu bekliyoruz” dedi.

Ayrıca bir yazılı açıklama da yapan Mecek'in açıklamaları şu şekilde; "Bu tür doping olaylarına, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da atletizm başta olmak üzere çeşitli spor dallarında rastlanmaktadır. Bu haberleri üzülerek okurken, bir gün bizim sporcumuzun başına geleceğini hiç tahmin edemezdik. Ali Gürbüz'de yasaklı madde bulundu diye, onu dışlayacak, istenmeyen adam ilan edecek de değiliz. O bize, yağlı güreşlerde yıllarca haklı gurur yaşatmış bir sporcumuzdur. Antalya'nın bağrından çıkmış bir evladımızdır. Onun da benden daha çok üzüntü duyduğunu bilmenizi isterim."

ANTRENÖRÜN OĞLU DA DOPİNGLİ

Haberin Devamı

Spor dünyası bu gelişmeleri konuşurken küçük orta küçük boy kategorisinde derece elde eden ve Belek Belediyesi Güreş Antrenörü Atınç Korkmaz’ın oğlu olan Kürşat Şevki Korkmaz’ın da Gürbüz’le aynı maddeyi kullandığı için doping raporuna işlendiği iddiaları ikinci bir bomba olarak gündeme düştü.

ALİ GÜRBÜZ’ÜN BAŞARILARI

Başarıları 2008 Kırkpınar Başaltı Şampiyonu, 2009 Kırkpınar Başpehlivanlık üçüncüsü, 2010 Kırkpınar Başpehlivanlık ikincisi, 2011 Kırkpınar Başpehlivanı, 2012 Kırkpınar Başpehlivanı.

31 SPORCUYA MEN CEZASI VERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta da doping yaptıkları gerekçesi ile aralarında olimpiyat madalyalı milli atlet Eşref Apak'ın da bulunduğu31 sporcuya TAF Disiplin Kurulu tarafından 2 yıl men cezası verilmişti... Ceza alan sporcular: Hasan Birinci, Kıvılcım Kaya Salman, Semra Türk Akdoğan, Büşra Baş, Çağdaş Arslan, Emel Güngör, Ümmühani Karaçadır, Özge Kurteş, Kaan Şencan, Oğuzhan Demir, Batuhan Buğra Eruygun, İsa Can, Emrah Altunkalem, Dilek Esmer, Tuğçe Şahutoğlu, Elif Yıldırım, Serdar Tamaç, Ebru Yurddaş, Cansu Korur, Furkan Şen, Urfan Özalan, Serhat Soyer, Yeliz Kurt, Simge Olçun, Serkan Lapçin, Berdan Burak Demir, Eşref Apak, Umut Aday, Fatih Eryıldırım, Esen Kızıldağ Kale, Narin Sağlam.

Haberin Devamı

Federasyonun sitesinden yapılan açıklamada; Emrah Çoban ve Ümit Tan'ın Tahkim Kurulu'ndan geri dönen dosyalarının yeniden değerlendirildiği ve sporculardan olayla ilgili ek yeni savunma isteminde bulunulduğu ifade edilmiş, olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin, Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt ve diğer bir milli atlet olan Pınar Saka'nın savunma sonrası inceleme süreçleri devam ettiğinden, bu kişilere ait dosyaların değerlendirilemediği kaydedilmişti.

HAMZA YERLİKAYA 'SIFIR TOLERANS' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz ay Türkiye Güreş Federasyonu tarafından İstanbul Gönen Otel'de gerçekleştirilen iftar yemeğinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yerlikaya, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde doping yapıldığı iddiaları hakkında şunları söylemişti: "Bütün güreş yarışları için bir uyarımız oldu. Açık ifade kullanıyorum, güreş camiası olarak dopinge sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Biz temiz bir camiayız. Böyle geldik ve böyle devam etmeyi arzuluyoruz. Pis eller varsa, o elleri temizlemek bizim görevimiz. Doping sadece bir sporcuya mal edilemez. Biraz geniş düşünmek lazım. Bir sporcu doping yapıyorsa kulübü de hocası da cezalandırılmalı"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!