Ali Ece: 'Form geçici, klas kalıcıdır'

Güncelleme Tarihi:

Ali Ece: Form geçici, klas kalıcıdır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2016 20:59

Hürriyet yazarı Ali Ece, Fenerbahçe-Galatasaray derbisini değerlendirdi...

Haberin Devamı

İLK 45 DAKİKA: VAN PERSİE PORTAKAL VE MANDALİNAYLA BİLE!..

Galatasaray daha maçın 12. saniyesinde pas hatası yaparak başladı. İlk yarıda uzun süre boyunca da bu pas hatalarına devam etti. Açık ara Galatasaray'ın en iyi pasörü olan Sneijder bile ilk 5 dakikada 2 kez top kaybetti. Açıkçası bu Sneijder'in hatasından çok Galatasaray'ın takım olarak düzgün pas yapabilecek şekilde sahaya yerleşmemesinden kaynaklandı.

Galatasaray bir süre top yapmakta o kadar zorlandı ki 11. dakikada oyunu biraz olsun kurmak için çabalayan tek oyuncu olan Sneijder, Muslera'ya en yakın sarı-kırmızılı futbolcuydu.

FENERBAHÇE LENS'İ ÇOK ARADI
Buna karşın Fenerbahçe kaptığı toplarda Lens'i çok aradı. Santrfordaki Sow'un hemen gerisinde kah 10 numara kah 9.5 numara gibi oynayan Van Persie'nin bireysel yeteneğini konuşturduğu birkaç an dışında hücumda yeteri kadar etkili olamadı.

Haberin Devamı

İlk yarının son dakikasında ise Van Persie son vuruş repertuarının en etkileyici yönlerinden olan yere yatarak 90'a vuruşla ilk yarının skorunu belirleyen gole imzasını attı. 1.5 yıldır dilimde tüy, yazarken elimde derman bitti: Form geçici, klas kalıcıdır. Fenerbahçe'deki bazı oyuncuların son vuruşlarda futbol topuyla yaptıklarını Van Persie portakal, mandalina ile bile daha iyi yapar.

İkinci yarıda Galatasaray'ın ilk yarıdakinin tam tersi oynaması gerekiyor: Galatasaray burada uzun süredir bu kadar kötü bir ilk yarı oynamadı. Orta sahada kariyerinin en formsuz dönemini yaşayan Selçuk İnan'ı bile mumla aradılar. Eğer Lens sahada olsaydı ikinci yarıda Fenerbahçe kontrataklarda çok daha fazla net pozisyon bulabilirdi.

İKİNCİ 45 DAKİKA: HAŞLANMIŞ PATATES MUAMELESİ!
Galatasaray 2. yarıya da ilk yarıya başladığı gibi çok kötü başladı: Oyuncuların 7 tanesi futbol topuna elle tutulmaya çalışılan yeni haşlanmış patates muamelesi yaptılar. Mesela Nigel de Jong sanki Tolga Ciğerci'nin uydusu gibiydi. Sürekli toptan kaçtı. Riekerink'in Sneijder'ı önce sol çizgiye sonra da yedek kulübesine çekmesi tüm bu toplu organizasyon bozukluğu ateşinin üstüne benzin döktü. Zaten geriden oyun kuramayan sadece Bruma'nın çizgideki sihirbazlıklarıyla etkili olan bir takımda, Sneijder'ı önce sola sonra kenara, Bruma'yı da Fenerbahçe'nin en kalabalık ve en güçlü olduğu yere ortaya almak bildiğin taktiksel bir intihardı.

Haberin Devamı

ADVOCAAT KENDİ YAZDI KENDİ OKUDU
Buna karşın, Advocaat oyunu adeta kendisi yazmış gibi okudu: Van Persie santrfora, Sow sağ forvete geçerken Alper'i de orta 3'lüye çekerek geçiş oyununda safları sıklaştırdı. 63'te Sow'un sağ çizgide önünde 4 rakip oyuncu varken yaptığı topla oyun zekası gösterisi tribünleri mest etti. Serdar Aziz'in penaltıya sebep olan hatasında oynadığı "topla Rus Ruleti" de hemen arkasındaki Galatasaray tribünlerini kahretti. Zaten takım olarak iyi oynamıyorsun ancak Bruma sihri veya duran topla gol bulabilirsin; o zaman neden orada topu daha önce 50 metre uzaktan geriye attığın 2 metre arkandaki Muslera'ya paslamak yerine sırtın dönük çalım denersin ki? Galatasaray, Serdar Aziz'e finansal açıdan en zor döneminde yüksek bir bonservis bedeli ödedi. O kadar pahalı fiyata bu kadar ucuz hatanın en ufak bahanesi olmaz.

Haberin Devamı

KANAT OYUNU PROFESÖRÜ ADVOCAAT
İlk yarının sonunda da yazdığım gibi eğer Lens olsaydı, Fenerbahçe ikinci yarının ilk 15 dakikasında maçı koparabilirdi. Volkan Şen 3 dakikada 2 kez sağda demarke vaziyette topla buluştu, 2'sinde de yanlış tercih yaptı. Bu kadar iyi ve hızlı dripling yapan bir oyuncu, kanat oyunu profesörü Advocaat'ı daha çok dinlemeli ondan daha çok öğrenmeli, son tercihlerini daha iyi yapmalı.

SADECE BRUMA İSYAN ETTİ
Örneğin Bruma daha iyi bir hocayla çalışsa daha da gelişir. Galatasaray'da maçın her geçen dakika Galatasaray aleyhine gelişen kaderine sadece Bruma isyan etti. Böyle çizgide iğne deliğinden bile geçebilen bir driplingciyi Skrtel-Kjaer artı önlerindeki Neustadter merkez savunmasının ortasına çekmek maçtan alınabilecek puanı Bermuda Şeytan Üçgeni'ne atmaktır! Riekerink bir zorluk derecesi yüksek maçta daha hatalı tercihleriyle hayal kırıklığı yarattı. Fenerbahçe ise Perreira döneminden daha iyi, devre arasında bir net oyun kurucu takviyesiyle daha da iyi olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!